Duvarların gizli kahramanları

Kadın Haberleri —

Neşe Toprak

Neşe Toprak

  • Grafiti sanatçısı Neşe Toprak, Amed halkını, unutturulmaya ve yok edilmeye çalışılan hafızası ile birleştirmek için duvarlara grafiti çalışmaları yapıyor. ‘Gizli kahraman’ dediği 3 kadınla isyanlarını duvarlara yansıttıklarını söyleyen Toprak, “Sanatın iyileştirici gücüne inanıyoruz” dedi.

Neşe Toprak, Kürt halkının kimliği ve kültürün unutulmaması için Sûr ve Rezan (Bağlar) duvarlarına grafiti çiziyor. Amacının “Halkı, hafızası ile birleştirmek” olduğunu söylüyor.

“Grafiti duygu durumunun dışa vurumudur. Bunu duvar yazılarında da görebiliriz” diyen Toprak, 2019 yılında 4 kadınla birlikte çalışmalara başladı ve kadın kimlikleriyle kültürlerini duvarlara yansıttı.

Jinnews’ten Gülistan Gülmüş’e çalışmalarını anlatan Toprak, “Duvarlara yazılan cinsiyetçi sözlere tepkimizi dönüştürüp güzel şeyler resmettik. Öte yandan asimilasyon politikaları hala devam ediyor. 2016’nın sonlarına doğru kayyımlarla beraber bu durum ayyuka çıktı. Biz de kendi Kürt kimlik ve medeniyetimizi, destanlarımızı, sanatçıların unutturulmaya çalışıldığı bir dönemde kamusal alanda grafiti çalışmaları yaparak toplumu ya da gençlerimizi, halkımızı hafızayla birleştirme çabası içerisine girdik. Halktan aldığımız tepkiler çok güzeldi” dedi.

 

 

Duvarlar isyanımızı anlatıyor

Sanatın yaşamdan ayrı düşünülemeyeceğini ve çalışmalarında kadın mücadelesini esas aldıklarını söyleyen Toprak, şöyle devam etti: “Madde bağımlığıyla mücadele eden bir noktadayız. Aynı zamanda kadın direnişini ön plana çıkardığımız, cinsiyetçi tavırlarla mücadele ettiğimiz bir dönemdeyiz. Bunu sanatın diliyle isyanımızı, tepkimizi dile getiriyoruz. Getto tarzı çalışmalar yapıp bir anda bir gece bir duvara tepkisel olarak bir grafiti sanatı yapılmış. Bu çok yetenekli ve ‘gizli kahramanlar’ dediğimiz kişiler tarafında yapılıyor. Bu kişileri öne çıkarıp ya da onların kimliklerine ulaşıp bunu sanatla birlikte yaşamlarını devam ettirmelerini, bu noktada destek olunması gerektiğini düşünüyorum.”

 

 

İyileştirici bir güç gibi

Toprak, grafitinin bir duygunun, isyanın ve konunun anlatılabilmesinin en iyi silah olduğunu belirterek, Amed sokaklarını bir proje dahilinde gezdiğini ve şehrin her yerinde duvar yazılarının olduğuna söyledi.

“Amed’in çok köklü ve derin duygulara sahip bir yapısı var. Özellikle 2015 savaş sürecinden sonra yazılan yazıların bile insanları, grafiti, duvar yazıları yapan gizli kahramanlarımızı ne kadar derinden etkilediğini görüyoruz. Amed’in aslında güzelliklerinin olduğunu ve bundan sonra çalışmalarla birlikte bir şekilde topluma yansıtmak ve halkı tekrardan diriltmek noktasında güç verdiğini düşünüyorum. Sanatın iyileştirici gücüne inandığımız müddetçe birçok sanat dalıyla birlikte grafiti sanatının da gelişip özen gösterilmesi gerektiğini düşünüyorum.” AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.