29 yıllık tutsak tedavi edilmiyor

.

.

  • 29 yıllık tutsak Yusuf Akbaba, birçok hastalıkla mücadele ediyor; tedavi edilmesi gerekiyor ama tedavi hakkı engelleniyor.

Denizli T Tipi Cezaevinde olan ağır hasta tutsak Yusuf Akbaba(57), diyabet (şeker hastalığı), yüksek tansiyon, kalp ve göz rahatsızlıkları başta olmak üzere birçok sağlık sorunuyla boğuşuyor. 29 yıllık cezaevi sürecinde İzmir, Bursa, Siirt, Bolu, Ankara, Kırklareli ve Eskişehir olmak üzere 7 ayrı cezaevi dolaştırılan Akbaba’nın sağlık sorunları ise giderek ağırlaşıyor. Akbaba’ya 2005’te götürüldüğü Bolu İzzet Baysal Üniversitesi Hastanesi’nden diyabet, göz sorunları için tedavi görmesi gerektiği belirtilmesine rağmen Adli Tıp Kurumu (ATK) 2006’da “Cezaevinde kalabilir” raporu verdi. Akbaba’nın sağlık sorunlarına ilişkin konuşan yakınları ise tedavi edilmediğini belirtti.

Yeğeni Rukiye Akbaba, dayısının birçok hastalıkları olmasına rağmen cezaevinden cezaevine sürgün edildiğine dikkati çekti. Akbaba, “Cezaevine girdikten kısa süre sonra şeker hastalığına yakalandı. Bununla birlikte hastalıkları çoğaldı. Şu an tedavi edilmesi gerekiyor ama tedavi hakkı engelleniyor. Onlarca doktorun imzalı ‘Tedavi edilmesi gerek’ raporuna rağmen tedavi edilmiyor” dedi.
Tutsakları iradesizleştirmek adına sağlık hakkının gasp edildiğini vurgulayan Akbaba, “İlaç vermeyerek veya sadece bir kutu vererek, sağlık kontrolüne götürmeyerek onlara psikolojik şiddet uygulanıyor. Hasta tutuklular hastaneye ters kelepçe yapılarak götürülüyor. En basiti bir kıyafet yolladığımız zaman 2 buçuk ayda zor veriliyor. Cezaevine 2 buçuk ayda bir çorap yollayamıyoruz” diye konuştu. 

Pişman olmayınca infazı yakıldı

Şakran 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan ve birçok hastalığı bulunan Mustafa Akan, "pişmanlık" dayatmasını kabul etmediği için infazı yakıldı.
İzmir Şakran 2 Nolu T Tipi Cezaevi'nde tutulan Mustafa Akan (33), infaz süresini tamamlamasına rağmen tahliye edilmiyor. Amed’de 2014’te tutuklanan Akan, yargılama sonucunda 2016’da "Örgüt üyeliği" gerekçesiyle 9 yıl 6 ay hapis cezası verildi. 2017’de İzmir Şakran Cezaevi'ne sürgün edilen Akan, Şakran Cezaevi İdari ve Gözlem Komisyonu'nun "pişmanlık" dayatmasını kabul etmediği için infazı yakıldı. 7 yıldır cezaevinde tutulan Akan, 6 ay önce tahliye edilmesi gerekirken serbest bırakılmıyor.

Alkan, haftalık telefon görüşmesinde annesi Halide Akan’la konuştu. Sağ kollunu artık kullanmakta zorlandığını, sağ gözünün iyi görmediğini ve sağ kulağında duyma yetisini kaybettiğini; sağlık sorunlarının artık dayanılmaz hale geldiğini aktaran Akan, revire kaldırıldığını söyledi. Doktorun kendisine mutlaka tedavi olması gerektiğini söylediğini dile getiren Akan, hastane sevkinin olmasına rağmen cezaevi yönetimi tarafından hastaneye götürülmediğini aktardı.
İnfazı yakılan Mustafa Akan'ın ağabeyi Nurettin Akan da kardeşinin tahliye edilmemesine anlam veremediklerini belirterek, siyasallaşmış yargı sistemiyle karşı karşıya olduklarını söyledi. Akan, “Kardeşim cezaevi yönetiminin ‘pişmanlık’ dayatmasını kabul etmediği için tahliye edilmiyor. Böyle bir hukuk devleti olabilir mi? Kardeşim cezasını bitirdiği halde tahliye edilmiyor. Kardeşimin sağlık sorunları gittikçe derinleşiyor. Yaşamından endişe duyuyoruz. Bir an önce tahliye edilerek, bu hukuksuzluğa son verilmesini istiyoruz” diye konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.