1. turda kazandırmadık, 2. turda kaybettireceğiz

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2. turu için Yeşil Sol Parti Yurt dışı Koordinasyonu kolları sıvadı. 20-24 Mayıs tarihlerinde yapılacak ikinci tur seçimleri için 1. turdan ders çıkartarak hızla çalışmalara başladıklarını söyleyen Koordinasyon üyesi Yüksel Koç, “1. turda Erdoğan’a kazandırmadık, 2. turda kaybettireceğiz” dedi. 

REWŞAN DENİZ/FRANKFURT

Yurt dışında 27 Nisan-9 Mayıs tarihlerinde yapılan seçimlerde 3 milyon 416 bin 86 seçmenden 1 milyon 830 bin 762 seçmen oy kullanırken, sandığa gitme oranı yüzde 53’ü buldu. Kesin olmayan sonuçlara göre; Erdoğan yüzde 57.47, Kılıçdaroğlu yüzde 39.57, Sinan Oğan yüzde 1,9, Muharrem İnce ise yüzde 1 oy aldı. 
Yurt dışından Meclis seçimleri için kullanılan oylar açısından bakıldığında kesin olmamakla birlikte ise tablo yaklaşık olarak şöyle: AKP yüzde 44.35, CHP yüzde 23.53, MHP yüzde 11.09, Yeşil Sol Parti yüzde 9.94, İyi Parti yüzde 3.54, TİP yüzde 3 oy aldı. 

İkinci tura hazırız
Yeşil Sol Parti Yurt dışı Koordinasyonundan KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, “Diktatör Erdoğan ve AKP, tüm baskı, şiddet politikalarına, hile ve usulsüzlüklerine, devlet imkanlarını seferber etmesine rağmen yurt dışında ve ülkede oy kaybına uğradı. Biz birinci turda Erdoğan’a kazandırtmadık, ikinci turda da Erdoğan’a kaybettireceğiz” dedi. 
“Yurt dışında özverili bir çalışmaya rağmen istediğimiz neticede oy alamadık. Bu konudaki değerlendirmelerimizi ikinci turdan sonra yapacağız. Şimdi ilk turdan çıkardığımız sonuçlarla ikinci tura hazırlanıyoruz” diyen Koç şöyle konuştu: “İkinci turda tüm özgürlük, eşlik, demokrasi isteyenlerle birlikte diktatör Erdoğan'ı tasfiye edeceğiz. Diktatöre kaybettirmek bizim temel ve öncelikli çalışmamız. Tüm yapılarımız seferber olacak ve seçmeni sandığa taşıyacak.”

Öncelik: Seçmeni sandığa taşımak
Yurt dışında sandığa gitme oranının düşük olduğunu belirten Koç, seçmenin yarısına yakınının sandığa gitmediğine işaret etti. “Sandıklara gitmeyen önemli bir potansiyel var. Bu potansiyeli sandığa taşıyabilirsek Erdoğan’a yenilgiyi tattırırız” diyen Koç şöyle devam etti: “Bu gücümüz var. Tüm bileşenlerimiz, meclislerimiz, gençlik, kadın meclislerimiz, seçim komisyonlarımız seferber olacak. Tek gündemimiz seçmeni sandığa taşımak olacak. Sandığa götürmeyeceğimiz seçmen kalmayacak şekilde çalışacağız. İkinci turda Erdoğan’ı tarihin çöp sepetine atacağız.”

Herkes seferber olmalı
İlk turda sandığa giden ve gitmeyen tüm seçmenlere oylarını ikinci turda kullanma çağrısında bulunan Koç son olarak şu mesajı verdi: “Efrîn’i işgal eden, Cizre ve Sur'da gençlerimizi bodrumlarda katleden, Güney Kürdistan’da özgürlük savaşçılarına karşı kimyasal kullanan, Kürt halkı Önder Apo üzerindeki tecritle ahlaksız bir siyaset yürüten, Kürtlerin iradesi olan belediyelere kayyum atayan Diktatör Erdoğan'a birinci turda kazandırtmadık. İkinci turda Kürt düşmanı, demokrasi düşmanı Erdoğan'a kaybettirmek için herkes seferber olmalı ve sandığa gitmeli”

Batman yurt dışı oylarıyla kaybedildi!
Yurt dışı oylarının önemine vurgu yaparak, Batman’da Yeşil Sol Parti’nin 1 milletvekilini yurt dışı oylarının eklenmesi ardından HÜDA-PAR’ın adayına kaptırdığını belirten Yüksel Koç, “Sandığa gitmeyen, oy kullanmayanlar istemeyerek de olsa bunun önünü açmıştır. Kullanımlayan oylar Batman’da bir kontranın meclise taşınmasına vesile olmuştur. Yurt dışı oyları elbette ülkedeki sonuçları etkiliyor ve ikinci tur sonuçlarında da belirleyici olacaktır. Herkes bunun bilinciyle hareket etmeli. Her kullanılmayan oy diktatör Erdoğan’ın ömrünü uzatıyor” dedi. 

