100. yılında Lozan geçersizdir

Yurt Dışı Haberleri —

Lozan

Lozan

  • İşgalci devletler Erdoğan ile Lozan’ı yeniden yaşatma kararı almış. Biz de bu dünyada bir halkız ve hakkımızı istiyoruz. Varlığımızla, direnişimizle ve tüm heybetimizle buradayız. Lozan 100. yılında, Kurdistan’ın özgürlüğü ve Kürtlerin zaferiyle tarihe gömülecektir.

ERDOĞAN ZAMUR/LOZAN

Lozan Anlaşması’nın 100. yıl dönümü vesilesiyle 52 siyasi parti ve kurum, antlaşmanın imzalandığı Rumine Sarayı’nın bulunduğu Place de Riponne Meydanı’ndaki basın açıklamasıyla 1 yıllık eylem planını duyurdu.

Lozan 100. Yıl Komitesi’nin çağrısıyla 21 Kasım Pazartesi günü yapılan açıklamaya, çok sayıda kurum temsilcisi, siyasetçi, aydın, sanatçı ve akademisyen de katıldı. Açıklamada Lozan’ın Kurdistan’ın dört parçaya bölünmesinin müsebbibi olduğunun altı çizilerek, "Tam 100 yıldır Kürt halkı ve Kurdistan hem zulüm altında hem de zulme karşı dimdik ayaktadır. Lozan 100. yılında, Kurdistan’ın özgürlüğü ve Kürtlerin zaferiyle tarihe gömülecektir. Bunun en güçlü göstergesi de Kürt, Arap, Ermeni, Süryani, Êzîdîlerden ve daha nicelerinden oluşan 52 kurumun bir araya geldiği Lozan 100. Yıl Komitesi’dir" denildi.

Erdoğan ile Lozan’a can veriliyor!

Lozan’ın 100. yılında Kurdistan’a düzenlenen saldırıların artmasının tesadüf olmadığını vurgulayan Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Eşbaşkanı Ahmet Karamus, "100 yıl önce Kürtlerin kaderi tam da bu salonda tek bir Kürt olmadan belirlendi. Dünya Kürtlere en büyük haksızlığı burada yaptı ve bu haksızlık hala devam ediyor. İşgalci devletler Erdoğan ile Lozan’ı yeniden yaşatma kararı almıştır” diyerek, 19 Kasım’da Rojava’ya gerçekleşen saldırıya dikkat çekti. "Bizler 52 parti ve girişim Kurdistan ve halkının sözü, beyanıyız” diyen Karamus şöyle devam etti: “Biz de bu dünyada bir halkız ve hakkımızı istiyoruz. Varlığımızla, direnişimizle ve tüm heybetimizle buradayız. Kürtler haklarını elde edene kadar, KNK olarak tüm halkları bu mücadelede Kürtlerin yanında olmaya çağırıyoruz.”

100. yılda biz kazanacağız

KCK Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar ise, Rumine Sarayı’nda Kürtlerin kaderinin de bölündüğünü ve Kurdistan’ın tapusunun işgalcilere verildiğinin altını çizerek, "O zaman sesimiz yoktu ama şimdi sesimiz de gücümüz de var. Bu konferansla halkımıza yaşatılan 100 yıllık zulmün hesabını soruyoruz. Türkiye ve İran aynı dönemde tüm gücüyle Kürt halkına saldırıyor. Bu tesadüf değil, Lozan’ın devamıdır. 100 yıldır adalet arıyoruz, aramaya devam edeceğiz ve sonunda da emin olun biz kazanacağız" dedi.

Kürt halkı bir olmalı

YNK Avrupa Temsilcisi Soran Ahmad Ali, Kurdistan’ın özgürlüğü için yapılan tüm çalışmaların içinde yer alacağını belirterek, “Eğer Kürt partileri ve kurumları Kurdistan için bir şey yapmak istiyorsak birlik olmak zorundayız. Birlik olursak, sesimizi dünya duyar" diye konuştu.  Goran Hareketi Avrupa Temsilcisi Bzhwen Ahmed de "Kürtlerin elinden alınan haklarını geri almak için buradayız. Lozan’a karşı dört parça Kurdistan artık birlik olmalıdır. Yeni Lozan’ların olmaması için birlikte hareket etmeliyiz. Tek çözüm Kürtlerin birliğidir” dedi.

