Meleba Reş’te DAİŞ’in izlerini siliyor

Kadın Haberleri —

Meleba Reş

Meleba Reş

  • DAİŞ’in hapishane olarak kullandığı Meleba Reş’te yetiştirdiği 200 öğrencisiyle hem kadınların spor yapmasının önünü açıyor hem de çetelerden geriye kalan izleri siliyor. Necwa Ebûzer, kadınların daha fazla mücadele ederek toplumun çizdiği sınırları aşması gerektiğini söylüyor.

2014’te DAİŞ’in işgal ettiği ve 17 Ekim 2017’de Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) ile Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) büyük direnişiyle özgürleştirilen Reqa’da yaşam artık Demokratik Ulus paradigmasıyla kuruldu. Sokaklarda halen çetelerin izlerini görmek mümkün olsa da ataerkil sisteme karşı, acılarından güç alan ve gücü başka kadınlara veren hikayeleri görmek de mümkün.

Yani, savaş ve saldırıların kıyısında yeniden kurulan hayatlar, hikayeler ve anılar birbirini kovalıyor. Yeni hayatlar kurulurken geçmişte kötülüğün resmedildiği mekanlarda yaşatılanlar unutulmuyor. Reqa’da önceden Belediye Stadyumu denilen Meleba Reş de o mekanlardan biri.

Jinha’dan Bêrîtan Zinar, o hikayelerin geçtiği mekanlardan birinin izini sürerek bambaşka bir yolculuğa çıkarıyor okuyucu.

Reqa Bölgesi Spor Birliği Eş Başkanı Necwa Ebûzer, DAİŞ’in hapishane olarak kullandığı Meleba Reş’te birçok acıya tanıklık etti. Aynı zamanda DAİŞ’ten önce de Baas rejiminin zulmünde yaşadı. Şu anda ise Türk devletinin işgal gerçekliğini yakından görüyor ve kadın özgürlüğüne dayalı bir sistemde, çalışkanlığıyla yeni bir hayatı inşa ediyor.

 

Necwa Ebûzer

 

Kadınların takımı

Necwa Ebûzer, karate eğitimine ilk olarak 1991 yılında Belediye Stadyumu’nda başladı. Antrenmanlarda kadınlardan oluşan bir takım oluşturdu. Kız kardeşleri, teyzeleri ve kuzenlerini de antrenmanlara katarak kadınlardan oluşan küçük bir takım kurdu.

Yarışmalarda erkeklerle karşı karşıya gelen Necwa, erkeklere karşı kazandığı başarının kendisine daha da inanmasını sağladığını söylüyor. Karate alanındaki çalışmaları ve eğitimiyle 12’nci seviyeye geldikten sonra Şam, Humus ve Suriye'nin her yerinde daha büyük yarışmalara katıldı.

Baskılar karateyi bıraktırdı

Ataerkil sistemdeki toplumsal kalıplardan dolayı kadınlara yönelik roller tanımlanırken, bir kadının karatede yer alması da toplumda kabul edilmeyen bir sonucu ortaya çıkarıyor. Bu nedenle Necwa de çeşitli engellerle karşılaştığını söylüyor.

"Üzgündüm ve kızgındım, karatede profesyonel olmak, şampiyonluklara katılmak ve yurt dışına gitmek istiyordum. Babamın baskıları nedeniyle karateyi bırakmak zorunda kalmıştım. 1999 yılında tekrar spora devam etmeyi denesem de aynı sorun ve engellerden dolayı bunu başaramadım.  2000 yılında sporu bırakmak zorunda kaldım.”

Kadın her alanda kısıtlanıyor

2002 yılında evlendiğini kaydeden Necwa, ekledi: “Ardından Eyn İsa yakınındaki bir köye taşındım. Spor yapmayı çok istiyordum ama maalesef kadınların spor yapmasına izin vermeyen bir toplumda yaşıyoruz. Erkek-devlet zihniyetinin dayattığı kalıplar kadınları her alanda kısıtlıyor. Ancak bu kısıtlamalar spora ve karateye olan sevgimi azaltmadı.”

200’e yakın öğrencisi var

Bir süre köyde kaldıktan sonra Reqa’ya dönerek tekrardan spor faaliyetlerine başlayan Necwa, DAİŞ’ten geriye kalan stadı görünce şaşkına döndüğünü söyledi:

“Belediye Stadyumu’na gittiğimde şok geçirdim, şehir ve stadyum yıkılmıştı. Yarım saat stadyumda durdum, anılarımı hatırladım. O stadyum spor ve sporcuların sahasıydı. Tüm ihtiyaçlar oradaydı. DAİŞ’in şehri yok etmesi beni çok etkiledi. Özellikle stadımızın hapishaneye dönüştürüldüğünü görünce… Bu durum karşısında üzülsem de kendimi toparladım ve Meleba Reş’in eski haline dönmesi için sorumluluk aldım. Spor öğretmeni oldum ve 200'e yakın öğrenci yetiştiriyorum. Üç yıldır eğitmenlik yapıyorum.”

DAİŞ’ten sonra hayat da değişti

Necwa, eş başkan olduktan sonra çoğunlukla kadın sporcuların gelişimiyle ilgilendi. Şimdi tekvandoda, karatede, futbolda, bisiklette vb. alanlarda kadınları eğitiyor ve tüm spor dallarında kadın takımları var.

Zaman içinde pek çok değişiklik ve gelişme yaşayan Necwa, "Kıyaslama yapılırsa elbette çok fazla farklılıktan söz edilir. 90'lı yıllarda toplum hâlâ sorunlarla karşı karşıyaydı. Ama DAİŞdöneminde kadın sporları yok edildi. Reqa'nın QSD güçleri tarafından özgürleştirilmesiyle birlikte hayatım artık değişime ve modernleşmeye doğru ilerliyor. Artık kadınlar sevdiği işi yapabiliyor, sporlarına devam edebiliyor. Artık kadınlara özel bir spor salonumuz var. Sporu geliştirmek bende önemli bir tutku olarak kalmıştı. Biz de artık kadınların ilgi duyduğu ve sevdiği işi yapabileceği alanları yaratmaya çalışıyoruz” dedi.

Toplumun sınırlarını aşmalı

Necwa Ebûzer, son olarak genç kadınlara da şu mesajı verdi: "Toplumun geleneksel zihniyetinin sizi kınamasına izin vermeyin. Toplum bize sınırlar çiziyor evet ancak mücadele etmeli, çalışmalı, öğrenmeli ve eğitilmeliyiz. Spor hayattır ve hedefimize ulaşmak için bunu kişiliğimizle, zekamızla ve benliğimizle yapmalıyız.” REQA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.