13 bin silah teslim edildi

Dünya Haberleri —

Sırbistan'da toplanan otomatik silahlar

Sırbistan'da toplanan otomatik silahlar

  • Sırbistan’ın Smederevo kentinde sivillerin devlete teslim ettiği 13 binden fazla silah sergilendi. Silahlar arasında el bombaları, otomatik silahlar ve roket atar da bulunuyor.

Sırbistan'da 17 kişinin yaşamını yitirmesine sebep olan silahlı saldırılar ardından gelen çağrılara sivil halk elindeki silahları teslim ederek cevap veriyor. Sırbistan’da ruhsatsız silahların teslimi için çıkarılan bir aylık af sürecinde şu ana kadar 13 bin 500 silahın yetkililere teslim edildiği bildirildi.
Sırbistan’ın başkenti Belgrat'ın 50 kilometre güneyindeki Smederevo'da kamuoyuna sergilenen silahlar arasında çok sayıda el bombası, otomatik silahlar ve tanksavar roket fırlatıcıları da bulunuyor. Cumhurbaşkanı Alexander Vucic teslim alınan silahların yarısının yasadışı, diğer yarısının ise ruhsatlı olmasına karşın vatandaşların yine de teslim ettiğini aktardı. Vucic bu silahların silahlı kuvvetlerde kullanılmak üzere silah ve cephane fabrikalarına gönderileceğini açıkladı.

Af sonrasını işaret etti
"Kimin otomatik silaha ne ihtiyacı var? Ya da tüm bu silahlara?" diye soran Vucic, 8 Haziran'da af döneminin bitmesinden sonra devletin baskıcı önlemlerle karşılık vereceğini ve cezaların çok katı olacağını açıkladı.
Sırbistan, Avrupa'da kişi başına düşen silah sayısı açısından başı çeken ülkelerden biri. Ülkedeki silahların çoğu 1990'lardaki savaştan kalma ve yasadışı olarak elde bulunduruluyor.
Af sonrasında devreye girecek olan silah karşıtı düzenlemeler silah sahiplerine ve atış poligonlarına sert kısıtlamalar getirecek.

Belgrad’dan erken seçim sinyali
Saldırılar sonrası on binlerce kişi başkent Belgrad’da düzenlenen protesto yürüyüşlerinde içişleri bakanının istifasını ve şiddeti körükleyen ve savaş suçlularını ağırlayan televizyon programlarının yasaklanmasını talep ediyor. Vucic içişleri bakanının istifa talebine karşı gelmekle birlikte 26 Mayıs'ta erken seçim çağrısında bulunacağının sinyallerini veriyor. BELGRAD

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.