NATO zirvesinde kirli pazarlıklar

Dünya Haberleri —

NATO 2023

NATO 2023

  •  Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta gerçekleştirilen NATO zirvesinde Türkiye pazarlıklar sonucunda İsveç’in ittifaka katılmasına muhalefetini kaldırdı. Kararın ardından ABD Türkiye’ye modern F16 satışı için harekete geçti. 

NATO’ya üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla gerçekleştirilen Vilnius’taki zirvede İsveç’in ittifaka katılımı konusunda müzakereler yürütüldü. Kürt Özgürlük Hareketine karşı NATO ittifakını tamamen yanına almaya çalışan faşist şef Recep Tayyip Erdoğan, pazarlıklar sonucunda İsveç’in NATO üyeliğine muhalefetini kaldırdı. 

Zirve öncesinde İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir araya gelen Erdoğan yapılan görüşmelerin ardından İsveç’in adaylığını onaylanması için Türk Meclisine göndereceğini duyurdu. 

Bu görüşmede pazarlıkların ağırlıkla Kürt Özgürlük hareketi üzerinde döndüğü biliniyor. İsveç, ülkedeki demokratik sistemi Kürt düşmanlığı üzerinden revize etme teminatı ile Erdoğan’ı ikna etti. 

İsveç, Erdoğan’a ayrıca AB üyelik sürecine destek, vize serbestisi ve Gümrük Birliği Anlaşması’nın güncellenmesi gibi konularda da taahhütlerde bulundu. 

Almanya Erdoğan’ın AB şartını reddetti

Erdoğan’ın İsveç’in NATO üyeliğine izin verme karşılığında AB kapılarının Türkiye’ye açılması yönündeki şartı Almanya tarafından net bir dille reddedildi. Alman Başbakanı Olaf Sholz, Türkiye’nin AB üyeliğiyle İsveç’in NATO üyeliğinin bağlantılı konular olmadığını ifade etti. 

Muhalefetteki Hıristiyan Demokratlardan da Türkiye’nin AB şartına tepki geldi. NATO ve AB’nin tamamen birbirinden farklı kuruluşlar olduğunun altını çizen CDU milletvekili Norbert Röttgen, "Türkiye'nin AB yolunu tıkayan AB değil, tam aksine sadece Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'dır" dedi. Röttgen, Erdoğan'ın Türkiye'yi bilinçli bir şekilde "demokrasi ve hukukun üstünlüğünden, dolayısıyla da AB'den uzaklaştırdığını" savundu.

Macaristan: İsveç’in üyeliği teknik bir konu

İsveç’in NATO üyeliğini henüz onaylamayan Macaristan’dan da bu konuda herhangi bir muhalefetin bulunmadığı yönünde bir mesaj geldi. Konuyla ilgili bir açıklamada bulunan Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, İsveç’in üyeliğinin Macaristan için teknik bir konu olduğunu ifade etti. 

Ukrayna tartışmaları sürüyor

NATO zirvesinde Ukrayna’nın üyeliği konusunda güçlü bir mesaj verilmesi bekleniyor. ABD ve Almanya halihazırda Ukrayna’nın NATO üyeliğine karşı çıkıyor. 

ABD Başkanı Joe Biden da zirve öncesinde CNN'e verdiği mülakatta, Ukrayna'nın daha uzun süre beklemek zorunda kalacağını belirterek Rusya ile çatışmalarda Kiev’in yanında yer almaya devam edeceklerini söyledi.  Biden, tıpkı İsrail örneğindeki gibi, Ukrayna için de savaş sonrası bazı güvenlik garantilerinin mümkün olabileceğini ima etti. Buna karşın Doğu Avrupa ülkeleri ve Fransa ise Ukrayna’nın üyeliğine destek veriyor. 

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy de bu aşamada NATO’nun tam üyeliğinin gerçekleşmemesini anlayışla karşıladığını ancak ittifakın güvenlik garantileri verebileceğini söyledi.  HABER MERKEZİ

ABD’den F-16 satışına yeşil ışık

Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine karşı muhalefetini kaldırmasının ardından ABD yönetimi Ankara’ya 40 F-16s tipi uçak satışını onaylamaya hazırlanıyor.  ABD Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, Savunma Bakanı Llyod Austin’in Türk meslektaşı Yaşar Güler ile F-16 satışını ele alan bir görüşme gerçekleştirdiğini duyurdu.  ABD idaresi her ne kadar taahütler vermiş olsa da F-16 satışıne onay vermek için Senatoyu ikna etmesi gerekiyor. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.