İşçilere jandarma kalkanı

İzmir Bergama'da işçi eylemi

İzmir Bergama'da işçi eylemi

  • İzmir’in Bergama ilçesinde faaliyet gösteren ve Türkiye’nin en büyük domates seralarından biri olan Agrobay’dan çıkarılan 39 kişinin eylemi sürüyor. Jandarma, açıklama yapmak isteyen işçilere kalkanlarıyla duvar ördü.

Agrobay Seracılık işçileri, askerlerin kurduğu barikat önünde yaptıkları açıklamada mücadeleyi sürdüreceklerinin mesajını verdi. AKP iktidarına yakınlığıyla bilinen Yapı Merkezi Firması tarafından ücretleri ödenmediği için 27 gündür direnişte olan Tanzanya Demiryolu işçileri, “Bıçak kemiğe dayandı” dedi. İstanbul ve Ankara’da gazeteciler, Dersim’de enerji işçilerinin direnişi de sürüyor.

İzmir Bergama İlçesi’nde bulunan Agrobay Seracılık’ta çalışırken Tarım İşçileri Sendikası'na üye olan ve işten çıkarılan 39 işçi sera önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya askerler, barikat kurarak engel olmak istedi. Askerlerin kurduğu barikat önünde konuşan Tarım Sen Yönetim Kurulu Üyesi Umut Kocagöz, işten çıkarmaların devam ettiğini söyledi. İşten çıkarmaların sendikal faaliyetlerden kaynaklandığını belirten Kocagöz, şunları söyledi: “Verimsizlik, performans düşüklüğü gibi bahanelerle 10-20 yıllık işçileri işten çıkarıyorlar. Agrabay yıllardır işçilerin alın terine çökerek, kötü koşullarda çalışmaya zorluyor. Biz burada örgütlenmeye başladığımız anda işçileri işten çıkarmaya başladı.”

Bir haftadır direnmeye devam ettiklerini vurgulayan Kocagöz, işçilerin haklarını alana kadar mücadele edeceklerini belirtti. İşçilerin meselesinin gündeme geldiği andan itibaren şirket yönetiminin endişe duyduğunu aktaran Kocagöz, "Biz haklarımızı alana kadar buraya gelmeye devam edeceğiz. Bu bilinsin. Hiçbir işçinin tek bir kuruşunu bile şirkete yedirmeyeceğiz" dedi. 

Ardından söz alan işçiler de çalıştıkları dönemde yaşadıkları sorunları dile getirdi. 

 

Sera işçileri

 

Burada olacağız

İşten çıkarılan mühendislerden Mehmet Aksoy, şöyle konuştu: “Üç aydan beri mühendislik yapıyorum, güvenceli çalışmak için sendikaya üye oldum. Performans düşüklüğüm olduğunu söylediler, ben de performansım nedeniyle işçi kadrosundan mühendis kadrosuna geçirildiğimi söyledim. Fesih yapacaklarını söylediler, kanuni olmadığını belirttim. Yaklaşık 5 gündür evime tebligat yapıldığından veri çıkışımı vermediler. Biz buradayız burada olacağız.” 

Önümüze jandarma yığıyor

İşçi Fatma Kaya, “6 aydan beri evime hiçbir şey götürmedim, promosyon paralarımızı vermediler. Buraya jandarma yığıyorlar. Biz buraya hakkımızı aramaya geldik” derken işçi Şirin Yıldırım da şunları söyledi: “Biz hakkımızı aramak için sendikaya üye olduk, bahanelerle işten çıkarttılar. Ben 9 yıl emek verdim buraya, hakkımız bu muydu? Biz buraya hakkımızı aramaya geldik, savaşa gelmedik, askeri buraya yığmışlar. Haklarımızı versinler buraya gelmeyiz. Sendika suçsa devlet kendi sendikalarını da iptal etsin.”

 

Tanzanya'da demiryolunda çalışan işçiler

 

Bıçak kemiğe dayandı

AKP iktidarına yakınlığıyla bilinen Yapı Merkezi Firması’nın, Doğu Afrika’da inşa ettiği Tanzanya Darüsselam-Morogoro Demiryolu Projesi’nde çalışan ve ücretlerini alamadıkları için Türkiye'ye dönen 500’den fazla işçinin de 5 Ağustos’ta başlattığı eylem devam ediyor. Firmanın Üsküdar’da bulunan binası önünde toplanan işçiler, 27 gündür haklarını talep ediyor. Firma işçilerin ücretlerini ödememe gerekçesini “zarar ediyoruz” şeklinde açıklarken, firmanın projeler almaya devam etmesi dikkat çekiyor.

MA’ya konuşan işçilerden Orhan Topçu, “Buraya bıçak kemiğe dayandığı için geldik. Ben evliyim, iki çocuğum var, ikisi de okuyor. Onların okul giderleri var, masraflarımız her geçen gün kat kat artıyor. Kredi çektik, kredileri ödeyemediğimiz için faiz geliyor. Neredeyse haciz işlemleri başlayacak. Yani dediğimiz gibi bıçak kemiğe dayandı artık. Bundan sonra bizim yapacak hiçbir şeyimiz kalmadı” dedi.

Hakkımızı almadan gitmeyiz

Firmanın yeni makineler aldığını belirten Topçu, işçilerin ücretlerine gelince firmanın “para yok” dediğini aktardı. Topçu, şöyle devam etti: “Ödeme planı çıkardılar ama ödeme planına uyup da bize para vermediler. Mahkemeye veriyoruz, mahkemeye itiraz edip süreyi uzatarak, parayı vermemeye çalışıyorlar. Biz buradan hakkımızı almadan gitmeyeceğiz. Bu iş 30 gün de sürse, 60 gün de sürse biz buradan ayrılmayacağız.”

Alnımızın terini istiyoruz

Cengiz Çakmak ise ücretleriyle geçinen insanlar olduklarını hatırlatarak, “Ücretlerimizi alamayınca geçim derdi ortaya çıktı. Çıkışını alıp veya oradaki şartlara dayanamayıp bırakıp gelen hiçbir arkadaşımızın parası ödenmedi. Biz de ücretlerimizi almak için buraya geldik. Kıdem ve ihbar tazminatlarımız da var. Sonuç alıncaya kadar firmanın önünden ayrılmayacağım. Kimseden sadaka istemiyoruz. Hak ettiğimiz, alnımızın teri olan paramızı istiyoruz.”

Diğerleri de sürüyor

Bu arada İstanbul’un Esenyurt ilçesindeki Trendyol Express Dağıtım Merkezi’nde çalışırken sendikal faaliyetler nedeniyle işten çıkarılan işçilerin işe iade talebiyle başlattığı eylem 5. gününde. İşçiler işe dönmek istediklerini belirtti.

Dersim’de ise DİSK/Enerji-Sen üyesi FEDAŞ işçilerinin düşük ücret zammına karşı 9 Ağustos’ta başlattıkları direniş devam ediyor. İşçiler maaşlarında iyileştirme talep ediyor.

TGS ile Sputnik Türkiye Bürosu arasındaki toplu iş sözleşmesinde anlaşılamaması ve işten atmalar üzerine başlayan grev de 3. haftasında. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.