90 yıllık evlilik yasasına iptal

Dünya Haberleri —

  • Hindistan'ın Assam eyaleti İngiliz döneminden kalma Müslüman evlilik yasasını yürürlükten kaldırdı.

Hindistan'ın Assam eyaleti İngiliz döneminden kalma Müslüman evlilik yasasını yürürlükten kaldırdı. İktidardaki BJP hükümeti yasanın çocuk yaşta evliliklerin önünü açtığını bunun kabul edilemez olduğunu söyledi. Yerel Müslüman liderler bu hamlenin seçim öncesinde seçmenleri kutuplaştırmayı amaçlayan yeni bir hamle olduğunda hem fikir.

İngiliz sömürgeciliğinden kalma

Assam Eyaleti Başbakanı Himanta Biswa Sarma X platformdan yaptığı açıklamada, eyaletin yaklaşık doksan yıl önce yürürlüğe giren Assam Müslüman Evlilikleri ve Boşanmaları Kayıt Yasasını yürürlükten kaldırdığını duyurdu. Yasa İngiliz sömürgeciliği döneminde yürürlüğe girmişti.

Sarma, “Bu yasa, gelin ve damatın yasanın gerektirdiği 18 ve 21 yaşlarına ulaşmamış olsalar bile evlilik kaydına izin veren hükümler içeriyordu. Bu adım Assam'da çocuk yaşta evliliklerin yasaklanmasına yönelik bir başka önemli adımdır" diye yazdı.

Çocuk yaşta evlilik yasak

1935'te yürürlüğe giren mevzuat, Müslümanların kişisel hukukuna uygun olarak yasal süreci düzenliyordu. 2010 yılında yapılan bir değişikliğin ardından, eyalette daha önce isteğe bağlı olan Müslüman evlilik ve boşanmalarının tescili zorunlu hale getirildi. Başbakan Narendra Modi'nin Bharatiya Janata Partisi (BJP) tarafından yönetilen eyaletteki yetkililer yasayı "çağdışı" olarak nitelendirmiş ve çocuk evliliklerine izin verdiğini iddia etmişti.

Eyalet hükümetinin geçen yıl başlayan çocuk evliliklerine yönelik baskısı, 2026 yılına kadar çocuk evliliklerinin "kökünü kazımak" amacıyla Çocukların Cinsel Suçlardan Korunması (POCSO) Yasası kapsamında binlerce tutuklamayı içeriyor. Ancak eyaletteki Müslüman toplumunun temsilcileri, baskının büyük ölçüde kendilerine yönelik olduğunu söyledi. YENİ DELHİ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.