11 kentte siyasi soykırım

Siyasi soykırım operasyonları

Siyasi soykırım operasyonları

  • Tekirdağ ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan iki soruşturma kapsamında 11 kentte siyasi soykırım operasyonu yapıldı. HDK ve Avrupa Konseyi tarafından meşru bir organ olarak kabul edilen Göç İzleme Derneği (GÖÇİZ-DER) merkezleri ile evler basıldı, hakkında gözaltı kararı verilen 70 kişi gözaltına alınmaya başlandı. 

HDK, HDP ve GÖÇİZ-DER’e dönük soruşturma kapsamında yapılan baskınlarda çok sayıda siyasetçi ve dernek üyesi gözaltına alındı. HDK'nin merkezinin sabah saatlerinde kapısı kırıldı, içeri girildi, dağıtıldı ve bilgisayara el konuldu ama HDK'ye haber verilmedi. 

Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde bulunan Genel Merkezi binasına dün sabah saatlerinde polisler tarafından baskın düzenlendi. Polisler, kapısını kırdıkları binada bir süre arama yaptıktan sonra ayrıldı. Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında yapılan baskında kimi materyallere el konulduğu öğrenildi. Soruşturma kapsamında 11 ilde birçok eve baskın düzenlendi. 42 kişi hakkında gözaltı kararı olduğu belirtildi. Sabah saatlerinde yapılan baskında HDK binasının giriş kapısı ve içerdeki kapılar polisler tarafından kırıldı. Baskında flama ve bayraklar dağıtıldı, 4 bilgisayara ve dijital materyallere el konuldu.

Gözaltına alınan bazı isimler şöyle: HDP Genel Merkez Yöneticisi Abdurrahman Öztürk, HDP PM Üyesi Kenan Yıldız, HDP Kırıkkale İl Eşbaşkanı Yakup Aslan, HDP Bağcılar İlçe yöneticisi Ramazan Kırkpınar, HDP Beylikdüzü İlçe Eşbaşkanı İrfan Hülakü, HDP Edirne İl Eşbaşkanı Melahat Çelik, HDP Tekirdağ eski İl Eşbaşkanı Alev Ateş, HDP yöneticileri Ömer Güven, Hüseyin Gözen, Emin Şen ve Ercan Ogeday, MATUHAYDER yöneticisi Cihan Kartal, HDP MYK Üyesi Emir Orhan, HDP Ula İlçe Eşbaşkanı Hilal Cıvıl, Yeşil Sol Parti Muğla İl Disiplin Kurulu üyesi Arif İsmet Yılmaz ve HDP üyesi Füsun İşcan.

GÖÇİZ-DER merkezi de basıldı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Göç İzleme Derneği'nin (GÖÇİZ-DER) İstanbul Şirinevler'deki binasına ve dernek yöneticilerin evlerine baskın düzenlendi. İstanbul merkezli 5 ilde düzenlenen ev baskınlarında 28 kişi hakkında gözaltı kararı olduğu ve 22 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınanlar arasında GÖÇİZ-DER Eşbaşkanları Kamile Kandan ve Mehmet Boğatekin ile eski GÖÇİZ-DER yöneticileri de bulunuyor.
Baskın sonrası binaya giden GÖÇİZ-DER yöneticileri ve avukatlar incelemede bulundu. Dernekte bulunan ve açlık grevi eyleminde yaşamını yitiren avukat Ebru Timtik’in fotoğrafı yırtılarak, çöpe atıldı. Yine derneğe ait 4 bilgisayarın da polisler tarafından götürüldüğü öğrenildi.

Gizlilik kararı getirildi
 
Dosyaya gizlilik kararı getirildi Dosya hakkında bilgi almak isteyen avukatlara da bilgi verilmedi. Gözaltına alınanlar İstanbul Emniyet Müdürlüğüne götürüldü ve 24 saat avukat kısıtlılık kararı getirildi.
Gözaltına alınanlardan ismi öğrenilenler şöyle: GÖÇİZ-DER Eşbaşkanları Kamile Kandal ve Mehmet Boğakan, GÖÇİ-ZDER Yöneticisi Şeref Kaya, Halit Karahan, Süleyman Yıldız, Ramazan Kırkpınar, Cihan Kartal, Ali Koçyiğit, Ekrem Teker, Malatya Temsilcisi Songül Köşe, Demgül Athan, Taylan Ürün, eski GÖÇİZ-DER yöneticisi avukat Pınar Konak, Makbule Altıntaş, Veysi Yıldız, Bilal Yıldız, İlyas Erdem, Zelal Coşkun ve Kerem Tosun.

Van'da 9 kişi

Van'daki ev baskınlarında Behiye Kamaç, Mehmet Salih Demir, Ömer Işık, Behice Abi ve KHK’li olduğu gerekçesiyle mazbatası AKP’li adaya verilen Tuşba Belediye Eşbaşkanı Yılmaz Berki, Şahin Aydemir, Suat Özbek ve Sıddık Abi gözaltına alındı. Kar maskeli polis, HDP Van İl Yöneticisi Ömer Işık’ın evinin kapısının açılmasıyla içeriye kurşun sıktı. Şans eseri olayda kimse yaralanmazken, kent genelinde gözaltına alınanlar Van İl Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. 

Kanser hastası Fırat da
 
HDP'nin eski Bingöl İl Eşbaşkanı Saadet Fırat da Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında evine yapılan polis baskınıyla gözaltına alındı. Kanser hastası Fırat’ın, İbrahîman köyünde gözaltına alındığı ve İl Emniyet Müdürlüğüne götürüldüğü öğrenildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.