Erkeklik yeni nesillere de demir attı

Kadın Haberleri —

Plan International Germany araştırması

Plan International Germany araştırması

  • Bir araştırmaya göre, Almanya’da genç erkekler geleneksel erkeklik imajından memnun. Ev işleri ve çocuk bakımını kadının işi görüyor. Üçte biri şiddeti kabul edilebilir buluyor.
  • Plan International Germany araştırmasında şiddeti normalleştiren ifadeler durumun vehametini ortaya koymaya yetiyor. Erkeklerin yüzde 33’ü kadın partnerleriyle tartışırken zaman zaman ‘ellerinin kaydığını’ kabul ediyor!

Çocuklara yardım kuruluşu Plan International Germany araştırmasına göre, Almanya’da klasik rol modelleri kadına yönelik şiddetin ‘kabul edilebilir’ görülmesine yol açıyor. Kuruluşun 9-21 Mart tarihleri arasında ülke çapında online olarak gerçekleştirdiği araştırmaya 18-35 yaş grubundan bin erkek ve bin kadın katıldı. Katılımcılara ilişkilerde rol dağılımı, duyguların dışa vurumu, ortak yaşamda davranış, egemenlik, şiddete bakış açısı gibi başlıklarda sorular yöneltildi. Klasik rol modelleri ve cinsiyetçiliğin günlük yaşamdaki tezahürü, erkeklerin kendini değiştirme ihtiyacı ve kadınların bu yönlü düşünceleri analiz edildi.

Şişirilmiş erkeklik

Duyguların dışa vurumu konusunda ankete katılan erkeklerin yüzde 71’i kişisel sorunlarını kendi başlarına çözeceklerine inanıyor. Yanıt verenlerin yarısı (yüzde 51) duygularını göstermenin kişisel zayıflık olduğuna inanıyor. Yüzde 53’ü duyguları hakkında konuşmaktan rahatsızlık duyuyor. Yüzde 63’ü bazen üzgün, yalnız veya izole edilmiş hissettiğini söylüyor.

Dış görünüm

Dış görünüş başlıklı bölümde ankete katılanların çoğu fiziki olarak sağlıklı bir erkek görünümüne önem veriyor. Yüzde 59’u atletik ve kaslı bir vücuda sahip olmak için çok şey yaptıklarını belirtiyor. Yüzde 55’i görünüm ve tavırlarıyla ‘gerçek bir erkek’ olmanın önemli olduğunu söylüyor. Ayrıca görüşülen kişiler eşcinselliği toplum içinde göstermekten yüksek düzeyde tiksinti duyduklarını ifade ettiler. Yüzde 48’i bundan ‘rahatsız’ olduğunu beyan etti.

Değişim baskısı

Anket aynı zamanda Almanya'daki genç erkeklerin çoğunluğunun erkek imajlarıyla barışık olduğunu gösteriyor (yüzde 88). Bununla birlikte hemen hepsi değişim baskısını hissediyor. Esas olarak partnerleri (yüzde 42), akrabaları ve iş yerleri önemli bir rol oynuyor. Beş kişiden biri beklentiler karşısında kendini güvensiz hissediyor ve bunalmış durumda. Kadınların yalnızca küçük bir oranı geleneksel erkek imajını desteklerken, çoğunluğu değişimden yana. Erkek ve kadınlarda rol modelleri de genellikle kendi babaları. Kadınların sadece yüzde 27’si kendi partnerlerini rol modeli olarak görüyor.

Risk ve rekabet

Genç erkeklerin yüzde 63’ü başkalarıyla rekabet ettiğini en iyisi olmaya çalıştığını söylüyor. Yüzde 43’ü agresif ve hızlı araç kullanma tutkunu.

 

Cinsiyet rolleri ve iş bölümü

Araştırmadaki sonuçlardan biri de cinsiyetçi iş bölümüyle ilgili. Geleneksel ‘ev kadınlığı’ imajı birçok erkeğin zihnine demirlemiş görünüyor. Ankete katılanların yüzde 52’si (evli ya da bir kadın partnerle yaşayan erkek katılımcılar) para kazanmada birinci derecede kendi rolünü öne çıkarıyor. Kadın eş-partner ise ev işleri ve çocuk bakımından birinci derecede sorumlu. Yüzde 49’u bir ilişki veya evlilikle ilgili kararlarda son sözü kendisinin söylemesi gerektiği düşüncesinde.

Cinsellikte çifte standart

Cinsellik söz konusu olduğunda da, büyük ölçüde klasik bir rol anlayışı var: Ankete katılan erkeklerin yarısı, çok sayıda cinsel partneri olan bir kadınla ilişki istemiyor. Tersine, her üç genç erkekten birden fazlası mümkün olduğu kadar çok kadınla birlikte olmak istiyor. Yüzde 41’i kadınlara iltifat etmenin hakları olduğunu düşünüyor. Bunun kadınları taciz olup olmadığı ise tartışma konusu.

Elleri kayabilirmiş!

Şiddetle ilgili sonuçlar da çok vahim. Erkeklerin üçte biri şiddeti kadınlara saygıyı aşılamak için şiddeti kabul edilebilir buluyor. Yaşları 18 ila 35 arasında değişen erkeklerin yüzde 33'ü, kadın partnerleriyle tartışırken zaman zaman "ellerinin kayması" fikrini kabul ettiklerini söyledi. Ankete katılan erkeklerin yüzde 34'ü ise geçmişte kadınlara şiddet uyguladığını itiraf etti.

Durum şok edici

Toplumsal cinsiyet eşitliği için kampanya yürüten Federal Forum Men'den Karsten Kassner bu sonuçların "şok edici" olduğunu belirtti. Kassner, "Ankete katılan erkeklerin üçte birinin kadınlara yönelik fiziksel şiddeti önemsizleştirmesi sorunlu bir durumdur. Bu durumun acilen değişmesi gerekiyor" dedi. Plan International Germany'nin sözcüsü Alexandra Tschacher ise, "Klasik rol modeller hala toplumun zihninde demir atıyor" şeklinde yorumladı.

Bir yılda 301 ölüm

Alman Federal Polisi'nin verilerine göre 2021 yılında 115 binden fazla kadın aile içi şiddet mağduru oldu. 2021'de toplam 301 kadın mevcut ya da eski partnerleri tarafından öldürüldü. 2016’dan 20221’e partner şiddet vakaları yüzde 3.4 oranında arttı. Faillerin yüzde 92,5’i erkekti. Geçtiğimiz yıl Adalet Bakanı Marco Buschmann, kadına yönelik şiddetin daha ağır bir şekilde cezalandırılması için yasal değişiklikleri zorlayacağını belirtmişti. Buschmann, bu tür eylemlerin "özel trajediler" olarak küçümsenmemesi gerektiğini söylemişti. Buschmann, "Cinsiyete dayalı şiddet, olduğu gibi adlandırılmalı ve gerekli ciddiyetle cezalandırılmalıdır" demişti.

Plan International, kendi açıklamaları 50’yi aşkın ülkede faaliyet yürütüyor. Federal Forum Men, Almanya çapında erkeklere dönük toplumsal cinsiyet çalışması yürüten 38 örgütün çatı kuruluşu.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.