Teşvik edemezsin, getiremezsin

Dünya Haberleri —

.

.

  • Göçmenler üzerinden yürüyen insan kaçakçılığına karşı sert tedbirler almayı sürdüren Avrupa Komisyonu, insan tacirlerine 15 yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülüyor.

Avrupa Komisyonu, insan kaçakçıları ile mücadeleyi içeren ve tuzağa düşürülen göçmenlerin sayısını azaltmaya dönük iki tasarıyı üye ülkelere sundu. AB Komisyonu insan ticareti suçunun cezasını ağırlaştıran ve bloğun kolluk kuvveti Europol'ün yetkilerini genişleten iki yasa tasarısı açıkladı.

Web siteleri ve zararlı paylaşım

Avrupa Birliği'nin (AB) yürütme organı konumundaki Komisyon, 2002 çerçevesini güncelleyen yeni yönergesinde, insanları Avrupa'ya gelmeye ikna etmek için tasarlanan web siteleri ve sosyal medya reklamları dahil geniş bir kaçakçılık suçu tanımı getiriyor. Tanım ayrıca, herhangi bir maddi kazanç elde edilmeden yapılmış olsa bile, bir sığınmacıya zarar verme "olasılığının yüksek" olduğu durumları da kapsıyor. Yönerge, kaçakçılıktan suçlu bulunanların hapis cezasını uzatan şiddet kullanımı ve refakatsiz çocuk ticareti gibi bir dizi ağırlaştırıcı koşul getiriyor. 

8 yıldan 15 yıla hapis

Yeni öneri kapsamında bir göçmenin ölümüne neden olmak, mevcut mevzuatta da olduğu üzere minimum 8 yıldan başlamak kaydıyla 15 yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Yönerge kapsamında denizlerde arama-kurtarma operasyonları yürüten insani yardım kuruluşları cezai suçlamalardan muaf tutuluyor. Uluslararası sularda işlenen suçları da kapsam dahiline alındı. 

AB Komisyonunun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, kaçakçıların her yıl küresel çapta 5 ila 6 milyar euro arasında kâr elde ettiğini belirterek, "Bu para çaresiz insanlardan ve şantaja uğrayan ailelerden geliyor" değerlendirmesinde bulundu. 

Karar yıl sonuna yetişir

Komisyon tarafından her iki yasa taslağının sunumu, Brüksel'de 57 ülkeden temsilcilerin bir araya geldiği "Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele Küresel İttifakı"nın başlamasıyla aynı zamana denk getirildi. 

Mevcut yasama döneminin 2024'te bitecek olması nedeniyle AB kurumları; Konsey, Komisyon ve Parlamento kısa sürede uzlaşı sağlamaya çalışıyor.

Ancak salı günü sunulan iki yönergenin Avrupa Parlamentosu ve üye devletler arasında müzakerelerden geçmesi gerekiyor. Bununla birlikte önerinin zamanlaması nedeniyle, görüşmelerin kısa sürede sonuçlanması beklenmiyor. BRÜKSEL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.