29 yıllık yanlışa son verin

Dünya Haberleri —

Gökay Akbulut

Gökay Akbulut

  • PKK yasağında ısrar eden Alman hükümetine tepki gösteren Avukat Lukas Theune “PKK tehdit değil” dedi. Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut da PKK’nin Almanya'da şiddet kullanmadığına dikkat çekerek İçişleri Bakanı Faeser’e “kararı gözden geçirin” çağrısı yaptı.

BERDAN DOĞAN/FRANKFURT

Almanya 29 yıldır PKK yasağında ısrar ediyor. PKK yasağının kaldırılması talebiyle 11 Mayıs’ta ilk kez İçişleri Bakanlığı’na resmi başvuru yapıldı. Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut da 18 Mayıs’ta Federal Meclis’e önerge sunarak, “PKK yasağının kaldırılması veya yeniden değerlendirilmesi yönünde hangi olumlu değişiklikler söz konusu” diye sordu. 

Bakanlık: Yasak sürecek

25 Mayıs’ta hükümet adına soru önergesine yanıt veren İçişleri Bakanlığı ise PKK’nin ‘terör örgütü’ olduğunu savunarak, yasağın kaldırılmasının söz konusu olmadığını belirtti. PKK’nin 

Almanya’da stratejik olarak şiddet kullanılmadığını kabul eden bakanlık buna rağmen kararı gözden geçirmeye gerek duymadıklarını söyledi. Bakanlık ayrıca “Yasak kararının arka planında Alman-Türk ilişkileri hiçbir rol oynamamaktadır” savını ileri sürmeye devam etti.

Akbulut: Hükümet iki yüzlü 

Akbulut ise hükümetin cevabını sert bir dille eleştirerek “İki yüzlü bir politika yürütülüyor. DAİŞ’e karşı savaşta YPG/YPJ ve PKK’yi tüm Alman partileri överken, hükümet şimdi ise NATO partneri Türkiye’yle aralarını bozmamak için PKK yasağını kaldırmıyor” dedi.

Yasak mağduriyet yaratıyor 

PKK yasağının Almanya’da Kürtlerin demokratik haklarını kullanmalarını engellediğine dikkat çeken Akbulut, “Kürt mücadelesine sempati duyanların baskı görmeleri kabul edilemez. PKK'yi desteklediği veya sembollerini gösterdiği iddiasıyla sayısız ceza davasının olması bu yasağın sonucudur” diye konuştu.

Karar gözden geçirilmeli 

Sol Partili vekil, “PKK, kamu güvenliğine tehdit oluşturmuyor ve Almanya'daki hedeflerini gerçekleştirmek için şiddet kullanmıyor” diyerek İçişleri Bakanı Nancy Faeser’e 1993’de Helmut Kohl'un şansölyeliği dönemine dayanan yasağı “gözden geçir” çağrısında bulundu.

Lukas Theune

Hükümetin tezi boş

PKK yasağının kaldırılması talebiyle İçişleri Bakanlığı’na başvuran avukatlardan Lukas Theune ise “PKK yasağı konusunda maalesef federal hükümet halen boş lafların arkasına saklanıyor. Kürt Hareketi’nin Almanya’da herhangi bir tehlike yaratmadığını belgeleyebiliriz” diye konuştu.  

BfV itiraf etmeli

Almanya'nın iç istihbarat birimi olan Anayasayı Koruma Dairesi’nin (BfV) Haziran ayında açıklanan 2021 yılı raporunda da PKK ve Kürt kurumlarına yönelik kriminalizasyona devam edildiğinin altını çizen Theune, “PKK’nin Almanya’da herhangi bir şiddet olayı gerçekleştirmediğini ve tehlikeli olmadığını itiraf etmeliler” dedi. 

Salgın çalışması suç mu?

BfV raporlarında Kürtlerin her türlü sosyal, siyasal, kültürel çalışmasının kriminalize edildiğini hatırlatan Theune buna dair ise şu çarpıcı örneği verdi: “Anayasayı Koruma Dairesi 2020 raporunda Kürt kurumlarının koronavirüs salgınına karşı halkı aydınlatmasını eleştirmişti. Bu tümden saçmaydı.”

Kürtlerin eylemleri barışçıl

Raporda Kürtler için ‘tehlike potansiyeli’nden bahsedildiğini hatırlatan Theune, gerçeğin ise bunun tam aksini olduğunu şu somut örnekle izah etti: “Kürtlerin gösterileri tamamen barışçıl. Asıl polis tecride karşı Uzun Yürüyüş’e geçen Kürt gençlerinin eylemlerine saldırıyor. Gösterilerde açılan bayraklardan dolayı da katılımcılara dernekler yasasını ihlal suçlaması yöneltiliyor.”

Theune, siyasi saikle yürütülen kriminalizasyon politikasına karşı mücadelenin önemine vurgu yaparak “Kürt halkı bu konuda kesinlikle tedirgin olmamalı ve yoluna devam etmeli” mesajını verdi. 

 

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.