Ayakkabısını çıkarmayana soruşturma

Sezin Uçar

Sezin Uçar

  • Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde dayatılan ayakkabı arama uygulamasına tepki gösteren kadın tutsaklar hakkında disiplin soruşturması açıldı.

Türk cezaevlerindeki tutsaklara dönük hak ihlalleri; çıplak arama, ağız içi arama, kelepçeli muayene ve disiplin soruşturması gibi uygulamalarla devam ediyor. İstanbul Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde 28 Mart’ta görüşe çıkan kadın tutsaklara ayakkabı araması dayatıldığı, uygulamaya karşı çıkanlar hakkında ise disiplin soruşturması açıldı. Kadın tutsakların uygulamaya tepki olarak görüşlere ayakkabısız çıkma kararı aldığını aktaran Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Genel Merkez Yöneticisi Sezin Uçar, “Bu, hem Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere hem Anayasa’ya hem de infaz koruma memurlarını bağlayan çeşitli mevzuatlara göre hukuka aykırı bir uygulamadır” dedi.

Suç duyurusu

Hukuki süreci takip ettiklerini, aynı zamanda görevliler hakkında da suç duyurusunda bulunacaklarını belirten Uçar, şunları söyledi: “Daha önce farklı cezaevlerinde de bu biçimde insan onuruna aykırı arama işlemleri gerçekleştirmek isteniyor. Bunlardan bazıları çıplak arama şeklinde gerçekleşiyor. Bazısı bu yakın zamanda tezahür ettiği gibi ayakkabı arama şeklinde gerçekleşiyor. Bazılarında ise ağız içi arama gibi hukuksuz aramalar dayatılıyor. Son 9 yıldır ciddi saldırılar olsa da hapishanelerde politik tutsakların iradeleri hiçbir şekilde çözülmedi, parçalanmadı. 30 yıllık mahpuslar bugün infaz ertelemeleriyle karşı karşıya kalıyor. Hayatlarının büyük bir kısmını hapishanede geçirmiş kişilere onursuz yaklaşımlar ve uygulamalar dayatılmak isteniyor. Bunların hiçbiri tutsaklar tarafından kabul edilmedi. İktidar, bu uygulamaların hiçbirinden sonuç alamadı.”

Yalnızlaştırma çabası

Tutsakların “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm” kampanyası kapsamında eylemlerinin sürdürdüğünü hatırlatan Uçar, “Tutsaklar açlık grevine girdi. Talepleriyle ilgili bir kamuoyu oluşturmaya çalıştılar. Yetkililer ise tutsakları tecrit ederek aslında tüm toplumu tecrit etmek istiyor. Bunu da görmek lazım. Onları yalnızlaştırmak istiyorlar. Sadece Bakırköy’de yaşanan ayakkabı aramasıyla ilgili değil, yakın dönemde ailelere, görüşçülere, para yatıran tutsak yakınlarına dönük bir şiddet, gözaltı ve tutuklama da artmış durumda. Bu da aslında bu saldırı konseptinin tecrit politikalarının bir yansıması, bir parçası olduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.