Genç kadınlar umutsuz

Kadın Haberleri —

Kadın eylemi / Wan

Kadın eylemi / Wan

  • Derinleşen ekonomik krizden en çok da kadınlar etkileniyor. Genç kadınlar, yaşadıkları ekonomik sorunları anlatırken, sadece ekonomik özgürlüklerini elde etmek için değil aynı zamanda cinsiyet eşitsizliği ve mobbinge karşı da mücadele vermek zorunda kaldıklarını aktardı.

HAVAR DERYA/WAN

DİSK Araştırma Merkezi’nin (DİSK-AR) Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yararlanarak yaptığı hesaplamaya göre Haziran 2023 itibarıyla geniş tanımlı (mevsim etkisinden arındırılmış) işsiz sayısı 9 milyon 234 bin. İşsizliğin en yüksek olduğu kategori ise yüzde 32,1 ile geniş tanımlı kadın işsizliği. Erkeklerde ise aynı kategoride işsizlik oranı yüzde 19,7 yani kadın işsizlik oranından yüzde 12,4 puan düşük. Verilere göre kadınlar içinde ise özellikle genç kadınlarda işsizlik oranı yüksek. Bu oran yüzde 24’leri bulmuş durumda.

İşsizlik kadınlar için sadece gelir kaybına neden olmuyor aynı zamanda onları eğitim, kültür-sanat, spor vb. alanlardan alıkoyuyor. Cinsiyet eşitsizliğinin getirdiği rol ve modele sıkıştırılmak istenen kadınların, iş yerlerinde cinsiyet ayrımına ve mobinge maruz kalmaları da cabası.

Biz de kadınlar açısından tartışılmaz olan ekonomik özgürlüğü ve bu alanda yaşadıkları sorunları, zorlukları Wan’da yaşayan genç kadınlarla konuştuk.

 

Berfin Toraman

 

Ne çalışabiliyor ne de geçinebiliyor

Web tasarımı ve tiyatroyla ilgilenen Berfin Toraman bir yandan da Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) hazırlanıyor. Dershaneye gidebilmek için çalışan Toraman, “Dershaneye kayıt yapmak istiyorum ama fiyatlar 100 bin TL’yi bulmuş durumda. Kısa süre bir iş yerinde çalışayım dedim, orada da hem iş yeri sahibi hem de erkek çalışanlar tarafından sürekli mobbinge maruz bırakıldım. Bu nedenle de iş yerinden ayrılmak zorunda kaldım. Var olan şartlarda çalışamıyorken bu haliyle de geçinemiyorum” ifadelerini kullandı.

Geleceği kurabilme özgürlüğü

Bazı işyerlerinin halen cinsiyet ayrımcılığı yaptığını ifade eden Toraman, “Özellikle genç kadın oldun mu, iş bulma veya bulsan bile sürdürmede zorluklar yaşıyorsun. Toplum, hala feodal değer yargılarıyla hareket ediyor. Sanki çalışıp kendi ayakların üzerinde durman değil de toplumun belirlediği kalıplara göre hareket etmen gerekiyor şeklinde cinsiyetçi bir yaklaşım sergileniyor. Oysa herkes gibi genç kadınlar da kendi geleceklerini kurma özgürlüğe sahip olmalı” şeklinde konuştu.

Üniversiteye gitmek de yetmiyor

YKS sınavının ardından üniversiteye yerleşse de yurt ve ev sorunu yaşayan arkadaşlarından da bahseden Berfin Toraman, “KYK yurtlarına yerleşemeyen veya ev tutmak isteyen arkadaşlarım ciddi zorluklar yaşıyor. Son zamanlarda artan kira fiyatları, ‘öğrenciye ev vermeyiz’ yaklaşımları arkadaşlarımı epey demoralize ediyor. Bin bir emekle kazandıkları üniversiteyi okumaları yeniden büyük bir emek ve mücadele gerektiriyor” dedi.