Lozan da bugün 100 parça

Demokratik Birlik Partisi (PYD) temsilcisi Abbas Omar ise “Özgürlük iradesi bizi bunca yıl diri tuttu. Lozan’ı reddediyoruz. 100 yıldır katlimiz her seferinde bu anlaşmanın devamı olarak bize uygulanıyor. Ama biz de 100 yıldır bu ihaneti parçalara ayırdık. Dört parça Kurdistan’a, dört parça serhildana bakılması yeterlidir" dedi.

Avrupa Demokratik Kurdistanlılar Toplum Kongresi (KCDK-E) Eşbaşkanı Yüksel Koç da “19 Kasım’da başlayan işgal saldırılarıyla Lozan’ı Kürtlere 2. kez yaşatmaya çalışıyorlar" diyerek şöyle devam etti: "Oysa biz de Rojava’da, Kobanê de, Şengal’de, Rojhilat’ta ve Amed’de Lozan’ı 100 kez parçaladık ve her fırsatta parçalamaya devam edeceğiz. Bunu burada bir kez daha ilan ediyoruz."

Taksim mizanseni tutmadı

İsviçre Sosyalist Parti Federal Parlamento Milletvekili Laurence Fehlmann Rielle, “Bu binada 100 yıl önce Kürtlere ihanet ettiler. Şimdi biz de burada yaptıkları ihaneti yüzlerine vurmak ve Kurdistan’a saldıran Türkiye’yi kınamak için toplandık. Erdoğan’ı da gayet iyi tanıyoruz. Türk devleti ne zaman sıkışsa Kürtlere saldırıyor. Taksim’deki saldırı mizanseni tam bir fiyaskodur. Bu numaralar artık Kürtlere işlemiyor" diye konuştu. 

Federal Parlemento Milletvekili Stefanie Prezioso Batou da, emperyalistler güçlerin Kurdistan’ı bölme planlarının devam ettiğini belirterek, "Tam 100 yıldır Kürtler katlediliyor, hakları verilmiyor ve özgür bir halk olarak görülmüyor. Ancak, Kürtlere yapılanları unutmadığımız gibi bu son yapılanları da unutmayacağız" şeklinde konuştu.

Kürt halkından özür diliyoruz

Yeşiller Partisi Federal Parlamento Milletvekili Raphael Mahaim ise Avrupa devletleri adına Kürtlerden özür dileyerek, "Bu ihaneti Kürtlere biz yaptık. Dünya Kürtlere sadece ihtiyaç duyduğunda destek veriyor. Bunu kabul etmiyoruz ve bu ihaneti size değil kendimize hatırlatmak için geldim. Bugün Kürtlerin gasp edilen haklarını geri almak için ne gerekiyorsa yapacağız" dedi.

Nükleer Savaşın Önlenmesi için Uluslararası Hekimler (IPPNW) İsviçre Başkanı Beppe Savary ise, "Avrupa ülkelerinin bu binada Kürtlere yaptığı ihaneti de, kimyasalı araştırmak için yardım istediğimiz KDP’nin ihanetini de unutmadık. Ne zaman Kürtlerin haklarından bahsetsek Avrupa bir anda sağır olmaya başlıyor. Biz de sesimizi duyurana kadar ve bu ihaneti mahkum edene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" diye konuştu. 

İhanete karşı serhildan

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) adına Mizgîn Yavuz, "Lozan imzalandıktan 3 yıl sonra Kürtlere verilen tüm eşit haklar kaldırıldı. Bu ihanete karşı çıkan tüm Kürtler, başta Şêx Seîd olmak üzere katledildi. Ancak serhildanlar da hiç durmadı. Şimdi de devam eden bir serhildan var ve ihanet devam ettiği sürece bu serhildan da devam edecek" dedi.

Yaşananlardan ders çıkarmalıyız

Demokratik Alevi Kadın Hareketi İsviçre Temsilcisi Songül Demir ise “100 yıl önce Kürdistan’da Türk devleti ve galip devletler hileyle bir anlaşma yaptılar. Hiçbir halkın temsilcisi orada yoktu. O zamandan beri bu coğrafya kan, gözyaşı, zulüm ve işkence altındadır. Ben bugün bir Rêya Heq Alevisi olarak mecliste torba yasayla tanımlanıyorsam bunun sebebi Lozan anlaşmasıdır. Bir yüzyıl daha bu acıları çekmemek için yaşananlardan ders çıkarmalıyız. Burada çıkışın tek çözümü birlik olmaktan geçiyor" dedi.

