Tandır başında 20 yıl

Kadın Haberleri —

Şahide Munar

Şahide Munar

  • Evde, tarlada, fabrikada ve toplumsal her alanda emek mücadelesi veren kadınların hikayeleri, maruz kaldığımız eşitsizliği de kanıtlıyor. 65 yaşındaki Şahide ananın, eşinin ölümünün ardından yaşadığı tüm zorluklara rağmen 8 çocuğunu tek başına büyütmesi direngen kadınların gücüne hayranlık uyandırıyor.

Amed’in Farqîn (Silvan) ilçesine bağlı Cumate (Dağcılar) Mahallesi’nde yaşayan ve 20 yıldır geçimini tandır yaparak, çeşitli işlerde çalışarak sağlayan Şahide Munar da (65) emeğiyle tanınıyor.

 

 

Çocuk yaşta evlilik ve zorluklar

13 yaşındayken evlendirilen Şahide ana evliliğinin ardından zorlu bir yaşamın içine girer. 14 yıl Cumate’de yaşadıktan sonra Çola Heşto (Bahçelievler) Mahallesi’ne taşınır. Ve 6 yılın ardından eşini kanserden kaybeder.

Bunun üzerine 8 çocuğuna bakabilmek için çalışmaya başlayan Şahide ana, “7 kız ve bir oğlumla tek kaldım. Oğlum da bir iş yapmıyordu. Hiçbir şeyimiz yoktu. Ondan sonra tarlada iş var diye gittim, akşama kadar tarlada çalışıyordum. Nohut ekiyorduk, tütün yapıyorduk, pamuk tarlasında çalıştım. 2-3 yıl böyle geçti. Kızlarım büyüdü, onlarla beraber gittik tarlaya. Her işi yapıyorduk. Bazen iş arabasını elime alırdım, tarlaya gittiğimde utanırdım ama mecburdum da bu işi yapmaya” diyor.

 

 

Oğlu 13 yıl tutsak edildi

Çocuklarını tüm zorluklara rağmen büyütüp evlendiren Şahide ananın oğlu da siyasi parti çalışmalarından dolayı 13 yıl hapis yatar. Oğlunun tutsak olduğu süreçte 5 torununa da bakmak zorunda kalan Şahide ana, ayrıca ekliyor: “Küçük kızım okumak istedi fakat onu dershaneye gönderecek param yoktu. Ona ‘Bir ineği satıp okula git’ dedim kabul etmedi ve pastanede işe başladı. Geçimimizi bir şekilde sağlıyorduk kimse gelip bize sormuyordu, aç mısınız, açıkta mısınız, paranız var mı, yok mu diye. Yine ben oğlumun çocuklarını alıp tarlaya giderdim.”

 

 

Her işini kendisi yaptı

Günler geçip giderken işsizlik nedeniyle tandır yapımına başlar ve tam 20 yıldır yaptığı tandırlarla geçimini sağlar.

Bir tandır yapmanın bir haftasını aldığını söyleyen Şahide ana bu süreci şöyle anlatıyor: “Tarladan kil, toprak, saman alırdım suyla karıştırılıp yoğrulmasıyla tandır yapardım. Bazen satıyordum, bazen de insanlar pahalı diye alamıyorlardı. Bende de bazı hastalıklar çıktı, cilt kanseri gibi… Doktor bana güneşe çıkma dedi. Şimdi ben çıkmasam ne olacak? Kim bu çocuklara bakacak? Mecburdum çalışmaya, kimse de bana iş vermiyordu yaşımdan dolayı. Tekstile gidip çalışmak istedim ama bana iş vermediler. Çok yoksulluk gördüm çok acılar çektim ama hiçbir zaman ne kendimi ne de çocuklarımı başkasına muhtaç ettim. Her işimi kendim yaptım.” JINNEWS/AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.