Yapay gündem trolleri

Hicri İZGÖREN yazdı —

  • Farkındayım, biraz mizah, biraz humor, biraz ironi kullanmadan bu yazı selamete erişmeyecek… Hadi o zaman karakalem, çalakalem gündem değiştirelim. Yalan dolan artık dikiş tutmuyor. Bir adet selobant, iki uhu bir de tel zımba gerekecek. 

Siyaset, kendine yarar sağlayacak her alanı kullanır. Bu anlamıyla pragmatiktir. Her boşluğu doldurmaya çalışır, sıkıştığında kitlenin dikkatini başka alanlara çekerek kusur ve yanlışlarını örtmeye çalışır. Gündem değiştirmek, yapay gündemler oluşturmak da bu yöntemlerin olmazsa olmazıdır. 
Son dönemlerde internet üzerinden sosyal medyada bunu trollerini de kullanarak uyguluyor. 
Troller, mantık ve kural dışı argümanlarıyla piyasaya çıkar her türden nefreti makamında, ırkçı, ayırımcı, cinsiyetçi ve benzeri argümanlarla ağız dalaşına girer, gündemi saptırırlar. Bir grup ya da kişiyi hedef alıp, her türden toplum kuralının ve nezaketin dışında hakaret ve küfre dayalı kullandıkları jargon kullanıcılarda karşılık buldukça keyiflenir ve enerji toplarlar. 
Olmayan bir şeyi gerçek gibiymiş gibi yaymak, gerçek gündemin karşısında yapay gündemler oluşturmak temel özellikleridir. 
Siyasetin gündem değiştirme yöntemleri çeşitlidir. Oluşturulmaya çalışılacak sahte gündemin öncelikle medyada yer alan yandaşa servislenmesi sağlanır. Manşetler buna uygun oluşturulur. Troller buna göre mevzi alır. Ve atış başlatılır. Oluşturulan ve devreye sokulan bu yapay gündem tuzağına kapılacak bir kitle her dem bulunur. İktidar bu süreçten sonra kendini sanki bu olayın dışındaymış gibi göstererek kalemşorlarını, sözcülerini, trollerini cepheye sürer. 
Bu sayede toplum gerçek sorunlardan uzaklaştırılıp yapay konularla meşgul olup düşünmeye, sorgulamaya vakit bulamaz. 
***
Mevsim normallerine ters köşe yapay gündemlerden bunalan biri çıkıp soracaktır elbet: Bu nasıl dönem, bu nasıl sistem, bu nasıl yöntem?..
Yeni gündem hazırsa eskisini geri çekelim. Medyaya haber salın köpürtme işine başlasınlar. Ha bir de şu pazardan artıklar toplayanların resminin altına; ’duyarlı halkımız Pazar sonrası çevre temizliği yapıyor’ diye yazın. 
Farkındayım, biraz mizah, biraz humor, biraz ironi kullanmadan bu yazı selamete erişmeyecek… Hadi o zaman karakalem, çalakalem gündem değiştirelim. Yalan dolan artık dikiş tutmuyor. Bir adet selobant, iki uhu bir de tel zımba gerekecek. 
Ekonomideki enflasyonun halkın tansiyonuyla ilişkisini birileri artık incelemeli… Dur acele etme, hele dananın kuyruğu kopsun bi, o sonraki iş. 
Herkese gerekebilir. Malumunuz virüs yaygınlaşıyor. Aşı taze bitti, arzu ederseniz bir doz umut verelim. 
128 rakamı roma rakamlarıyla yazılsa yine yasaklanır mı? Paranın da kriptosu varmış, bono, borsa, tahvil, dolar, arz-talep… Atı alan Üsküdar’ı geçmiş, ne yazar, asıl gündemimiz uzaya gitmek. 
Bu senaryoyu kim yazdı, bir sürü eksiği var. Kötü adamlarsız film mi olur, dış güçler, iç hainler nerede. Hani bu filmin Erol Taş’ları?
Bir de soykırım çıkardılar başımıza. Başınıza Türkiye kadar taş düşsün. 
Yok abi bu böyle gitmez, sömürü devam etmez, Yepyeni bir güneş doğar, dağların doruklarından… (Yine karıştırdın oğlum o 1 Mayıs İşçi marşıydı.)
Fazla zorlamamak gerek her an patlayabilir, çünkü gündem silikon. Meclis, kulis, havadis… Biraz tenzih, biraz zerzevat, arife tarif, vazife, ulufe, biraz liyakat… Heyhat! Sistem yanlış kafiyeden dolayı kilitlenmiştir… Stop. 
Sağım solum sobe, temyiz yolu açık olmak üzere… Bu kündeler artık demode… Murat gilin damından atlayamadık, bari çağ atlayalım. 
Elma dersem sakın çıkma, armut dersem gündem değiştir…Kamuoyuna biraz sağduyu gerek, Fener’e de solaçık…
Bu yazı da kafayı yedi farkındayım… Editörümden fırça yemeden çaktırmadan bitirelim.    
Sonra akşam olur tepelerin ardında sütler kaymak tutar tutmaz gündem değişir. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.