DEM Parti’den Kürtçe sözü

  • Bazîd'deki Ehmedê Xanî Türbesi yerleşkesinde bir araya gelen DEM Parti’nin belediye eşbaşkan adayları, Kürtçe için söz verdi: “Dilimizi sömürgecilerin ayaklarının altında ezdirmeyeceğiz.”

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Dil ve Kültür Komisyonu, "Kürt Dili ve Kültürü Stratejisi ve Politikası"na dair tutum ve beyanlarını içeren bir deklarasyon paylaştı.

Agirî'nin Bazîd (Doğubayazıt) ilçesinde bulunan Ehmedê Xanî Türbesi'nin yerleşkesinde yapılan açıklamaya partinin belediye eşbaşkan adayları katıldı. Türbe ziyaretinin ardından konuşan DEM Parti Dil ve Kültür Komisyonu Eşsözcüsü Heval Dilbahar, "Kürt dili ve kültürü maalesef sömürgeci güçlerin büyük baskısına uğradı, ancak Kürt halkının 50 yıllık mücadelesi, dilinin ve kültürünün yok olmasına izin vermemiştir" dedi. Dilbahar, dil mücadelesinin verildiği en önemli yerlerden birisinin yerel yönetimler olduğuna işaret ederek, "Seçimlerde büyük bir başarı elde edeceğiz. Bu nedenle Kürt dilinin, kültürünün stratejisini açıklıyoruz. Bugün Ehmedê Xanî’nin türbesindeyiz. O, Kürt dilini ve kültürünün savunucusuydu. Biz bugün O’nun anısına söz veriyoruz; dilimizi sömürgecilerin ayaklarının altında ezdirmeyeceğiz” dedi. 

Çok dilli yerel yönetimler

Deklarasyonu paylaşan Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Neslihan Şedal ise DEM Parti’nin tüm eşbaşkan adaylarının çok dilli ve çok kültürlü bir yönetim anlayışı sergileyeceğini söyledi. Şedal, “Dilimizi, kültürümüzü her zaman ve her yerde somut, kalıcı, yaratıcı ve etkin bir şekilde korumak, geliştirmek için gerekli tüm çalışmaları yapacağız. Ehmedê Xanî’nin ‘Artık herkes kendi duvarının mimarıdır’ dediği gibi bizler de Kürt dilinin ve Kürt kültürünün mimarı olacağız” diye konuştu. 

DEM Parti belediyelerinin yapacakları

Neslihan Şedal, yapacakları çalışmalarda dair ise şunları sıraladı: 

* Öncelikle Kürt dili ve Kürt kültüründeki her alana yönelik stratejilerimizi, politikalarımızı, programlarımızı, planlarımızı ve faaliyetlerimizi hazırlayıp tanımlayacağız; bunların uygulanması için bütçeyi, personeli ve işçileri en üst düzeyde tahsis edecek, bunu kamuoyuyla paylaşacak ve uygulanması için ne gerekiyorsa yapacaktır.

* Kürt diline ve Kürt kültürüne yönelik baskı politikalarına karşı kısa, orta ve uzun vadeli proje, program, faaliyet ve planlar yapacağız. Buna göre Kürt dilini ve Kürt kültürünü her alanda her zaman uygulayacağız.

* Kürt dilinin statü kazanması, resmi dil ve eğitim dili olması için ilgili tüm kurumlarla sürekli mücadele ve gerekli çalışmalar içerisinde olacağız.

* Tüm çalışmaları kendi ana dilinde yürütmek için belediyeler bünyesinde Dil ve Kültürü Koruma ve Geliştirme Müdürlükleri kuracağız.

* Belediye eşbaşkanları, meclis üyeleri, belediye yetkilileri, kadroları, çalışanları, danışmanları ve belediyelerin tüm çalışanları Kürt bilincini tanıyacak şekilde eğitilecek; temel şart olarak mutlaka yüksek düzeyde Kürtçe eğitimi alacaklar; konuşmayı, okumayı ve yazmayı en iyi düzeyde öğrenecekler.

