2 ay geçti OPCW hala sessiz

Dünya Haberleri —

Xoşnav Ata

Xoşnav Ata

  •  Türk devletinin kimyasal saldırısında iki yeğeni şehit olan Xoşnav Ata’nın OPCW önündeki eylemi 2 ayını geride bıraktı. OPCW eylemi görmezden gelse de Ata sonuç alana kadar nöbetini sürdürmekte kararlı. 

RONÎ PENABER

Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na yönelik kimyasal saldırılarında 2 yeğenini şehit veren Xoşnav Ata, Hollanda’nın Lahey kentindeki Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) binası önündeki eyleminde 2 ayı geride bıraktı.

Kendisi de bir şehit babası (Hêvîdar Ata-Beritan Deniz) olan Xoşnav Ata, kimyasal silahlarla katledilen yeğenleri Gülperin (Binevş Agal) ve Mihriban Ata (Jînda Gabar) için 5 Ağustos’ta başladığı tek kişilik adalet eylemine devam ediyor. Çeşitli parti, kurum, siyasetçi, sanatçı ve şehit ailelerinin destek ziyaretinde bulunduğu Ata’nın eylemi 62. güne girdi, ancak geçen süre zarfında kimyasal silah kulanımını soruşturmakla yükümlü asıl muhatap olan OPCW hala sessizliğini koruyor. 

Harekete geçmek zorundalar

Peki hafta içi her gün 10.00 ile 13.00 arasında devam eden bir adalet eylemi, OPCW tarafından nasıl görülmüyor, duyulmuyor? Bu soruya şöyle cevap veriyor Ata: “Aslında her gün görüyorlar, duyuyorlar. Bunu, önümden makam araçlarıyla geçerken durup fotoğrafımı çeken ve burada ne yaptığımı içerideki yetkililere soran diplomatlardan, ziyaretime gelen insanları bazen engellemeye çalışmalarından biliyorum. Ancak yanıma gelmiyorlar, çünkü geldikleri zaman taleplerimi dikkate almak ve harekete geçmek zorundalar.”

Destek ziyaretleri sürüyor

OPCW görmezden gelse de Ata, eylemiyle birçok kesimin dikkatini çekmeyi ve bir farkındalık yaratmayı başardı. Şimdiye kadar Kayıp ve Şehit Aileleri Derneği (KOMAW), Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK), Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA), Kürdistan İslam Toplumu (CÎK), Demokratik Kürt Toplum Merkezleri (DTKM) gibi bir çok parti ve kurumdan temsilci ve siyasetçi Ata’yı ziyaret etti. Sanatçı dostları da yalnız bırakmadı. Tek kişilik eylemin 5. haftasında Ata’yla dayanışma ve destek için 11 kişilik Eylem Komitesi kuruldu. Ata’nın taleplerinin parlamentoya taşınması ve OPCW’ye iletilmesi için çeşitli ülkelerden parlementerler ve gazeteciler ile görüşüldü.

İsveçli ressam Gülperin’i çizdi

İsveçli ressam Göran Drougge de Ata’nın eyleminden etkilenerek, Kürdistan’daki kimyasal silah kullanımına yönelik uluslararası sessizliği, Stockholm’deki İsveç Dışişleri Bakanlığı önünde çizdiği Gülperin Ata (Binevş Agal) tablolarıyla protesto etti. Ressam yaptığı tablolardan birini Xoşnav Ata’nın adına İsveç’teki Demokratik Kürt Toplum Merkezi’ne hediye etti.

İkna olmanız için ne gerekiyor?

Ata’nın 2 ay boyunca elinden hiç düşürmediği karton dövizde, “Türk devleti kimyasal silahlarla 2 yeğenimi katletti. Bunu neden araştırmıyorsun OPCW?” yazıyor. Aslında talebi gayet açık ve basit. Ancak bununla yetinmeyen Ata, eylem komitesiyle birlikte, Kürdistan’da kimyasal silah kullanımına dair kanıt ve belgeleri içeren bir dosya hazırladı. Dosyayı kendisiyle iletişime geçen OPCW yetkililerine iletme girişimi de sonuçsuz kaldı.

Dosya var muhattap yok

Dosyada, Güney Kürdistan’da Kimyasal Silah Kullanımına Karşı Komite’nin hazırladığı, ‘Türkiye’nin Güney Kürdistan’da İşlediği Savaş Suçlarına İlişkin Rapor’u bulunuyor. Türkiye tarafından, Güney Kürdistan’da yüzlerce defa kimyasal silah kullandığının ve onlarca sivilin katledildiğinin ifade edildiği raporda, OPCW gibi uluslararası kurum ve kuruluşların gerekli soruşturmaları yapmadığı belirtiliyor.

Türkiye’ye baskı yapılmalı

İngiliz gazeteci Steve Sweeney’in Türkiye’nin kimyasal silah kullanımına ilişkin hazırladığı rapor ve elde edilen bulguların incelenmesi de talep edilen dosyada, “Türkiye’nin baskısına boyun eğmek yerine uluslararası toplumun kimyasal silah kullanımı iddialarını ciddiye alması, uzmanların konuyu incelemesi ve Güney Kürdistan’da savaş suçu işlemeyi durdurması için Türkiye’ye baskı yapması gerekmektedir” çağrısı yapıldı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.