Bizden çalınanı almaya geliyoruz

Kadın Haberleri —

DEM Parti, Kadın seçim beyannemesi açıklama

DEM Parti, Kadın seçim beyannemesi açıklama

  • Kadın seçim beyannamesini açıklayan DEM Parti, kadın iradesiyle yerel demokrasiyi güçlendirmeye ve devletin gasp ettiği kazanımlarını geri almaya hazır. Kadın dostu ekolojik kentler inşa edilecek, şiddet hatları, siyaset akademileri, hafıza mekanları, özgür kooperatifler ve engelsiz yaşam merkezleri açılacak.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), 31 Mart yerel seçimleri için "Kadın iradesiyle yerel demokrasiyi inşa edeceğiz" başlıklı kadın seçim beyannamesini açıkladı.

“Bizler hiçbir zaman yerel seçimleri sandık, yerel yönetimleri de belediye binalarından ibaret görmedik” diyen DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, açıkladığı beyannamede, kadınların 1999, 2004, 2009 ve 2014 yerel seçimlerinde büyük kazanımlar elde ettiğini hatırlattı.

Beyannamede yer alan program ve projeler şöyle;

*'Kadın İradesiyle Yerel Yönetimler' için bir kez daha bizden çalınanı geri almaya geliyoruz. Başardık, kazandık. Şimdi başarımızı, kazanımlarımızı büyütmeye geliyoruz. Tüm kadın örgütleri, sivil inisiyatifler, mahalle meclisleri ve belediye kadın meclisi ile birlikte oluşturacağımız Kadın Kurulları aracılığıyla ortak sorunlarımıza dayanışma ve örgütlenmeyle ortak çözümler üreteceğiz.

* Eş başkanlık sistemiyle; yaşamın bütün alanlarında kadının iradesini güçlendirmeye, kentsel yönetim süreçlerine tam katılımını sağlamaya ve demokratik yerel yönetim anlayışını yaygınlaştırmaya devam edeceğiz.

* Eşit temsil ilkemiz ve fermuar sistemimizle belediye ve il genel meclis listelerini bir kadın-bir erkek olarak düzenlemeye devam edeceğiz.

* Yerellerin çok kimlikli, çok kültürlü, çok dilli yapısını kadın dayanışmasıyla destekleyerek tüm kadınların karar mekanizmalarına katılımını güçlendireceğiz.

 

DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu

 

Kadın kurumları aktifleştirilecek

* Büyükşehirlerde Kadın Politikaları Daire Başkanlıkları, diğer il-ilçe belediyelerinde ise Kadın Masası, Kadın Kurulu, Kadın Politikaları Müdürlüklerini oluşturduk. Bu birimlere bağlı Kadın Ekonomi, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Kadın Eğitim birimlerini ve Kadın Kooperatiflerini, Kadın Merkezlerini kurduk. Tüm bu kurumlarımızı güçlendirmeye, ihtiyaçlarımız doğrultusunda yenilerini kurmaya devam edeceğiz.

* Kadınların belediyelerdeki karar süreçlerine etkin biçimde dâhil edilmesi için seçilmişlerden ve çalışanlardan oluşan 'Belediye Kadın Meclisleri'ni oluşturmaya devam edeceğiz. Kadın bakış açısının bütün yerel politikalara yansıması için oluşturduğumuz, 'meclis içinde meclis' pratik çalışmalarını yürütmek amacıyla 'Kadın Kurulları' ve 'Kadın Koordinasyonları' ile kadın ve erkek seçilmişlerin yer aldığı 'Kadın-Erkek Eşitlik Komisyonları'nı geliştirerek yaygınlaştırmaya devam edeceğiz.

* Yerel yönetimlerde yapılacak toplu sözleşmelerde kadına yönelik şiddet uygulayan çalışanlara yaptırım içeren hükümlerin yer alması uygulamasını devam ettireceğiz.

* Kadın politikalarını belirleyen tüm birimlerde genç kadınların kendi özgün örgütlenmelerini güçlendireceğiz; söz, yetki ve karar mekanizmalarına etkin katılımlarını destekleyeceğiz.

* Erkek egemen kapitalist sistemin kadın emeğini yok saymasına karşı bakım emeğinin toplumsallaştırılması için politikalar üretecek, kamusal kreşler, yaşlı, hasta, engelli bakım hizmetleri sunacağız.