10 ayda bin 734 işçi katledildi

- İSİG Meclisi’nin açıkladığı iş cinayetleri raporuna göre; 2020’nin ilk 10 ayında bin 734 işçi, iş cinayetlerinin kurbanı oldu.
Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da sadece Ekim’e 207 işçi katledildi. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Ekim ayı iş cinayetleri raporunu İzmit'te bulunan İnsan Hakları Park'ında bir araya gelerek açıkladı. Açıklamada, "Ekim ayında 207, yılın ilk on ayında bin 730 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi" yazılı pankart açılırken, “Kaza değil, Bu bir cinayet” ve “Çalışırken ölmek istemiyoruz” sloganları atıldı. Açıklamaya sendika ve sivil toplum örgütlerinin yanı sıra çok sayıda kişi destek verdi. Açıklamayı İSİG Kocaeli temsilcisi Selçuk Karstarlı okudu.
Meclis’te görüşülmeye başlanan torba yasanın işçi sınıfına dönük önemli bir saldırı olduğunu belirten Karstarlı, 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin belirli süreli iş sözleşmeleriyle geçici olarak çalışmasının uygulanmaya çalışıldığını ifade etti. Karstarlı, “Kıdem ve ihbar tazminatı ile iş güvencesinin olmadığı ve yasal haklarından yararlanmanın ortadan kaldırıldığı bir çalışma, bu yaş gruplarına dayatılmaktadır. Eşitlik ve sosyal güvenlik haklarına da aykırı bu esneklik uygulamaları kabul edilemez” dedi.
Salgını fırsata çevirdiler
Karstarlı, 2020’nin ilk 10 ayında bin 734 işçinin; sadece Ekim’de ise 207 işçinin çalışırken yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, koronanın resmen kabul edildiği 11 Mart’tan beri geçen 8 ayda en az 325 işçinin virüs nedeniyle hayatını kaybettiğini kaydetti. Karstarlı, bu süreçte devletin işçi ve halk sağlığını değil, ekonomiyi öncelikli gördüğünü ve salgını fırsata çevirdiğini ifade etti. Karstarlı, “Güvencesiz çalışma yaygınlaştırıldı, patronlara teşvik paketleri hazırlandı ve işçi eylemleri yasaklandı” diye konuştu.
İşçilerin açil talepleri
Karslarlı, işçi sınıfının acil salgın taleplerini şu şekilde sıraladı:
* Kovid-19 sağlık emekçileri için meslek hastalığı, diğer iş kollarında çalışan işçiler için ise iş kazası olarak tanınmalıdır.
* İş yerlerinde başta üretim alanları olmak üzere ulaşım, beslenme, barınma gibi tüm alanlarda işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmalıdır.
* Kronik hastalığı olan ve belli bir yaşın üzerindeki tüm işçiler (kamu-özel) bu süreçte idari-ücretli izne çıkarılmalıdır.
* İşten atmalar yasaklanmalı ve 1168 TL değil tam ücret ödenmelidir.
* Çalışma saatleri, ücretlerde kesintiye gitmeden azaltılmalıdır.
* İşçilere ücretsiz-yaygın testler yapılmalı, vakaların arttığı işyerlerinde üretime ara verilmelidir.
* Evden çalışan işçilerin çalışma saatleri düzenlenmeli ve iş için yaptıkları harcamalar karşılanmalıdır.
KOCAELİ