Araçlar şimdiden hazır
“Birinci turda eksik bıraktığımız, yetersiz kaldığımız kısım seçmenimizi sandığa taşımak. Bütün seçim komisyonu eşbaşkanlarımızla toplantı yaptık ve eksikleri belirleyerek hızla çalışmalarımıza başladık” diyen Koç, “Süremiz az, başarmak için hep birlikte seferber olalım” diye ekledi. 
İkini turda hummalı bir çalışma yürüteceklerini belirten Koç, öncelikle yapılacakları şöyle sıraladı: “Seçmenler sorgulanacak, sandığa gidip gitmedikleri netleştirilecek, sandığa gitmeyenler ikna edilecek, sandığa gidecekler araçlarla oy merkezlerine taşınacak. Bunun için araçlar, otobüsler tutulmaya başlandı. Tüm seçim komisyonları, tüm toplum merkezleri, tüm bileşenlerimiz, inanç kurumlarımız tüm bu çalışmalar için seferber olacak.”
Seçmenleri sandığa taşımak için DKTM’ler, cami, cemevlerinden araçlar kalkacak. Siz de sandığa gitmekte sorun yaşıyorsanız bulunduğunuz kentlerdeki seçim komisyonları ve kurumlarla iletişim kurabilirsiniz. 

HANGİ ÜLKEDE NE ZAMAN?

Avrupa’da seçimlerin 2. turu için 20-24 Mayıs tarihleri arasında oy kullanılacak. Yurt dışında yaşayan 3 milyon 416 bini aşkın seçmen 74 ülke ve 156 noktada oy kullanılacak. Avrupa’da yaşayan Kurdistanılar ve Türkiyelilerin yoğunlukta yaşadığı ülkelerde seçmenler nerelerde oy kullanacak sizler için derledik. 

20 Mayıs’tan itibaren

ALMANYA
Yaklaşık 1,5 milyon seçmenin bulunduğu Almanya’da oy verme işlemi 14 temsilcilikte gerçekleşecek. Almanya’da 17 temsilcilikte 20-24 Mayıs tarihleri arasında yani 5 gün boyunca sandık başına gidilecek. Bunlar; Berlin, Düsseldorf, Essen, Frankfurt, Hamburg, Hannover, Karlsruhe, Kassel, Köln, Mainz, Münih, Münster, Nürnberg, Stuttgart başkonsoloslukları olacak. 
Almanya’da temsilciliklerin veya konsoloslukların olmadığı 3 adreste ise 20-21 Mayıs tarihleri arasında 2 gün oy kullanılabilecek. Sandıkların kurulacağı merkezler ise şunlar:  Hannover/Bremen, Köln/Aachen, Nürnberg/Regensburg. 

FRANSA
Fransa’da seçmenler 9 temsilcilikte oy verilebilecek. Bunlardan Bordo, Lyon, Marsilya, Nant, Paris, Strasbourg başkonsolosluklarında 20-24 Mayıs tarihleri arasında oy kullanılacak. Ayrıca Lyon/Clermont-Ferrand, Paris/Orleans ve Strasbourg/Mulhouse’da 20-21 Mayıs arasında iki gün boyunca sandıklar kurulacak. 

DANİMARKA
Danimarka’da 20-24 Mayıs tarihleri arasında Kopenhag Büyükelçiliği’nde oy kullanılacak. Ayrıca Kopenhag/Aarhus’da da 20-21 Mayıs arasında sandıklar kurulacak.

AVUSTURYA
Avusturya’da Bregenz, Salzburg ve Viyana başkonsolosluklarında 20-24 Mayıs tarihleri arasında sandıklar açık olacak. Buralara ulaşamayan seçmenler için ise Salzuburg/Innsbruck, Salzburg/Linz ve Viyana/Graz’daki merkezlerde de 20-21 Mayıs tarihleri arasında oy kullanılabilecek.

LÜKSEMBURG
Lüksemburg’da ise 20-24 Mayıs tarihleri arasında Lüksemburg Büyükelçiliğinde oy kullanılacak.

BELÇİKA
Belçika’da 20-24 Mayıs arasında Anvers Başkonsolosluğu ile Brüksel Başkonsolosluğu’nda oy kullanılabilecek. 
Ayrıca Anvers Başkonsolosluğu / Hasselt’te de 20-21 Mayıs tarihleri arasında oy kullanılabilecek. 

İSVİÇRE
İsviçre’de oylar Bern, Cenevre ve Zürih’te 20-24 Mayıs tarihleri arasında kullanılabilecek.

HOLLANDA
Hollanda’da oy verecek seçmenler için 4 adres belirlendi. Amsterdam, Deventer ve Lahey’de (Den Haag) oylar 20-24 Mayıs tarihleri arasında kullanılacak. 
Rotterdam/Eindhoven’da ise oylar 20-21 Mayıs tarihleri arasında kullanılabilecek. 

İSVEÇ
İsveç’te oy kullanma işlemleri tek merkezde gerçekleşecek. Stokholm’de 20-24 Mayıs arasında oy kullanılabilecek.

BRİTANYA VE İRLANDA
Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı’nda ise Londra, Edinburg ve Manchester Başkonosluğunda 20-24 Mayıs tarihleri arasında oy kullanılacak. Seçim merkezlerine uzak kalan seçmenler için ise Manchester/Leicester’de 20-21 Mayıs tarihlerinde sandıklar açık olacak.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.