Moskova’da “Ertesi gün” toplantısı

Dünya Haberleri —

.

.

  • Gazze için ABD Katar ve Mısır arabuluculuğunda yürütülen “Ertesi gün” tartışmalarına Rusya da dahil oldu. Filistinli taraflar Moskova’da birleşme gündemiyle toplandı.

Filistinli tarafları ortak bir hükümet çatışı altında birleştirme gündemi ile Rusya’nın Başkenti Moskova’da iki günlük bir toplantı düzenleniyor. Toplantıda, Batı Şeria’daki resmi Filistin Hükümetinin belirleyici fraksiyonu El-Fetih ve Hamas heyetlerine seslenen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova müzakerelerinin teknokrat bir hükümete destek amacıyla yapıldığını söyledi. Lavrov, Filistin halkının iyiliği için farklılıkların bir tarafa bırakılmasını istedi.

İsrail ve Filistin Yönetimi arasında "doğrudan görüşmeleri" savunduğunu söyleyen Rus Dışişleri Bakanı, bunun "kontrolleri dışındaki nedenlerden dolayı" gerçekleşemediğini söyledi. Rusya Dışişleri Bakanlığı ve Rus Orta Doğu uzmanlarının heyetlere yardımcı olmak ve danışmanlık vermek üzere hazır bulunduğu toplantıdan somut sonuçların çıkması umut ediliyor. Rus bakan konuşmasına şöyle devam etti: "Bu müzakerelerin ertelenmesinin bahanelerinden biri Filistin saflarında birliğin olmaması. Zira diğer taraf, Filistinliler adına kimin konuştuğunun bilinmediği bir ortamda müzakere yapmanın imkansız olduğunu savunuyor.”

FKÖ tek sistem için bastırıyor

Toplantıdan iki gün önce şartlarını açıklayan Filistin Kurtuluş Örgütü Merkezi Komite Üyesi Azzam el-Ahmed:  “Hamas bizle anlaşması için ön şartları kabul etmesi gerekiyor. Hamas, FKÖ'nün siyasi programını ve direniş meselesine ilişkin anlayışı kabul etmelidir. Biz halk direnişinden başka hiçbir şeye değil, tek yasaya, tek sisteme ve tek silaha bağlılık çağrısında bulunuyoruz. Hamas dünya tarafından istenildiği gibi bir teknokrat hükümete gitmeli ve otorite Abbas olmalı. Bu şekilde Gazze Şeridi'ni yönetebilir ve yeniden inşa edebilir.”

Teknokratlar denetlenmeli

Ancak teknokrat bir hükümete razı olan Hamas hâlâ Mahmud Abbas'ın otoritesini istemiyor. Hamas Siyasi Büro Üyesi Hüsam Bedran, "Hükümetin otoritesi Filistinli gruplar olmalıdır. Bu otorite hükümetin performansını izleyen ve hükümeti her türlü kusurdan sorumlu tutan ulusal bir otorite olmalıdır" diyor.

Gazze Şeridi'ni yönetmekle ilgilenmiyoruz

Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Musa Ebu Merzuk; “Biz Gazze Şeridi'ni yönetmekle ilgilenmiyoruz. Teknokrat bir hükümetin kurulmasını destekliyoruz” dedi. Ebu Merzuk: “Hamas, Gazze'yi yönetmeyi hedef olarak görmüyor. Uzun süredir Filistin Yönetimi'ne Gazze Şeridi'ndeki misyonunu üstlenmesi çağrısında bulunuyoruz ama tek bir talebimiz var; o da Filistin halkının ulusal haklarından taviz vermemek.” HABER MERKEZİ/MOSKOVA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.