İABF: Dayanışmaya devam edeceğiz

Yurt Dışı Haberleri —

İABF Başkanı Binali Sağlam

İABF Başkanı Binali Sağlam

  • Deprem bölgesinde devletin ayrımcı politikalarından en çok Aleviler etkilendi. Avrupa’daki Alevi örgütleri Heyva Sor a Kurdistan ve bölgede çalışma yapan HDP ile STKlarla yaraları sarıyor. İABF Başkanı Binali Sağlam: “Halk bize ‘devlet ne yaparsa yapsın biz topraklarımız terk etmeyeceğiz, dedi”

ERDOĞAN ZAMUR/İSVİÇRE

Bakurê Kurdistan ve Türkiye’yi etkileyen Mereş merkezli depremlerde resmi rakamlara göre en az 46 bin kişi yaşamını yitirdi. 14 milyon insanı doğrudan etkileyen depremin yaralarını sarmak için Avrupa’daki Alevi kurumları ortak çalışma yürütüyor.

İABF Başkanı Binali Sağlam, “Halk bize ‘devlet ne yaparsa yapsın biz topraklarımız terk etmeyeceğiz. Sizlerin desteği ile bu toprakları yeniden inşaa edeceğiz’ dedi” diyerek herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini vurguladı.

İsviçre Alevi Birlikleri Federasyonu’nun (İABF) depremin ilk gününde başlattığı yardım kampanyası devam ediyor. İABF Başkanı Binali Sağlam, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) ve Türkiye’deki Alevi örgütleri ve kurumlarla ortakla bir çalışma içinde olduklarını belirtti.

Depremin ilk saatlerinde kendilerine yardım taleplerinin ulaştığını söyleyen İABF Başkanı Binali Sağlam, “Hemen bir kriz merkezi oluşturduk. Diyarbakırda ki arkadaşlarla iletişime geçtik bir tır dolusu malzeme temin edip Maraş’a yolladık. Başkan yardımcımız ve genel sayman arkadaşımız ile birlikte 9 Şubat’ta Kayseri’ye ulaştık. Kayseri Cem evimizi yardımlar için merkezi lojistik koordinasyon merkezi olarak belirledik. Daha sonra Pazarcık Elbistan, Nurhak, Gölbaşı, Nurdağı, Adıyaman, Hatay, Antakya, İskenderun ve Malatya’ya gittik. Gittiğimiz hiç bir yerde devlet yoktu. Sadece sivil toplum kuruluşları ve kendilerine yakın insanlara yardım ediyorlardı” dedi.

 

İABF Başkanı Binali Sağlam

 

Aleviler ayrımcılığa uğradı

Devletin depremde zarar gören halka yardım yaparken bile ayrımcılık yaptığına vurgu yapan Sağlam, “Televizyonlarda görmek ayrı, orada o atmosferi yaşamak çok farklıydı. Çok büyük bir acı vardı. Gönüllüler vardı ama yetersizlerdi, onlara da hak veriyorum, çünkü çok geniş bir alan etkilenmişti. Bazen göçük altında kalan insanlar, bizim ayak sesimizi duymasın diye dikkatli yürüdük” dedi.

Sağlam bütün köylere gidip halkın ihtiyaçlarını yerinde tespit edip yardım yaptıklarını dile getirerek, “Biz Türkiye’de yaşayan bütün halkların kardeşliğinden yanayız. Alevi öğretisi 72 millete bir nazarda bakan bir öğretinin hizmetkarı olarak sistemin faşist anlayışına teslim olmayacağız. Bütün halklar için çabamız sürecek” dedi.

3 TIR malzeme ulaştı

Türkiye'den deprem bölgelerine hakkaniyetli bir şekilde yardım ulaştırdıklarını ifade eden Sağlam, “Avrupa’da giden yardım tırlarına el koyup AFAD bayrağı asarak kendileri yapmış gibi gösterdiler. Eğer hakkaniyetli bir biçimde yardım etselerdi biz elimizdeki nakiti bile onlara verirdik. Avrupa’da gönderdiğimiz 6 TIR ihtiyaç malzemesinin, 3’ünü AABK bileşenleri ile gönderdik. Gönderdiğimiz diğer 3 TIR’da, 60 çadır, 60 odun ve kömür sobası, İki bin battaniye, yastıklar, sünger, döşekler, kışlık montlar, çocuk, kadın ve erkek iç giyimi, gıda malzemeleri vardı. Bunları bizzat biz dağıtımını yaptık.  Özellikle çadır hala ciddi bir ihtiyaç. Geçenlerde 150 tane daha yolladık, 150 tane daha önümüzdeki bir kaç güne yollayacağız” dedi.

Koordinasyona dahil olduk

HDP ve diğer sivil toplum örgütleriyle koordineli bir şekilde çalıştıklarını ifade eden Sağlam, “Malzemeler Cöcelli Cem Evi’mizde lojistik dağıtım alanında topladık ve küçük arabalarla dağıtımını yaptık. Maraş’ın Ekinözü, Pazarcık, Narlı ile Malatya Gölbaşı bağlı onlarca köye yardımı sağladık. AABK bileşenlerimizle beraber, Elbistan, Pazarcık, Narlı, Adıyaman, Antakya, Samandağı, Defne, Hatay, Malatya’ya da yardımlarımız ulaştı. Tabi devlet yardım yapmadığı gibi koordinasyon merkezimize kayyum atadı” diye belirtti.

 

 

Desteğe devam

İABF olarak depremin ilk anından itibaren bir yardım hesabı paylaştıklarını nakit yardımın önemli olduğunu söyleyen Sağlam, “Önümüze hedef olarak koyduğumuz 3 aşamalı bir yardım planı var. İlki acil gıda ve giyim yardımı. Bu konuda aksaklıklar olsada çözüldü, ikincisi insanların barınma sorununu çözmek. Üçüncüsü ve en önemlisi yıkılan köylerimizin yeniden inşası” dedi.

Halk topraklarını terk etmek istemiyor

Sağlam halkın köylerini terk etmemekte kararlı olduklarını ifade ederek “Halk bize ‘devlet ne yaparsa yapsın biz topraklarımız terk etmeyeceğiz, sizlerle beraber burayı yeniden yaşanılabilir bir noktaya getirmek istiyoruz’ dedi. Bizde topraklarımızın insansızlaştırılmasını istemiyoruz. Oraların inşası için elimizi taşın altına koymalıyız. Canlarımızın bizlere emanet ettiği lokmaları var. Önümüzdeki dönemde gerek AABK bileşenleri olarak gerekse diğer sivil toplum örgütleri olarak bir araya gelip yeniden inşa için bir yol bulacağız. Bütün canlarımız dayanışma devam etmelidir”.

Rotes Kreuz bizimle görüştü 

İsviçre Kızılay örgütü Schweizerische Rote Kreuz (SRK) ile yaşanan depremden sonra bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade eden Sağlam, “Yapacakları yardımları devlet tarafından mağdurlara ulaşmamasından dolayı kaygıları olduklarını söylediler. Bir heyet oluşturup birlikte saha gözlemlemesi için deprem bölgesine gitmeyi önerdik. Sıcak baktılar” diyerek bir heyetin ilerleyen günlerde Türkiye’ye gözlem için gideceğini belirtti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.