Tahran’da buluşup ‘yine görüşelim’ dediler

Dünya Haberleri —

Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği Platformu, Tahran buluşması

Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği Platformu, Tahran buluşması

  • Tahran’da 5 ülkenin dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleşen 3+3 formatlı toplantıda Azeri ve Ermeni bakanlar, Dağlık Karabağ'ın el değiştirmesi sonrası ilk kez görüştü. Bir sonraki toplantı Türkiye’de yapılacak. 

İran'ın ev sahipliğinde yapılan Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği Platformu toplantısında, Azerbaycan ve Ermeni dışişleri bakanları, Karabağ'ın Bakü yönetimine geçmesinin ardından ilk kez bir araya geldi. Toplantıya, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan’ın ve Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, katıldı. Dağlık Karabağ'ın Azerbaycan tarafından alınmasından sonra İran'da düzenlenen Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği Platformu toplantısında Azeri ve Ermeni dışişleri bakanları bir görüşme yaptı. Toplu ve ikili görüşmeler ardından ortak bildiri yayınlandı.  

Yabancılar karmaşıklaştırıyor
Yapılan toplu görüşme ve ikili temaslara dair açıklama yapan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, "Bölgedeki tüm ülkelerin önünde tarihi bir fırsat var. Güney Kafkasya'da savaş sona erdi, sıra barış ve işbirliğine geldi" dedi.
Bakan Emir Abdullahiyan, "Bölgede yabancıların varlığı hiçbir sorunu çözmeyeceği gibi durumu daha da karmaşık hale getirecek" diyerek Rusya'yı da rahatsız eden ABD ve AB'nin soruna dahil olma çalışmalarına değindi.

Toplanmaya devam edecekler
Bildiriye göre, görüşmelerde, bölgede güven ve işbirliği ortamının genişletilmesi ve güçlendirilmesi amacıyla "3+3" bölgesel mekanizmasının düzenli toplantılarının devam ettirilmesi değerlendirildi. Alınan karar ile bir sonraki "Güney Kafkasya’da Kalıcı Barış ve İstikrarın Tesisine Yönelik Bölgesel İşbirliği Platformu" toplantısının diplomatik kanallar aracılığıyla koordine edilecek bir tarihte, Türkiye’de yapılması konusunda mutabakata varıldı.

Sınırlar dokunulmazmış
Bildiride, anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözümlenmesine, siyasi bağımsızlığa, toprak bütünlüğüne, belirlenmiş sınırların dokunulmazlığına, tehdit veya kuvvete başvurmanın engellemesi ile insan haklarına saygı konularına vurgu yapıldı. Karşılıklı güvenin, ulusların refahının ve bölgenin istikrarının güçlendirilmesinde ekonomik işbirliğinin olumlu rolünün vurgulandığı bildiride, eğitim, bilim, turizm, kültür ve spor alanlarında kültürel işbirliğinin ve ortak projelerin uygulanmasının önemine değinildi.

Gazzeli siviller mevzusu
Bildiride, bölgede istikrarlı barışın ve ekonomik kalkınmanın sağlanması amacıyla ikili ve çok taraflı istişare ve etkileşimlerin güçlendirilmesi yönünde karar verildiği aktarıldı. Toplantının sonuçlarının olumlu olarak değerlendirildiği bildiride, sonraki toplantıların Gürcistan'ın eşit katılımına açık olduğu ifade edildi. Toplantıda, Gazze'deki durumun da görüşüldüğü belirtilerek, masum sivillerin hedef alınmasına derhal son verilmesi gerektiği vurgulandı. TAHRAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.