Almanya’da hava tatbikatı

Dünya Haberleri —

Air Defender 23 tatbikatı

Air Defender 23 tatbikatı

  • NATO dört yıllık hazırlığın ardından bugün, Almanya hava sahasında, Danimarka ve Polonya sınırlarını da kapsayan acil durum hazırlık tarikatına başladı. Üç uçuş bölgesi geçici olarak sivil trafiğe kapatılıyor. 
  • Air Defender 23 tatbikatı Rusya’ya bir mesaj olarak yorumlanırken, ABD’nin Afganistan’ı terk ederken ortaya çıkan panik ve karışıklığın bir benzerini simüle edilecek. Alman askeri havaalanlarına 250 uçak konumlanacak. 

NATO ittifakın kuruluşundan bu yana yaptığı en büyük hava tatbikatı olan Air Defender 23 bu gün Alman hava sahasında başladı. 12-23 Haziran tarihleri arasındaki tatbikatta Almanya lojistik merkez olacak. 25 ülkenin iştirak edeceği tatbikat kapsamında Almanya’daki altı askerî havaalanında, 250 dolayında uçak konuşlandırılacak. ABD, tatbikata 100 uçakla katılacak. Havada olası bir kriz durumuna karşı farklı simülasyonların uygulanacağı hava manevrası, üç uçuş bölgesini kapsıyor: Kuzey Almanya ve Kuzey Denizi hava koridoru ile Almanya’nın doğusu ve güney Almanya’nın küçük bir şeridi. Bu bölgeler dönüşümlü olarak her gün birkaç saatliğine sivil hava trafiğine kapatılacak.
Almanya'nın merkezinde yer aldığı Avrupa semaları, dünyada en çok kullanılan hava sahaları arasında yer alıyor. DW’den Frank Hofmann haberinde, havacılık uzmanlarının, sivil hava trafiğinin Air Defender 23 ile paralel olarak büyük ölçüde aksamadan devam edip edemeyeceğini merak ettiğini yazdı. Alman havalimanlarının da on günlük tatbikat sırasında gece çalışma saatlerini uzatması bekleniyor. Alman Hava Kuvvetleri'nin en yüksek rütbeli pilotu olan müfettiş Ingo Gerhartz, "Tüm bu önlemlerin yürürlüğe girmesi halinde uçuş iptallerinin yaşanmayacağını umuyorum," diyor. Ancak hava kuvvetleri müfettişi, varış ve kalkışlarda gecikmelerin yaşanabileceği ihtimalini de göz ardı etmiyor.

Uçuş iptali beklenmiyor
Avrupa havayolları birliği "Airlines for Europe" da herhangi bir uçuş iptali beklemiyor. Brüksel merkezli kuruluş, "gecikme olasılığı var, ancak fazla büyük çapta olmaz" dedi. Bununla birlikte tatbikatın sivil uçuş operasyonlarına etkilerini, bu dönemde uçakla yolculuk yapacakların, konuyla ilgili haber ve açıklamaları güncel bir şekilde takip etmeleri öneriliyor.  

Savunmaya hazırız mesajı
Alman Uluslararası Politika ve Güvenlik Enstitüsü'nden (SWP) Torben Arnold DW'ye yaptığı açıklamada, NATO'nun düzenli sivil uçuş trafiğinin ortasında hava savunma tatbikatı yaparak caydırıcılık konusunda güçlü bir mesaj vermek istediğini söylüyor: "Bu hava sahası son derece yoğun olsa bile NATO ittifak topraklarının her santimini savunacağımızı göstermeye hazır olduğumuza dair net bir mesaj söz konusu." 

Afganistan da simüle edilecek
NATO ülkelerine mensup 10 binden fazla asker, hazırlanmış çok sayıda tatbikat senaryosunu simüle edecek. Alman hava kuvvetleri müfettişi Ingo Gerhartz, örneğin "bir hava alanından tahliye" senaryosunun, tatbikat rutinlerinin bir parçası olduğunu söylüyor. Bu tatbikatın, ABD ve müttefiklerinin Afganistan misyonunu alelacele sona erdirdiği 2021 yılında Kâbil havaalanında yaşanan kaotik günlerin ardından manevra planına eklendiği anlaşılıyor. Diğer senaryolar arasında kara birliklerine hava desteği, düşman jetlerine karşı gökyüzünde mücadele ve aynı zamanda NATO avcı-bombardıman uçakları tarafından orta menzilli füzelerin önlenmesi yer alıyor. ABD kuvvetleri, ittifakın en modern savaş uçağı olan F-35 hayalet bombardıman uçağını bu amaçla tatbikata gönderiyor. BERLİN

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.