* Duyuru, belediyenin web sitesi, dijital medya sayfaları, tabela, poster, günlük etkinlik vb. belediye iletişim materyalleri resmi, kitlesel ve toplumsal olanları en üst düzeyde Kürtçe dilinde olacaktır.

* Belediye çatısı altında çıkarılacak bülten, kitap, dergi, kaynak ve diğer tanıtımları Kürtçe yayınlayacağız.

* Sağlık hizmetlerinden eğitim hizmetlerine, sosyal hizmetlerden kültürel ve ekonomik hizmetlere, kamu hizmetlerinden çocuklara, kadınlara ve toplumun tüm kesimlerine yönelik hizmetlere kadar tüm belediye hizmetleri en üst düzeyde Kürtçe olacaktır.

* Belediye çatısı altındaki tüm belediye birimlerinin, tüm araç ve gereçlerinin isimlendirmesini ve tanıtımını aynı anda Kürtçe yapacağız.

* Değiştirilen köy, mahalle, kasaba, ilçe, şehir ve tüm yerlerin, yaşam alanlarının, canlıların, nesnelerin ve eşyaların isimlerini Kürtçe olarak değiştirip öyle kullanacağız.

* Ana okulları, okullar, eğitim merkezleri ve kültür merkezleri, hikaye anlatma merkezleri, oyun merkezleri, kütüphaneler gibi Kürt dilinin ve Kürt kültürünün öğretilmesine ve öğrenilmesine yönelik sosyal alanlar sağlayacağız. Yine çocuklar, gençler ve kadınlar olmak üzere binlerce insan bu merkezlerde eğitilecek.  

* Birçok yerde çocuklara, kadınlara ve gençlere yönelik Kürtçe ve Kürt tarihi, dili, edebiyatı, kültürü ve sanatıyla ilgili kurum, bölüm ve akademiler kuracağız; aynı zamanda Kürtlerin bu yerlerdeki araştırmalarını, kayıtlarını, öğretimlerini, eğitimlerini, yazılarını, dil bilimlerini, edebiyatlarını, kültür ve sanatlarını yürütmek; bunlarla ilgili projelerin hazırlanmasına ve uygulanmasına öncülük edecek ve destek vereceğiz.  

* Kurdistan'ın her il, ilçe, kasaba, mahalle, köy ve çevresinde Kürtçe ve Kürtçe dili, kültürü, edebiyatı ve sanatının bilincine varılması, öğretilmesi, yetiştirilmesi için gerekli tüm faaliyetleri, her türlü programları gerçekleştireceğiz. 

* Farklı dil ve kültürlere sahip grup ve toplulukların eşit ve demokratik temsili esasına göre oluşturulacak kent konseylerinde Kürtçe dilini en üst düzeyde kullanıp ana dil haline getireceğiz.

* Tüm kurum, daire, platform, inisiyatif, birlik, oda, yayıncı, işletme, esnaf, belediye meclisi ve diğer alanlarla birlikte Kürt dilini, Kürt kültürünü ve Kürt halkının tüm değerlerini koruyacağız ve tanıtacağız. 

* Şehrimizin her evinde, sokağında, mahallesinde ve diğer çevrelerde Kürt dilinin ve Kürt kültürünün hakim olması için ne gerekiyorsa yapacağız.

* Biz halkımızın yerel yönetimleri olarak Kürt dilinin, kültürünün, edebiyatının ve sanatının korunması ve tanıtılması amacıyla yukarıdaki faaliyetleri ve daha birçok faaliyeti yürütme kararlılığındayız ve bunların hayata geçirilmesi için de ne gerekiyorsa yapacağız; halkımıza asıl sözümüz budur. Elbette bunu halkımızla birlikte yapacağız ve birlikte kazanacağız. AGIRÎ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.