En genç eşbaşkan Dugnûk’e

Agit Çetin ve Aşan Ateş

Agit Çetin ve Aşan Ateş

  • Türkiye ve Kuzey Kurdistan’ın en genç adayı Aşan Ateş, gençliği ve enerjisi ile 31 Mart seçimlerinde Dugnûk beldesinde DEM Parti’nin zaferini ilan etmeye hazırlanıyor.

Mûş’un Milazgir (Malazgirt) ilçesine bağlı Dugnûk (Konakkuran) beldesinde DEM Parti Belediye Eşbaşkan adayları, 21 yaşındaki Aşan Ateş ve Agit Çetin oldu. Özellikle kadınlar ve gençler tarafından çok sevilen Ateş ve Çetin, seçimleri ve adaylık sürecini ANF’ye değerlendirdi. Lise mezunu olan ve beldede yaşayan Ateş, “Erkek egemen anlayışa karşı genç bir kadın adayım. Halkımızla birlikte irademize sahip çıkıp kayyum rejimine son vereceğiz” dedi.

Beldenin altyapı sorunları, kanalizasyonun olmayışı ve hala evlerinde su olmayan yurttaşların varlığına dikkat çeken Ateş, şöyle devam etti: “Eminim ve inanıyorum ki; 31 Mart yerel seçimleri tarihi bir dönüm noktası olacaktır. 31 Mart seçimlerinde elde edeceğimiz zafer, 8 yıllık ‘Çökertme Planı’nın tam çöküşü olacaktır. Halkımız 10 yıllık katliam ve zulüm politikalarına en iyi yanıtı, 31 Mart günü verecek ve 1 Nisan sabahına bambaşka bir siyasi atmosferle uyanacağız. Halkımız bu bilince sahiptir ve bunu da sandığa yansıtacaktır.”

Eşbaşkan adaylarından Agit Çetin ise şunları söyledi: “Daha önce belediye meclis üyesi seçildim ve şu anda da belediye eşbaşkan adayıyım. Beldemiz bugüne kadar hep sistemin elinde oldu. 31 Mart seçimlerinde bu düzene ve kayyumlara son vererek bir ilki gerçekleştirmek istiyoruz. Beldemizin çok ağır sorunları bulunuyor. Altyapı sorunlarını çözmek için projelerimiz var. Halkımızla birlikte tüm sorunlarımızı aşacağız.”

 

* * *

Mûş’ta belediyecilik yapılmadı

Mûş merkez ve ilçe belediyeleri bir yandan "seçilmiş" AKP'liler bir yandan atanan kayyumların tahribatı ve  yolsuzluklarıyla borç batağına sürüklenirken, kentte uzun yıllardır devam eden sorunlar kangrenleşti.  

 Kurdistan’ın birçok kenti gibi Mûş da hem yoksulluğun hem de birçok sorunun iç içe geçtiği kentlerden biri. Temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık. Bu noktada hem çiftçi hem de hayvan üreticileri mevcut ekonomik krizi derinden yaşıyor. Kentte pek çok tekstil fabrikası mevcutken kadınlar ağırlıklı olarak güvencesiz iş kollarında ve “ucuz iş gücü” olarak çalıştırılıyor. Kadınların evin dışında tek yaşam alanları tekstil fabrikaları oluyor. 20 yıllık AKP iktidarının yönetimi altında olan Mûş’ta kadınlar, çocuklar ve gençler başta olmak üzere hiçbir yurttaşa ne dokunulmuş ne de yaşam şartları iyileştirilmiş.  Kentte sağlığa erişim, eğitim, su, ulaşım, ışıklandırma ve yol sorunu, tüm yurttaşların ortak problemleri. Mûş’ta yaşayan yurttaşlar, “kökten değişim” istedikleri mesajını veriyor. 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 06 Şubat 2024 verilerine göre; Mûş merkez ile birlikte toplamda 6 ilçe, 23 belediye, bu belediyelerde 121 mahalle ve ayrıca 366 köy bulunuyor. DEM Parti, Mûş’un 5 ilçesi (Bulanık, Hasköy, Korkut, Malazgirt ve Varto) dahil olmak üzere 14 belde de belediye eşbaşkan adaylarını çıkardı. Mûş merkeze bağlı Kızılağaç, Yaygın, Konukbekler, Yeşilova, Serinova, Kırköy, Karaağaç; Malazgirt ilçesine bağlı Konakkuran; Korkut ilçesie bağlı Altınova, Erentepe; Bulanık ilçesine bağlı Rustemgedik, Molakent, Yoncalı, Sarıpınar ve Üzdürür beldeleri var.

Sayıştay raporu!

Daha önce Sayıştay raporlarına, AKP’nin himayesi altında olan Muş Belediyesi’nin borçları yansımıştı. Raporlarda belediyenin, Sayıştay’ın 2020 ile 2021 yılına dair ortaya koyduğu tespitlerin giderilmediği, belediyenin borçlanmaya devam ettiği paylaşıldı. 2022 yılı için belediyenin maksimum borçlanabileceği tutarın 274 milyon 262 bin 221 TL olduğuna dikkat çekilen Sayıştay raporunda, “Belirtilen mevzuat çerçevesinde yapılan incelemede, belediyenin 2022 yıl sonu itibariyle faiz dâhil iç ve dış borç stok tutarı 322 milyon 253 bin 630 TL’ye ulaşmış, dolayısıyla mevzuatla belirlenmiş olan borç limitinin 47 milyon 991 bin 414 TL kadar aştığı tespit edilmiştir. İdarenin 2022 yılı itibariyle sahip olduğu borç stoku mevzuatta belirtilen borçlanma sınırını geçmiş olup, faaliyet döneminde anılan sınırlamalara uygun hareket edilmesi gerekmektedir” bilgilerine yer verildi. 

Belediyenin 2022 yılı güncel borcu 322 milyon 253 bin 636 TL olarak açıklandı. AKP’li Muş Belediyesi, 2023 yılı için 890 milyon TL’lik bütçe ayırmasına rağmen borç hala ödenmiş değil. Sayıştay aynı zamanda  2024 yılı raporlarında borç limitlerini aşan Muş Belediyesi’nin 2 milyon 980 bin TL’lik mobilya ihalesi aldığını, aciliyeti olmamasına rağmen pazarlık usulü ile yapıldığına yer verildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.