Tahliye işkencesi

Muhittin Altın

Muhittin Altın

  • Çewlîg’te 1992’de 18 yaşındayken gözaltına alınan ve tutuklanan Muhittin Altın’a (49), Devlet Güvenlik Mahkemesi’nce (DGM) yapılan yargılamada "Devletin birlik ve bütünlüğünü bozmak" iddiasıyla müebbet hapis cezası verildi. Yaklaşık 3 ay Çewlîg’te kaldıktan sonra Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edilen Altın, 21 Mart 1993’te cezaevinde bedenini ateşe vermesi sonucu sol tarafı felçli kaldı. Felçli olmasına rağmen birçok cezaevine sürgün edilen Altın, son olarak Bandırma T Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. 

 

30 yıllık cezası biten Altın’ın 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 17/2 maddesinde yer alan “… terör hükümlülerinin 3 defa hücre cezası almaları halinde bu disiplin cezası kaldırılmış olsa dahi şartlı tahliyeden yararlanamayacakları…” düzenlemesi gerekçe gösterilerek, infazı yakıldı. 

Emsal karara rağmen…

Altın’ın, 12 Kasım 2019’da PKK’ye dair bilgiler ele geçirildiği gerekçesiyle 15 günlük hücre cezası verilmesinin yanı sıra, hakkında “suçu ve suçluyu övme” iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Bandırma Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada Altın hakkında “Kovuşturmaya yer olmadığına (KYOK)” karar verildi. Altın'ın disiplin cezasının kaldırılmasına dair yaptığı itirazlar ise Bandırma İnfaz Hakimliği ve Bandırma Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. 

Altın "örgütsel doküman" gerekçesiyle hakkında verilen başka bir disiplin cezasına yaptığı itirazların reddedilmesi sonrasında Bandırma İnfaz Hakimliği aracılığıyla Yargıtay'a “kanun yararına bozma” başvurusunda bulundu. Yargıtay 1. Ceza Dairesi tarafından 31 Ocak 2023'de verilen bozma kararında "...5275 sayılı Kanun'un 44/3-l maddesi olduğu anlaşılmakla, anılan kanun maddesinde yer alan eylemin 'Suç örgütlerinin eğitim ve propaganda faaliyetlerini yapmak veya yaptırmak' olduğu, ancak hükümlünün eyleminin örgütsel doküman bulundurmaktan ibaret olup maddede belirtilen eyleme uymadığı ve salt örgütsel doküman bulundurmak eylemine ilişkin olarak da bir disiplin cezasının kanunda yer almadığı" ifadeleri yer aldı. 

Usule aykırı disiplin cezası

Bunun üzerine Altın’ın avukatı Nagehan Avçil, 13 Şubat 2023’te Bandırma İnfaz Hakimliği’ne başvurarak, “Bu emsal kararın dikkate alındığında, müvekkil hakkında yeniden yargılama yürütülerek hakkında usul ve yasaya aykırı disiplin cezasının iptaline karar verilmesi gerekmektedir. Müvekkil hakkında verilen bozma kararı da açıkça yeniden yargılamaya konu olup, müvekkil hakkında verilen usul ve yasaya aykırı disiplin cezasının iptali gerekmektedir” dedi. 

AYM’ye başvuruldu

Avçil, Altın hakkında verilen hukuksuz disiplin cezaları sebebiyle tahliyesi engellendiğini ifade ederek, “Hakkında haksız olarak verilen disiplin cezaları Yargıtay kararları dikkate alınarak, kaldırılması gerekirken, tahliyesi engellenmek aracıyla hücre cezaları kaldırılmıyor. Bandırma İnfaz Hakimliği’ne en son yapılan yeniden yargılama talebi infaz hakimliği tarafından kabul edilmiş, tahliye olma şartları gerçekleşmişti. Ancak savcılığın itirazı üzerine Bandırma Ağır Ceza Mahkemesi hücre cezasının kaldırılması kararını kaldırdı. Hali hazırda hem kanun yararına bozma başvurusu yapıldı hem de Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurusu yapıldı” dedi.  AMED

Hatice Nakçi

Nakçi: Görüşe bile gidemiyorum

Amed’in Farqîn ilçesinde 11 Mayıs 2017’de “örgüt üyeliği” iddiasıyla gözaltına alınan Yusuf Nakçi, hakkında açılan davada Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde açık ve gizli tanık beyanlarıyla “Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma" gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Tutuklanmasının ardından Diyarbakır D Tipi Cezaevi’ne konulan Nakçi, tutulduğu cezaevine ajanlık dayatmasını kabul etmediği için 22 Kasım 2017’de Elazığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne sevk edildi. 

2017’den beri Elazığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde kalan Yusuf Nakçi’nin eşi Hatice Nakçi, sağlık sorunları ve yaşadıkları maddi sorunlar nedeniyle aylarca görüşe gidemediğini söyledi.

Ameliyat olması gerekiyor

Nakçi, cezaevinde eşinin sağlık sorunlarının da baş gösterdiğini ve tedaviye erişimde sorun yaşadığını dile getirerek, “Rahatsızlığından dolayı boğazı şişiyor, nefes alması zorlaşıyor ve yutkunamıyor. Tükürük bezi kireçlenmiş. Gözleri sorunlu kaç ay boyunca ağrı çektikten sonra doktora gidebildi. Şu an gözlük takmasına rağmen hala gözlerinin ağrıdığını söylüyor. Kaç aydır ameliyatı yapılmadı” dedi. 

Nakçi, eşinin sevk taleplerinin kabul edilerek Amed’e getirilmesi için yetkililere çağrıda bulundu.  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.