Zilan kadınları buluşturdu
Kadın Haberleri —

18. Zilan Kültür Festivali
- Avrupa’da yaşayan Kürt kadınlarının en önemli festivali Zilan Kültür Festivali’nin 18.‘si Almanya’nın Duisburg kentinde yapıldı. Hem kültürel hem de sahne programıyla çok renkli bir atmosferde geçen festivale binlerce kadın katıldı.
M. ZAHİT EKİNCİ/ DUISBURG
Almanya’da kadınlar 18. Zilan Kültür Festivali’nde buluştu. Bu yıl Duisburg’da "Jin jiyan azadî ile kadın devrimine yürüyoruz" şiarıyla düzenlenen festival Almanya’nın yanı sıra Hollanda ve Belçika’dan binlerce kadını buluşturdu. Öcalan’a özgürlük hamlesi kapsamında yapılan festival Haziran ayı şehitlerine adandı.
Üç ülkeden onlarca otobüsün yanı sıra özel araçlar ve toplu taşımalarla miting alanına ulaşan kadınları, yeşillikler içerisinde geniş bir alanda kurulan, kadın emeği ve ürünlerinin ön plana çıktığı onlarca çadır karşıladı. Takı ve elbise standlarından ulusal kıyafetlere, dövme standına, kadın ressamların kadın temalı sergilerine kadar görsel bir ziyafetin sunulduğu festival sadece Kürt kadınlarının değil Afgan, Belluc gibi özgürlük mücadelesi veren farklı halklardan kadınlar ile Alman dostların da ilgi odağı oldu.
Gökkuşağı gibi rengarenk
Sabah saatlerindeki yağmura rağmen güzel, serin bir hava ve uygun bir alanda gerçekleşen festivalde, sık sık Jin Jiyan Azadî sloganlarının yükseldi. Alanda kadınlar hem renklerini, emeklerini ve örgütlü güçlerini ortaya koydu hem de doya doya eğlendi. Sahne programının tam puan aldığı festivalde, alanı öbek öbek halaya duran kadınlar doldurdu.
Festival alanı yağmurdan sonra açan gökkuşağı gibi rengarenkti. Ulusal kıyafetleriyle festivale katılanlar azımsanmayacak kadar çokken gençlerin ilgi ve coşkusu da görülmeye değerdi. Sahne özgürlük hareketi PKK’nin öncü kadın şehitlerinin fotoğraflarıyla donatılırken, alanda da Kadın Özgürlük Mücadelesi’ni simgeleyen flamalar taşındı.
Programa tam puan
Müzik programı, Koma Zarokên Rojê korosunun söylediği Kürt ulusal marşı Ey Raqîp’in okuması ve saygı duruşuyla başladı. Çocuk grubu seslendirdiği parçalarla beğeni topladı.Londra’dan gece için gelen sanatçı Suna Alan’ın ezgileriyle kadınlar halaya durdu. Koma Kewana Zêrîn müzik, erbane ve dengbêj dinletisi ile sahnedeki yerini aldı. Afgan kadınların dans gösterisi yoğun ilgi görürken, grup Doğu Kurdistanlı sanatçı Firmêsk’e de danslarıyla eşlik etti. Hozan Xecê ise söylediği stranlarla festivalin coşkusunu yükseltti. Son olarak sadece kadınlardan oluşan folklor grubununun gösterisi de alandaki coşkuyu büyüttü.
Zarok Ma’da alternatif festival
Kültür ve sanat şölenine dönüşen festivalde en fazla ilgi gören alan ise kuşkusuz Zarok Ma çadırı oldu. Festivalin başından sonuna kadar dolup taşan çadırda mamoste Şerko Kanîwar tarafından düzenlenen atölye sadece cocuklar için değil etkinliği izleyen herkes için öğretici oldu. Kürt kültürü ve müziğinin Aram Tîgran, M. Arif Cizrawî, Mihemed Şêxo, Bavê Selah, Karapetê Xaço, Eyşe Şan, Meryem Xan gibi usta isimlerini ve eserlerini öğrenen çocukların heyecanı çadırda bulunan herkesi sardı. Birlikte şarkılar söylendi, danslar edildi. Atölye, çekilen toplu fotoğraflarla noktalanırken; sadece çocuklar değil çadıra uğrayan herkes oradan büyük bir mutlulukla ayrıldı.