Gelîye Godernê yok ediliyor!

Toplum/Yaşam Haberleri —

Gelîye Godernê son hali

Gelîye Godernê son hali

  • Silvan Barajı nedeniyle sular altında kalacak Geliyê Goderne’de tahribat günden güne büyüyor. Patlamalar sonucu 400 yıllık köprü zarar gördü. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı yeni filizlenmiş ağaçların kesilmesinin suç olmadığına karar verdi.
  • Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu Üyesi avukat Aydın Özdemir ise “Yaptığımız tüm başvuruları sonuçsuz bırakmaya çalışıyorlar. Bölge, doğaya, canlıya ve ekolojik yaşama saygı gösterilmeden tam anlamıyla talan edilmektedir” dedi.

MEDİNE MAMEDOĞLU/AMED

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında planlanan Silvan Barajı, Geliyê Godernê’yi (Godernê Vadisi) yok ediyor. Baraj henüz faaliyete geçmeden dahi birçok zararın verildiği Geliyê Godernê’de bir yılı aşkın süredir yapılan ağaç kesimlerinin ardından tarihi Taşköprü patlatılan dinamitler sebebiyle zarar gördü. Taşlar vadi sularına gömüldü, ağır iş makinelerinin çalıştığı bölgede tarihi mağaralarla dolu tepeler ise dümdüz edildi. Vadide yaz ayından bu yana gerçekleşen ağaç kesimlerinin yanı sıra patlamalar nedeniyle halkın evleri de zarar gördü.

Dinamit patlamalarının devam ettiği bölgede Taşköprü’nün zarar görmesinin ardından alan trafiğe kapatıldı. Köprünün karşı tarafına büyük beton bir boru konularak geçiş yolu için yapılacak olan viyadüğün çalışmalarına başlandı. Binlerce ağacın kesildiği bölgede çalışmaların sürdüğü yolun iki tarafında yer alan karakollar ise dikkatlerden kaçmadı. Giriş ve çıkışların kapatıldığı bölgede işçiler köprünün üzerindeki borunun içinden geçerek çalışma yaparken, herhangi bir önlemin alınmadığı  görüldü.

 

 

Ağaç kesmek ‘suç’ değilmiş!

Taşköprü’ye verilen zararın ardından Diyarbakır Barosu konuya dair suç duyurusunda bulundu. Baro, daha önce de Amed Ekoloji Derneği ve Tarım ve Ormancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası ile ağaç kesimleri için hem Orman Genel Müdürlüğü hem de Savcılığa dönük suç duyurusunda bulunmuş; vadideki ağaç kıyımı başta olmak üzere vadinin su altında bırakılmasının ekolojik dengeyi bozacağı endişesi ile yürütmeyi durdurmak talebiyle mahkemeye başvurmuştu. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı yapılan başvuruyu hiçbir rapor ve değerlendirmeyi esas almadan takipsizlikle kapattı. Savcılık kararında bölgede ağaç kesiminin yapılmasının suç teşkil etmediği savunuldu.

Başvuruya yanıt veren Orman Genel Müdürlüğü ise, ağaç kesiminin kanuna uygun bir şekilde yapıldığını, 6831 sayılı Orman Kanununun 40’ncı Maddesi kapsamında çalışmanın, mahallelerde bulunan hak sahibi köylülere ve kooperatiflere verilerek yapıldığını belirtti. Konuya dair bölgedeki izlenimler ve yerel halk orman müdürlüğünü yalanlarken, ağaçların korucular tarafından kesildiği açık bir şekilde görmek mümkün. Kesim sırasında ise alana kimsenin girişine izin verilmedi.