Günlük karın tokluğuna

Kadın Haberleri —

Zeytin işçisi kadınlar

Zeytin işçisi kadınlar

  • İzmir’in Urla ilçesine bağlı Bademler Mahallesi'nde zeytin hasadında çalışan kadınlar, emek mücadelesini anlattı.

Zeytin hasadının başlamasıyla sabahın erken saatlerinde yola koyularak akşam geç saatlere kadar çalışıyor. 2 ay süren emeğine karşılık günlük 400 TL yevmiye alıyor. 

İzmir’in Urla ilçesine bağlı Bademler Mahallesi'nde zeytin hasadında çalışan kadınlar, MA’dan Delal Akyüz’e emek mücadelesini anlattı.

Ekmek parası için…

Hilal Özcan, öncelikle zeytin hasadının başlı başına zor bir iş olduğunu belirtti: “Bazı zeytinliklerin arazi yapısı çok kötü oluyor. Çalışan yaşlı insanlar da var, onlar çok zorlanıyor. Molalarımız 15 dakika oluyor dinlenemiyoruz. Bazen evlerimizden uzak yerlerde iş oluyor yetişmek için sabah 06.00’da evden çıktığımız oluyor. Kimi zaman işe gitmek için bakımsız traktörlerle çıkıyoruz o dağları. 15-20 işçiyi bindiriyorlar traktörlere. Devrilme tehlikesi bile yaşıyoruz.”

400 TL parçalanan ayakkabıya yetmiyor

3 çocuğuna bakmak için çalışmak zorunda bırakılan Özcan’ın günlük aldığı 400 TL ihtiyaçlarını karşılamaya yetmiyor.

“Ekonomik olarak geçinmekte zorlanıyorum. O dağlarda ayakkabım parçalanıyor ama bir günlük yevmiye ile bir ayakkabı dahi alamıyorum. Bir ayakkabı almak için üç gün çalışmam lazım. Yevmiye ile evin geçimi olmuyor. Hiçbir sosyal güvencemiz yok. Buraya gelirken yemeğinizi evden getiriyoruz. Suyunuzu getirmediyseniz susuz kalıyorsunuz. Çay yok çorba yok bütün bunları evden taşıyoruz. Araya taşeronlar giriyor ve bize gelene kadar yevmiyeler çok az oluyor. Bu durum koşullarımızı daha kötü hale getiriyor.”

2 ay tarlada, kış boyu evde

Çiçek Tosun, zeytin hasadı bittikten sonra iş bulamıyor ve oturduğu ev kira. Borçlarla ayakta kalmaya çalıştığını ifade eden Tosun, "Toptan eve bir şey alıp götüremiyoruz. Ancak günlük bir şey alıyoruz o bitti mi iki, üç gün sonra ancak alıyoruz. Devamlı iş yok, bir ay sonra biter her şey. Bütün bir kış evdeyiz, maddi olarak zorlanıyoruz" diye belirtti. 

 Hem öğrenci hem işçi

Okul harçlığını çıkarabilmek için çalışmak zorunda olduğunu ifade eden lise öğrencisi Rojda İ. (17) ise ailesine yük olmamak için çalışıyor.  Rojda İ. “Hafta içi okula gidiyorum, hafta sonları da yağmur yağmasa çalışıyorum. Zeytinlikte çalışmak çok zor genellikle dağlık alanlarda çalışıyoruz. Eğitim masrafları için çalışmak zorundayım” diye konuştu. İZMİR

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.