'Süper varyant' korkutuyor

Dünya Haberleri —

Koronavirüsün Omicron varyantı nedeniyle çok sayıda ülke Güney Afrika ülkelerine seyahat yasağı getirdi. 

Koronavirüsün Omicron varyantı nedeniyle çok sayıda ülke Güney Afrika ülkelerine seyahat yasağı getirdi. 

  • Koronanın yeni varyantı Omicron tüm dünyada yayılmaya devam ederken, endişe de artıyor. Çok sayıda ülke Güney Afrika ülkelerine seyahat yasağı getirdi, tedbirleri de sıkılaştırdı.

 

Tedbirler artırılıyor

Omicron, Avrupa’da vaka sayılarının yükseldiği ve tedbirlerin arttırıldığı bir dönemde ortaya çıktı. İngiltere'de maske uygulaması ve yabancıların test olmasıyla ilgili kurallar sıklaştırılıyor. İspanya, 1 Aralık’tan itibaren aşısız İngiliz vatandaşlarını ülkeye almayacağını açıkladı. Almanya’da halihazırda ülke çapında 2G (aşılı ve iyileşmiş) ve işyerleri ile toplu taşımada ise 3G kuralı yani aşılı, iyileşmiş ve negatif test belgesi sunma zorunluluğu uygulanıyor. Vakaların çok yüksek olduğu Bayern ve Saksonya gibi eyaletlerde ise 2G plus yürürlükte. Yani kapalı mekanlara sadece negatif teste sahip tam aşılılar ile iyileşenler girebiliyor.

'Süper varyant’ deniyor

İlk olarak Güney Afrika’dan rastlanan 'B.1.1.529' varyantına Dünya Sağlık Örgütü "Omicron" adını verdi. 32 mutasyona sahip Omicron, "süper varyant" olarak nitelendiriliyor.

Tüm dünyaya hızla yayılıyor

Varyant, Güney Afrika’nın ardından Avustralya, Belçika, Botsvana, İngiltere, Kanada, Danimarka, Fransa, Almanya, Hong Kong, İsrail, İtalya ve Hollanda da görüldü.

Karantina uygulanıyor

Omicron varyantının bulaştığı kişiler bulundukları ülkelerde karantinaya alındı ve yetkililer bu kişilerle yakın temasa girenleri tespit etmek için temas takip sistemini de yürürlüğe koydu. Ancak yasağı delme girişimleri de ortaya çıkıyor. Hollanda’da 26 Kasım'da Güney Afrika'dan gelen ve korona testleri pozitif çıktığı için karantinada tutulan 61 yolcudan 2'sinin İspanya'ya gitmeye çalışırken yakalandığı bildirildi. Bu kişiler hakkında karantina kurallarını ihlal etmekten soruşturma açılacağı bildirildi.

Ülkeler sınırlarını kapadı

Endişeye kapılan çok sayıda ülke ise Omicron’un yayılımını engellemek için sınırlarını kapadı. Aralarında Amerika, İsrail, Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri, Yeni Zelanda, Japonya, Tayland, Endonezya, Singapur, Sri Lanka, Maldivler ve Suudi Arabistan’ın da bulunduğu birçok ülke Güney Afrika’dan seyahatlere ya kısıtlama getirdi ya da yasakladı.

Güney Afrika tepkili

Ancak Güney Afrika ülkeleri uluslararası toplumun ülkeye yönelik seyahat yasakları ya da kısıtlamaları getirmelerine tepkili. Yetkililer, bilimsel bir başarıya imza atıldığını ve varyantın tespit edilebildiğini ancak buna karşılık ülkenin cezalandırıldığını belirterek, "suçumuz yeni varyantı erken tespit etmek mi?" diye sordu. 

DSÖ: Sınırları kapatmayın

Dünya Sağlık Örgütü de varyant daha detaylı incelenmeden bu yönde adımlar atılmasına karşı olduğunu bildirdi. Açıklamasında "Yeni varyantın Delta’dan daha etkili olduğuna dair henüz bilimsel veri yok" diyen DSÖ, ülkelere ise "sınırları kapatmayın" çağrısı yaptı.

Bilim insanları araştırıyor

Virüsün DSÖ laboratuvarlarında incelenmesine devam ediliyor. Bilim insanlarının ve aşı üreticilerinin ise Omicron varyantının mutasyonlarının niteliğini anlamak için iki-üç haftaya ihtiyaçları olduğu belirtiliyor.

Güney Afrika’da vakalar patladı

Güney Afrikalı bilim insanları ise ülkenin ticari başkenti Johannesburg ve Pretoria'ya ev sahipliği yapan Gauteng eyaletindeki vaka patlamasının arkasında Omicron olduğuna inanıyor. Vakalar geçen hafta günde yaklaşık 550'den şu anda günde yaklaşık 4 bine çıktı.

Önlemler artırılıyor

Yetkililer, yeni varyantla birlikte artan vakaların dördüncü salgın dalgasına neden olmasını önlemek için korona aşılarını bazı yerlerde ve bazı etkinlikler öncesinde zorunlu hale getirmeyi planlıyor.

Aşılama yeterli değil

Vakaların artmasında ülkedeki aşılamanın yavaş gitmesi de etkili. Zira Güney Afrikalılar’ın yalnızca dörtte biri tam olarak aşılanmış durumda. Ülkede halkın çoğunu aşılamak için yeterli miktarda aşı dozunun bulunduğu ancak bunların kırsal bölgelere iletilmesinde lojistik sorunlar yaşandığı belirtiliyor.

'Semptomları hafif'

Tüm dünyada endişe hakimken Omicron'u Güney Afrika'da ilk tespit eden doktordan ise "Semptomlar olağan dışı ama hafif. Hastalanların çoğu iyileşti" açıklaması geldi. Hafta sonu İngiliz Telegraph gazetesine konuşan Dr. Angelique Coetzee, 18 Kasım'da ortaya çıkardığı yeni varyantın diyabet veya kalp hastalığı olan yaşlıları daha fazla etkileyeceğinden endişe ettiğini söyledi. Coetzee, "yeni varyantın bulaştığı kişilerin yarısı aşısızdı" diye de ekledi. Ancak Hong Kong’dan bunun tam tersi yeni bir veri geldi. Hong Kong yönetiminin salgın konusundaki danışmanı David Hui, Omicron’un tespit edildiği 2 kişinin Pfizer-BioNTech aşısı olduğunu ve boğaz ağrısı gibi hafif belirtiler gösterdiklerini açıkladı.

HABER MERKEZİ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.