Türk iktidarı yeni arayışlarda

Ortadoğu

Ortadoğu

  • Gazeteci Aziz Köylüoğlu, Türk devletinin mevcut stratejisi çöktüğü için yeni ittifak arayışlarına girdiğini; artık KDP yetmediğinden İran, Irak ve Suriye'yi yanına çekmeye çalışacağını söyledi.

Türk ordusunun Medya Savunma Alanları’nda zorlandığı ve Kerkük'te yeni idarenin belirleneceği bir süreçte Türk Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ve beraberindeki heyet, Irak'ta bir dizi temaslarda bulundu. Kalın, Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid ile yapılan görüşme sonrası KDP Genel Başkanı Mesud Barzani ile Hewlêr'de bir araya geldi. Türkiye'nin İran trafiğinde de yoğunluk yaşanıyor. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, 24 Ocak'ta Türkiye’ye gelerek AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü. Uzun süredir bölgede gazetecilik yapan Aziz Köylüoğlu, bu görüşme trafiğiyle ilgili MA’dan Zeynep Durgut’un sorularını yanıtladı.

Enerji hatları çekişmesi

Ortadoğu’da enerji hattına dair her devletin ayrı bir hesap içerisinde olduğunu belirten Köylüoğlu, mevcut durumda İran ile Türkiye arasında iki noktada ciddi çekişme var;

* İran, Türkmenistan-Azerbaycan gazının Zengezor koridoru ve Ermenistan üzerinden Türkiye'ye, Türkiye üzerinden de Avrupa'ya çıkartılmasına karşı. İran, Zengezor koridorunun Zengezor’dan değil de Azerbaycan'dan İran'a, İran'dan Nahcivan’a oradan da Türkiye'ye getirilmesini istiyor. Türkiye de buna karşı.

* İran, Çin’in de desteklediği Basra Körfezi'nden Türkiye'ye, Türkiye'den de Avrupa'ya bir yol ve enerji hattı oluşturmaya dayanan Irak kalkınma yoluna karşı. Türkiye ise destekliyor.

Federe Kurdistan’ın statüsü

Irak hükümetinin, Federe Kurdistan’ın imkanlarını kısıtlayan ve inisiyatifini kıran bir politika izlediğine dikkat çeken Köylüoğlu, özellikle Silêmanî ve Hewlêr hattını birbirinden ayırmaya yönelik politikanın altını çizdi. Federe sistemi ortadan kaldırmak veya en azından zayıflatma isteğinin, İran tarafından da desteklendiğini belirten Köylüoğlu, İran’da eyalet sisteminin savunulduğunu söyledi.

Kürt karşıtlığında buluşma

Türkiye ve İran arasında NATO üzerinden süren çelikiye rağmen de Irak, İran ve Türkiye'nin Kürt karşıtlığı temelinde ortak noktaları olduğunu ama aynı politikaya sahip olmadıklarını ifade eden Köylüoğlu, “Türkiye'nin politikası, tamamen Kürtleri tasfiye etmeye yönelik. İran, Kürtleri kendi çıkarları için nasıl kullanabilirim mantığında" dedi.

Geniş ittifak arayışı

Medya Savunma Alanları’nda tıkanma yaşayan Türk hükümetinin, KDP ittifakıyla yetinmediğini kaydeden Köylüoğlu, İran ve Irak'ı da bir şekilde yanına çekmek; YNK’yi eklemlemek istediğini söyledi. İsveç'in NATO üyeliğini kabul ederek ABD'den  F-16'ların yenilenmesini, yeni roket, füze ve bombaların teslim edilmesini; Kürt karşıtlığı temelinde ABD'yi de bir şekilde yanına çekmeye yönelik bir politika izlediğini belirten Köylüoğlu, MİT Başkanı İbrahim Kalın'ın görüşme trafiğine dikkat çekti. Köylüoğlu, Kalın ile Mesut Barzani görüşmesi sonrası hem KDP ile YNK’nin Kerkük görüşmelerinin durduğunu ve bir suikast gerçekleştirildiğini hem de gerillaya saldırıldığını anımsattı.

Bu manevralar da kurtaramaz

Türk devletinin bölgedeki "gir, temizle, kal" stratejisinin tamamıyla çöktüğünü savunan Köylüoğlu, şunları dile getirdi: “Amaçlarını, hedeflerini bütün politikalarını bu stratejilerine göre planlamışlardı. Moral üstünlüklerini kaybettiler. Şimdi bu planlarını ve politikalarını uygulamak için tek başına KDP de yetmiyor. O yüzden İran, Irak ve yapabilirse Suriye'yi de politik manevralar yaparak yanlarına çekmeye çalışacaktır. Şu anda Türkiye, tarihinin en zayıf dönemini yaşıyor ve bu politik manevralar bile kurtaramayacak."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.