104 Alman vatandaşı Türkiye’de rehin

Dünya Haberleri —

Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut

Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut

  • Alman Dışişleri Bakanlığı’nın verilerine göre; Türk devleti 104 Alman vatandaşını rehin tutuyor. Bunlardan 55’i tutuklu, 49’unun ise yurt dışı yasağı var. Rehin tutulanlara Türk vatandaşları da eklenince gerçek rakamın 200’ü aşacağı tahmin ediliyor. 

REWŞAN DENİZ / BERLİN

Sol Parti Federal Milletvekili Gökay Akbulut’un soru önergesiyle Türkiye’de rehin alınan Alman vatandaşlarına dair yeni veriler ortaya çıktı. Gökay Akbulut, Türkiye'de tutuklu Alman vatandaşları hakkında Scholz hükümetine bir soru önergesi verdi. Akbulut önergesinde hükümete “Ne kadar Alman vatandaşı ya da Almanya'da oturumu olan kişi Türkiye’de tutuklu, kaç kişi hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirildiği ya da adli kontrol nedeniyle karakola imza vermesi gerektiği için Türkiye'den Almanya'ya dönemiyor?" diye sordu.

55’i tutuklu, 49’una çıkış yasak

Alman Dışişleri Bakanlığı tarafından önergeye verilen yanıta göre, 55 Alman vatandaşı Türk cezaevlerinde tutuklu; 49 Alman vatandaşı hakkında ise yurt dışına çıkış yasağı bulunuyor. Bakanlık, Türkiye’ye girişi reddedilenlerden ancak Alman temsilciliklerle iletişime geçmeleri halinde haberdar olduklarını belirterek, kendilerine bu yıl 3 Alman vatandaşının Türkiye'ye giriş yapmasına izin verilmediği bilgisinin ulaştığını bildirdi.

Gerçek rakam 200’ü aşabilir

Türkiye’de rehin tutulanların uyrukları hakkında ise bir açıklama yapılmadı. Bakanlık, Almanya’da oturma izni olan Türk vatandaşlarına ilişkin “tutuklama, ülkeye giriş ya da çıkış yasağı”na dair ellerinde veri olmadığını savundu. Milletvekili Gökay Akbulut, bu kişiler de eklenince Türkiye’de rehin tutulanların toplam sayısının 200’ü aşabileceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Hükümet cesur davranmalı

Hükümet değişikliği olsa bile Almanya’nın Türkiye politikasının değişmediğinin altını çizen Akbulut, “Federal hükümet Erdoğan’a karşı daha cesur tavır almalı, daha fazlasını yapmalı, Türkiye’deki muhalifleri güçlendirmeli” dedi. Akbulut, Türkiye’de birçok kişinin sadece sosyal medya paylaşımları ve ‘Türk cumhurbaşkanına hakaret’ gibi gerekçelerle ‘örgüt üyesi olmak ya da desteklemekle’ suçlandıklarını hatırlattı. 

Veri paylaşımı tehlikeli

Almanya’da Kürt derneleri ile üyelerine ait bilgilerin 1994 yılından bu yana yasa dışı biçimde istihbarat ve polis teşkilatıyla otomatikman paylaşıldığını hatırlatan Akbulut, elde edilen bilgilerin Türk makamlarıyla paylaşılmasından duydukları endişeyi de dile getirdi. Akbulut, “Hükümet, bu bilgileri Türk makamlarıyla ne ölçüde paylaştığını açıklamalı. Bu tür veri aktarımları özellikle de Türkiye’ye seyahat eden Kürt dernek üyeleri için tehdittir” diye konuştu. 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Haziran 2021’de, 100’ü aşkın kişi hakkında verilen ‘yakalama’ kararını da önergeye ekleyen Akbulut, “Türkiye’de siyasi ve kültürel faaliyetlerde bulunan çok sayıda kişi tutuklanmakta ya da ülkeyi terk etmesine izin verilmemekte. Bu nedenle dernek üyelerinin bilgilerinin hiçbir şekilde dış servislere aktarılmamalı” dedi. 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.