Semah ile 30 yıl

Yurt Dışı Haberleri —

İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi (İAKM) 30. yıl kutlaması

İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi (İAKM) 30. yıl kutlaması

  • İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi (İAKM) 30. yılını ’30 yıldır semah dönüyoruz’ şiarı ile kutladı. Aleviler “acımız Roboskî’dir, Halepçe’dir Şengal’dir, Gazi’dir,  Dersim’dir, Maraş’tır” denildi.

HİKMET ERDEN / LONDRA
 
İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi 30’uncu yılını ’30 yıldır semaha dönüyoruz’ şiarıyla kutladı. Çıraların yakılıp semahların dönülüp büyük bölümü Kürtçe olmak üzere her dilde deyişlerin söylendiği 30’uncu yıl etkinliğinde “Alevilerin acısı Roboski’dir. Halepçe’dir Şengaldir’dir. Gazi’dir.  Dersim’dir. Maraş’tır” denildi.
İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi (İAKM) Londra’da kuruluşunun 30’uncu yılını Dominion Centre’da gerçekleştirdi. Cemevi’nin 30’uncu yıl kutlamalarına AABK Eş başkanları Hüseyin Mat, Kürt siyasetçi Osman Baydemir, Britanya Alevi Federasyonu Eşbaşkanları Müslüm Dalkılıç ve Dilek İncedal, çok sayıda yazar, akademisyen ve sanatçı kalıldı. Çıraların yakılarak başladığı gecede semahlar dönülürken, dev ekrandan Alevilerin yakın tarihini anlatan slaytlar gösterildi.

Roboski’den Şengal’e acı bizimdir
Sunuculuğunu Kürt tiyatro sanatçısı Berrin Şemdin ve Cabbar Baba’nın yaptığı gece de deyişler 40’lar cemine duruldu. AABK Eşbaşkanı Nevin Kamilağaoğlu’nun Koçgiri, Dersim, Maraş, Sivas, Roboskî, Şengal, Gezil ve Suruç gibi Kürt ve Alevi katliamlarının unutulamayacağını söylediği konuşmasında, “Alevilerin acısı insanlık tarihinden günümüze bitmeyen bir ağıttır. Alevilerin acısı darağacından Seyid Rıza’nın haykırışıdır.  Alevilerin acısı Halepçe’de gül yüzlü göğ gözlü Kürt bebesidir. Alevilerin acısı Şengal’dir, Roboskî’dir, Sivas’tır, Dersim’dir, Maraş’tır. Alevilerin acısı sürgündeki ağıt, işkencedeki çığılık darağacındaki fidandır. Alevilerin acısı yakılan kitaptır kurşunlanan bilimdir” denildi.
 
Yek vücut ordaydılar
Eski ve yeni Cemevi yönetimlerinin sahneye çıkarak birlik mesajı verdiği gecede, AABK Eşbaşkanları Hüseyin Mat ve AABK Eşbaşkanı Nevin Kamilağaoğlu, İAKEM Eşbaşkanı İbrahim Has, BAF Eşit Eşbaşkanları Dilek İncedal ve Müslüm Dalkılıç birer konuşma yaptı. Yapılan konuşmalar da mevcut AKP-MHP faşist iktidarına tepki gösterilirken, Kürtlere, Alevilere, farklı dil ve inançlara karşı asimilasyon, katliam, baskı ve sürgün politikalarını devam ettiği vurgulandı.

İncedal: Eşitlik ve özgürlük için 
Yine kadın mücadelesinin Alevi inancındaki yerine dikkat çekilirken, mazlum dan yana olmanın inancın bir gereği olduğunun altı çizildi. BAF Eşit Başkanı Dilek İncedal, “Muhabbetler de yok sayılan kadınlarımızla üretiyoruz. Hakikatın eşitlik tohumlarını ekiyoruz. Yeşersin büyüsün. İnkar edilmiş kimliğimiz dilimiz inancımız. Bu inanç kadın erkek bir yol yürüdüğü için aşağılanmalara ve en üst perdeden lince uğratılmıştır. Kadınlar vardır ve mücadele sürüyor. Yola çıra olanlara aşk olsun. Semahımız sevgi ve kardeşlik için döndü. Bağlamamız özgürlük ve barış için çalındı. Elbet bir gün inşa edeceğiz eşit ve özgür bir dünyayı kuracağız. Birlikte üretip birlikte tüketeceğiz. Güneşi içenlerin türküsünü hep birlikte söyleyeceğiz” dedi.  

Mat: Asimilasyona karşı direniyoruz 
AABK Eşbaşkanı Hüseyin Mat’ta asimilasyona, zulme, baskıya ve katliamlara karşı örgütlenmenin önemine dikkat çekerek, AKP Hükümeti’nin Alevi asimilasyonu politikalarına karşı mücadele çağrısını yineledi. Kadın cinayetlerine, ekolojik yıkıma, eşitsizliğe ötekileştirmeye karşı mücadelenin önemine vurgu yaptı. Etkinlikte Gezi Direnişi’nin anlatıldığı bir tiyatral gösterim yapıldı. Gezi’de katliama uğrayanların isimleri tek tek okundu ve salon alkışlar eşliğinde sahne de söylenen türkülere eşlik etti. 
Jina Amini şahsında direnen mücadele eden kadınlara selam durulan gecede “Jin jiyan azadi” sloganları inledi.
Klasik bir progam akışından çok sanatın şiirin, öfkenin, direnişin, sözün iç içe geçtiği etkinlikte, sanatçılar Alevi deyişlerini türkülerini, nefeslerini düet yaparak seslendirdi. Kardeşlik ve birlik korosu ile birlikte Kardeşi Türküler’den Vedat Yıldırım, Cihan Çelik, Seher Ağbaba, Dertli Divani Orhan Bilge, Suna Alan, Gülseven Medar ve ünlü İskoç sanatı Paul Dwyer sahne aldı. Özellikle Paul Dwyer’in Kürtçe’nin dimilkî lehçesinde söylediği ‘elqajiye’ şarkısı büyük beğeni topladı.
Kadın ve çocuk korolarının sahne aldığı gecede tüm sanatçıların sahneye çıkarak ağırlıklı Kürtçe şarkılar söyleyerek halaylar çekilmesi ile gece sona erdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.