Esad’ın işkenceci Albayı’na müebbet

Dünya Haberleri —

İşkenceci Albay Enver Raslan

İşkenceci Albay Enver Raslan

  • Alman yargısı Esad rejiminin işkenceci komutanı Enver Raslan'ı insanlığa karşı suç işlemekten ömür boyu hapse mahkum etti. Karar, Suriye'de rejim eliyle işlenen suçlarla ilgili dünyada ilk olma özelliği taşıyor.

Koblenz Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde dün görülen davada Suriye’deki iç savaşta Esad rejimi karşıtı muhaliflere yönelik işkenceyi yöneten eski Albay Enver Raslan, “insanlığa karşı suç işlemek" ve 27 ayrı cinayetten müebbet hapse mahkum edildi. Raslan, “yeryüzündeki cehennem” olarak bilinen başkent Şam'daki Al-Khatib hapishanesinde 2011-2012 yılları arasında görev yapmıştı. Dava sürecinde Raslan’ın cezaevinde 4 bin muhalife yapılan işkenceyi yönettiği ortaya çıktı. Raslan, işkencenin yanısıra cinayet, tecavüz ve cinsel saldırıyla da suçlandı. 

Tanıklar işkenceyi anlattı

Almanya'da bulunan işkence mağdurlarının müdahil olduğu ve 2020’nin Nisan ayında başlayan davada 80'den fazla tanık dinlendi. Mağdurlar mahkemede Raslan’ın kendilerine işkence ettiğini açıkladı. Hayatta kalanlardan biri her gün işkence gören insanların çığlıklarını duyabildiğini söyledi. Bir diğeri, işkencecilerin özel “araçlar” kullandığını ve yaptıklarından zevk alıyor gibi göründüklerini aktardı. Tanıklar ise tutukluların dövüldüğünü ve soğuk suyla ıslatıldığını anlattı: “Çok sayıda tutuklu tecavüze uğradı veya saatlerce tavana asıldı. İşkenceciler tırnaklarını kopardı ve elektrik şoku verdi.”

Çoğunun sesi duyulmadı

Mağdurlardan Wassim Mukdad da davaya müdahil olan 24 kişinin arasındaydı. Mukdad, mahkemeye 2011 yılında Şam’daki hapiste işkence gördüğüne dair delil sunarak kararın çıkmasında rol oynadı. Karara dair basına konuşan Mukdad, “Duyulmamış pek çok hikaye var. Çok sayıda mağdurun sesi ya hala tutuklu oldukları ya da öldürüldükleri için duyulmadı. Biz burda konuşurken Suriye’de insanlar gözaltı merkezlerinde işkence görüyorlar” dedi.

Dava ilk ve önemli 

Almanya, Suriyelilerin hapishanelerde işkence gördüklerini bildiren suç duyuruları yapması üzerine evrensel yargı ilkesi gereğince, yabancı bir ülkede insanlığa karşı işlenen suçlar, savaş ve soykırım davalarına ilişkin yargı süreci başlatabiliyor. Koblenz'de görülen dava ise Suriye'de rejimin işkenceleriyle ilgili ilk dava olma özelliğini taşıyor. Beşar Esad da davayı yakından takip ediyordu.

2019’da tutuklandı

Ömür boyu hapse mahkum olan 58 yaşındaki Raslan, 2012'de Suriye'den kaçıp 2014'te Almanya'ya iltica etti. Kendisini muhalif olarak tanıtarak 2015'te Berlin polisine başvurdu, rejimin ajanları tarafından öldürülebileceğini iddia etti. Raslan, hakkında yapılan araştırma sonrası 2019’da tutuklanmıştı.

KOBLENZ

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.