Değiştirecek Kürt siyasetidir

Kürdistan Komünist Partisi adına Kemal Bilget, "100 yıl önce bu binada yapılan anlaşmadan sonra Mezopotamya  coğrafyasında Kürt halkı ve Kurdistan soykırımdan geçildi. Daha önce ikiye bölünen Kürdistan, Lozan anlaşmasıyla dört ayrı devletin sömürgesi haline getirdi. Dünyada bunun örneği yoktur. Bu koşulları değiştirecek Kürt halkı ve Kürt siyasetidir. Taksim patlamasında ortaya çıkan durumu iyi düşünmeliyiz. Bu bomba aslında Kürtlere atıldı. Zaten akabindeki gelişmeler bunun göstergesidir" dedi.

Dik ve bir arada duracağız 

Lozan 100. Yıl Komitesi ve Yeşiller Belediye Meclis üyesi İlias Panchard da, Türkiye’deki hukuksuzluğu örnek göstererek şöyle devam etti: Tutsak HDP eski eşbaşkanı Figen Yüksekdağ’ın davasını izlemek için gittiğimiz Ankara’da 5 kişilik heyet olarak Türkiye’den kovulduk. 100 yıl önce burada Lozan imzalandı. Kürtler o zaman da delegasyondu. Osmanlı’da sözleri geçiyordu, Atatürk her gün Kürtlere yeni bir söz veriyordu. Ama sonuç Lozan oldu. Emin olun Türk devleti 100. yılında Lozan’ı bizden daha çok düşünüyor. Erdoğan ortalığı karıştırmaya devam edecektir. Ama bizler de buna karşı dik ve bir arada duracağız bu da devam edecektir"dedi.

Tüm yıla yayılacak 

Basın açıklamasıyla tüm yıla yayılacak eylem ve etkinliklerin startı da verildi. “Bu anlaşmanın 100 yıldır bölgede yarattığı tahribatları da, dünyanın gözünün önüne sereceğiz. Bu vesileyle başta imzası olan devletler, BM ve uluslararası kamuoyunu bu anlaşmayı yeniden gözden geçirmeye ve olumsuz sonuçlarını gidermeye davet ediyoruz" ifadelerine yer verilen açıklamada, Lozan Antlaşması 100. Programı’nın detayları da paylaşıldı:

* 21 Mart 2023 tarihinde Lozan Kanton Parlamentosu’nda  Lozan belediyesi ile birlikte Newroz Resepsiyonu organize edilecek.

* Paneller kapsamında 14 Nisan ile 26 Mayıs tarihleri arasında 4 panel düzenlenecek. Panellerde Lozan’ın Kurdistan ve halklar üzerinde yarattığı 100 yıllık tahribat ve geleceğe yönelik çözüm önerileri tartışılacak.

* Kültürel etkinlikler kapsamında 24 Nisan-21 Mayıs tarihleri arasında sergiler, tiyatro gösterimi, sokak konserleri, gibi kültürel etkinlikler düzenlenecek.

* 14-15-16 Temmuz tarihlerini kapsayan kültür festivali organize edilecek. Ayrıca Lozan müzesi, Lozan sineması ve Lozan tiyatrosuyla ortak bir kültür programı için görüşmeler yapılıyor.

* Forum kapsamında ise Haziran ayında Tribunal formatında Lozan anlaşmasının başta Kürdistan, Ermenistan ve Ortadoğu bölgesinde sebep olduğu olumsuz sonuçları gündem yapan, en az iki gün sürecek Uluslararası bir Forum düzenlenecek.

* 22 Temmuz’da tüm kurumların ortak katılımıyla Lozan anlaşmasının “100. Yılında 100 bin Kurdistanlı Lozan’a” şiarıyla merkezi bir yürüyüş yapılacak.

* 22-23 Temmuz’da 500 kişilik bir salonda tüm Kurdistanlı kurum, parti ve aydınların katıldığı Kürdistan Konferansı düzenlenecek.

* Forumun sonuç bildirgesi 24 Temmuz’da antlaşmanın imzalandığı binanın önünde basına açıklamasıyla kamuoyuna duyurulacak.

* Lozan için Enformasyon Çalışmaları kapsamında ise, Lozan2023 adında bir web sayfası, Lozan 100. Broşürü, yaklaşık 15 akademisyenin İngilizce hazırladığı bir kitapçık ve Lozan konulu bir belgesel hazırlanacak.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.