Kadın Gündemi'nden kısa kısa

Kadın Haberleri —

.

.

  • Zohra Orkestrası’nın filmi çekildi
  • İşgal ve şiddete karşı alanlara
  • DSÖ cinsel istismarı parayla örtbas etti
  • 3 gazetecinden haber yok

Zohra Orkestrası’nın filmi çekildi

2017 yılında grubu internetten keşfeden müzisyen Dan Blackwell, kadın müzisyenlerin "gizli bir okulda bir araya geldiklerini ve tamamı kadınlardan oluşan bir orkestra kurduklarını" açıkladı.

BBC Radio Northampton'a konuşan Blackwell orkestranın dünya çapında çaldığını ancak kendi ülkelerinde performans sergileyemediğini vurguladı. Öte yandan, kadınlar için "Hala müzik yapıyorlar ve enstrümanlarını alıp tekrar bir araya geliyorlar" dedi.

Orkestrayla temas kurduktan sonra kendisini müzisyenlerle tanışması için Afganistan'a davet ettiklerini dile getiren Blackwell, 2017'nin sonlarında Kabil'de orkestranın bulunduğu, "duvarlarla çevrili ve silahlı muhafızların bulunduğu" okula gittiğini anlattı. 

Orkestranın 25 üyesinin, Taliban'ın 2021'de kontrolü yeniden ele geçirmesinin ardından ülkeden kaçtığını ve dünyanın farklı yerlerinde yaşadığını kaydeden Blackwell, bazı müzisyenlerle uzaktan performans sergilemeye başladığını ve ABD'de çalmak üzere yeniden orkestrayla buluştuğunu vurguladı.

Kadınların hikayesi yapımcılığını The Who, Deep Purple ve Get Carter filmi üzerine belgeseller yapan Northampton merkezli film yapımcısı Tony Klinger’in dikkatini çeker. Klinger, Afganistan'ın ilk kadın orkestrasıyla ilgili belgesel film yaptı ve filmin "en sıra dışı zafer hikayelerine" yer verdiğini söyledi.

Belgesel, Zohra orkestrasının müzisyenleri ve şefleriyle tanışmak için ülkenin başkenti Kabil'e giden müzisyen Dan Blackwell'i takip ediyor. Film, şef Negin Khpalwak ve baş viyolacı Zarifa Adiba'ya odaklanıyor.

Colorado Uluslararası ve Chichester film festivallerinin yanı sıra Avam Kamarası'nda da gösterilen filmin yönetmenliğini de yapan müzisyen Blackwell'i öven Klinger, filmin "müziğin evrensel dili aracılığıyla elde ettiği başarının gerçekten ilham verici" olduğunu söyledi. HABER MERKEZİ

 

*****

 

 

İşgal ve şiddete karşı alanlara

Kuzey-Doğu Suriye Kadın Hareketleri ve Örgütleri Ortak Eylem Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü eylem takvimini açıkladı.

"Her türlü şiddete ve işgale karşı, Jin, Jiyan, Azadî” şiarıyla 13-25 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek eylemlerin takvimi şöyle:

-14-19 Kasım tarihleri ​​arasında komün, köy, kamp ve kurumlarda seminerler düzenlenecek.

- 18 Kasım'da Kadın Öz Savunma Gücü Cizre Bölgesi genelinde yürüyüş düzenleyecek.

-3 gün boyunca erkekler için tüm alanlarda eğitim devreleri açılacak.

- 24 Kasım'da sanal medyada hashtag kampanyası başlatılacak.

- Suriye ve Ortadoğu düzeyinde sanal medya platformlarında on-line toplantılar yapılacak.

- Tüm bölgede "Şiddete Yeter" adlı tiyatro gösterisi yapılacak.

- Kadın köyü (Jinwar) ziyaret edilecek.

- Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü ile ilgili tanıtım broşürleri dağılacak.

- Genç kadınlar bisiklet sürerek, şiddet ve işgale karşı sloganlar atacak.

- 14 Kasım'da Hilala Zêrin'in bölge genelinde fotoğraf sergileri düzenlenecek.

- Her kadın hareketi ve örgütü kendi programına göre çeşitli faaliyetlerini yürütecek.

- Kanton düzeyinde toplu yürüyüşler düzenlenecek.QAMIŞLO

 

******

 

 

DSÖ cinsel istismarı parayla örtbas etti

Kongo’da 2018-2020 yıllarındaki Ebola salgını sırasında, DSÖ çalışanlarının çok sayıda kadına cinsel istismarda bulunduğu ortaya çıkmıştı. 

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) çalışanlarının, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde kadınlara cinsel sömürü ve istismara karıştığının ortaya çıkması üzerine kurduğu bağımsız soruşturma komisyonu, ülkedeki Ebola salgını döneminde 83 cinsel istismar vakası tespit etmişti.

Kadınlara karşı işlenen bu suç dünyada yankı bulurken, DSÖ’nün cinsel istismara uğrayan kadınlara para ödediği ortaya çıktı. Birgün’ün haberine göre DSÖ, aralarında kendi personelinin de olduğu sağlık çalışanlarının cinsel istismarına uğrayan Kongolulara 250'şer dolar ödedi.

Ülkeye Mart ayında skandalı soruşturmak için giden ekibe öncülük eden doktor Gaya Gamhewage'nin raporunda, istismara uğrayan en az 104 kadının her birine 250 dolar verildiği ifade edildi.

Raporda, istismara uğrayan bir kişinin yaptığı doğumda engelli bir çocuk dünyaya getirdiği ve çocuğun özel tedaviye muhtaç olduğu da aktarıldı.KİNŞASA

 

*****

 

 

3 gazetecinden haber yok

İran rejiminin kadın gazeteci ve aktivistlere baskısı sürüyor. Son iki günde 3 kadın gazeteci gözaltına alındı. Tahran’da Shagaig Moradi’nin dün evine baskın düzenlendi. Gözaltına alınan Moradi’nin evinde yapılan aramada birçok eşyasına da el konuldu. Tutuklanan Moradi cezaevine gönderildi. 

İran rejim güçleri, "Marur" haber sitesinin sorumlu müdürü aktivist Nasim Tawafzadeh ve “Merav” haber sitesinin çevre muhabiri Helaleh Natigeh’in de yaşadıkları adreslere baskın düzenledi. Gözaltına alınan iki gazetecinin nerede tutulduğu bilinmiyor.

 

 

İki Beluci gence idam cezası

Öte yandan Jîna Emînî’nin katledilmesinin ardından başlayan eylemler sırasında tutuklanan Farshid Hassanzahi ve Jamshid Hassanzahi’ye idam cezası verildi.

Beluci protestocular Farshid Hassanzahi (25) ve Jamshid Hassanzahi (29) eylemlerin devam ettiği 25 Kasım 2022’de tutuklandı. 

Ağır işkenceler görüp tutukluluk süreleri boyunca avukat hakkından men edilen her iki isim, Zahedan Mahkemesi tarafından çevrimiçi görülen duruşmada ölüm cezasına çarptırıldı.TAHRAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.