Sanatçılar Amara’dan başladı

Kültür/Sanat Haberleri —

Amara sergisi

Amara sergisi

  • Avrupa’daki Kürt sanatçılar, 14-16 Haziran tarihleri arasında Amara sergisi için Almanya’nın Köln kentinde bir araya geldi. Yaklaşık 3 aylık bir hazırlık aşamasının sonucunda ortaya çıkan sergide 17 sanatçının toplam 35 tablo, 2 heykel ve 1 de enstelasyonu sergilendi. Sanatçılar sergiyle ‘Amara bizim için bir doğuş, ideolojik bir kaynaktır. Biz kendimizi ondan ayrı görmüyoruz ve fikirlerimizi buradan hareketle üretiyoruz’ dediler.

MIHEME PORGEBOL

Avrupa’daki Kürt sanatçılar, 14-16 Haziran tarihleri arasında Amara sergisi için Almanya’nın Köln kentinde bir araya geldi. Yaklaşık 3 aylık bir hazırlık aşamasının sonucunda ortaya çıkan sergide 17 sanatçının toplam 35 tablo, 2 heykel ve 1 de enstelasyonu sergilendi.

 

 

Açılışından son güne kadar ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaşan serginin küratörü Sinan Hezer, “Bizim bu sergiyle asıl vermek istediğimiz cevap Amara’nın Mezopotamya’da, Urfa’da bulunan bir köyden ibaret olmadığıydı. Amara’nın biz, yani Kürtler için önemli bir yeri var. Bu noktadan hareketle sergi için çalışmaya başladık. Bu sürece 15 ressam 2 de heykeltıraş dahil oldu. Dolayısıyla ortaya farklı sanatçıların farklı tekniklerle ürettiği birbirinden farklı eserler çıktı. Sergide 35 tablo 1 enstelasyon ve 2 de heykel vardı. Sanatçılar aslında sergide ‘Amara bizim için bir doğuş, ideolojik bir kaynaktır. Biz kendimizi ondan ayrı görmüyoruz ve fikirlerimizi buradan hareketle üretiyoruz’ demiş oldular” dedi.

 

 

Diasporadaki sanatçıları buluşturdu

Birbirinden farklı bağlamdan Amara’nın işlendiği sergide mitoloji, tarih, kadın ve daha birçok temada eserler yerini aldı. Bu sergiyle temel amaçlarının diasporadaki sanatçıların bir araya gelip birlikte bir iş yapması olduğunu söyleyen Sinan Hezer, “Serginin açılışı çok kalabalıktı. Birçok ziyaretçiyle sohbet etme imkânı buldum. Sergiden memnun kaldılar diyebilirim. İnsanı yoğunlaşmaya zorlayan bir sergi olduğunu, birçok anlamda nitelikli bir sergi gezdiklerini söylüyorlardı. Özellikle Ortadoğu insanı ve Kürtlerin kendilerinden bir şeyler bulabildiği bir sergi olduğunu dile getirdiler. Ziyaretçiler aktarımlarında serginin yabancıları da hem sanatsal hem de ideolojik derinlik noktasında etkilediğini söylüyorlardı. Bunlar birçok kişiden duyduğumuz ifadeler” dedi.

 

 

Amara başlangıç

Serginin diasporadaki Kürt sanatçılar için de bir başlangıç anlamına geldiğini vurgulayan Hezer, “Bu sergi diasporadaki sanatçıların birlikte iş yapma ve ortak hareket etmeleri için de bir vesile olabilir. Zaten bizim başlarken niyetimiz de biraz buydu. Diasporada çok fazla Kürt sanatçı var, bu gerçek. Fakat ne yazık ki herkes kendi atölyesinde kendi gündemiyle ilgilenip kendi dünyasından hareketle bir üretim süreci yaşıyor. Ancak bu sergi için yaptığımız üç aylık çalışma, bu sanatçı topluluğunun bir birime dönüşüp dönüşmeyeceğini yokluyordu. Dolayısıyla bu sergi bizim için bir başlangıç ve biz bunu da hep bu şekilde ifade ettik. Bundan sonra önümüzde net fotoğraflar var. Örneğin bu gibi sergilerin devam edeceği kesin. Yani Amara projesi, birlikte iş yapmak ve üretmenin ilk adımı oldu” dedi.

 

 

“Bu aslında Kürt halkının sanatçıları olarak statüsüzlüğün bize dayattığı bir zorunluluktur da” diyen Hezer, “Nasıl ki siyasal anlamda Kürtlerin girdiği birçok pratik ve bakış açısının bir araya gelmesini istiyor ve diliyorsak, çözümün bu bir arada olmakta yattığını düşünüyorsak sanat için de aynı şeyi söylemek yanlış olmaz. Kürt ulusunun sanatsal perspektifinin açığa çıkması sanatçıların beraber iş yapmasına bağlıdır” ifadelerini kullandı

 

 

Köln Kulturbunker’deki sergide Aslı Filiz, Sarya Nurcan Kaya, Sinan Hezer, Amele, Hogir Ar, Ribwar Parwizi, Hamit Aydın, Serdar Mutlu, Gulistan Güntekin, Murad İpek, İlos İlyas Elias Kırkan, Besna Acu, Berivan İbin, Ayten Kaplan ve Ercan Altuntaş’ın eserleri yer aldı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.