Kurul sevgi ölçümü yapıyor!

Ferhat Çiftçi

Ferhat Çiftçi

  • Tahliye olan gazeteci Ferhat Çiftçi, Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu’nun “paralel mahkeme” şeklinde hareket ettiğini belirterek, tutsaklara “Eşini mi seviyorsun yoksa PKK’yi mi seviyorsun?” şeklinde sorular yönelttiğini söyledi.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Azadiya Welat Gazetesi'nin Dîlok (Antep) Temsilcisi ağır hasta tutsak Ferhat Çiftçi (51), 12 yıl 10 ay 19 gün tutsak kaldıktan sonra 4 Ocak 2024’te tahliye edildi. Çiftçi, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) “Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme” hükmünü 8 Aralık 2023’te iptal etmesiyle serbest kaldı. Yaklaşık 13 yıl tutsaklığının ardından Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi'nden tahliye olan Çiftçi, MA’dan Emrullah Acar’a konuştu. 

Ağır hasta tutsakların yaşadığı zorluklara dikkat çeken Çiftçi, “Arkadaşlarımız gözlerimizin önünde eriyor ve yaşamını yitiriyordu. Onlara böylesi bir ölümü reva görmüşler. Bir günde değil, bir anda değil, her gün ve her saat işkence görüyorlar. Benim bırakıldığım cezaevinde Kemal Özçelik, Katip Çiçek, Kasım Karataş’ın durumu çok ağırdı. Bir gün önce tahliye edilmeleri gerek. Kasım Karataş’ın cezası da bitmiş ama bırakılmıyor. İdare ve Gözlem Kurulu kararı ile cezası arttırılıyor. Bilerek yapıyorlar” dedi.

Tutsakların sürdürdüğü açlık grevi eylemini hatırlatan Çiftçi, şunları söyledi: “Bugün cezaevlerinde destansı bir direniş var. Tutsakların morali çok yüksek ve umutlular. Ancak hiçbir an onlar yalnız bırakılmamalı. Bu konuda bir duyarlılık lazımdır. Dışarıda daha güçlü bir sahiplenmeye ihtiyaç var. Ağırlaştırılmış tecrit insanlık onuruna aykırı bir işkencedir. Tecrit derinleştirildikçe tutsakların maruz kaldıkları hak ihlalleri de artıyor. Cezaevlerinde İdare ve Gözlem Kurulları ile ikinci paralel bir mahkeme kurulmuş durumda. Kurullarda sorulan sorular, mahkemede bile sorulmuyor. ‘Sen eşini mi seviyorsun yoksa PKK’yi mi seviyorsun?’ diye soruluyor. Bugün cezaevinde kalan hiç kimse ‘Şu tarihte tahliye olacağım’ diyemiyor. Bir belirsizlik yaratıyor. Bu işkencedir. İki yıl önce kurulan bir kurul, 30 yıl önce tutuklananı tekrar yargılıyor. Bu keyfi bir uygulama. Dünyada bu kurulun bir örneği yok. İnsan haklarını savunan herkes buna karşı ses çıkarmalı. İçinde hala insani duygular taşıyan herkesin sorunu bu. Cezaevinde yaşanan sorunlar büyük bir demokratik mücadele olmadan çözülemez. Mücadele etrafında bir birimize kenetlenmemiz gerek.”

* * *

Hazır kararla tutsaklığı uzatıldı

DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu, hazır bir kararla tutukluluk süresinin uzatıldığını söyledi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nda yürütülen soruşturma kapsamında 29 Nisan 2023’te gözaltına alınan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı ve Mezopotamya Ajansı (MA) Editörü Dicle Müftüoğlu, 3 Mayıs’ta çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Mesleki faaliyetleri nedeniyle “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt kurmak ve yönetmek” iddialarıyla suçlanan Müftüoğlu, 18 Ocak’ta görülen ikinci duruşmada tahliye edilmedi. Müftüoğlu, tahliye edilmemesine dair bir yazı kaleme aldı. 

Davanın ikinci duruşmasında mahkeme heyetinin tutumuna dikkat çeken Müftüoğlu, “İddianamede hakkımda isnat edilen her şey mesleki faaliyetlerimin ‘örgütsel’ gösterilmeye çalışılmasından ibaret. Buna ses olarak da iki tanık ifadesi konulmuş. İlk duruşmada tanıklar dinlenmediği için ‘tutukluluk devam’ kararı veren mahkeme, bu kez buna bir gerekçe dahi bulamadan, ellerinde getirdikleri hazır kararla hapislik süremi uzattı. İddianamenin temelini oluşturdukları tanıklar ne diyordu? Kobanê Davası’nın omurgasını oluşturan açık tanık, emniyete verdiği ifade de bana bir aylık eğitim verdiğini, yanımda 25 kişinin olduğunu söylüyordu. Mahkemeye geldiğinde ise verilen eğitimde beni gördüğünü ‘anımsıyordu’! Eğitimin ne kadar sürdüğü sorulduğunda ise oraya ‘eğitmen’ sıfatıyla katıldığını, detay bilmediğini, ne yapıp ettiğimi bilmediğini söylüyordu” dedi.

Mesleki faaliyetlerinin gizli tanık beyanlarıyla “örgütsel kılıfa” büründürüldüğünü kaydeden Müftüoğlu, verilen kararın gazeteciliği yargılamaktan öte bir durum olmadığının altını çizdi. Müftüoğlu, şunları yazdı: “Açık tanığı dinleyeceğinden habersiz, SEGBİS’te yanımda avukat bulunmasına karşı çıkan bir mahkeme heyeti, yapılan savunmalar ve tanıkların çelişkili ifadelerine rağmen bu zulüm politikasını sürdürmekte kararlı. Biz Kürt gazeteciler de hakikati açığa çıkarmakta kararlıyız. 30 yıldır baş eğmeyen, kalemi bükmeden gerçekleri açığa çıkartmaya çalışan geleneğin devamcıları olarak, sözümüzü söylemeye, görülmeyeni göstermeye, yazılmayanı yazmaya devam edeceğiz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.