3 günde 15 sivil katledildi

Dünya Haberleri —

.

.

  • Kürdistan İnsan Hakları Ağı KHRN Kurdistan ve İran’da son 3 günde İran’ın asker, polis ve Besicleri tarafından öldürülen sivil sayısını açıkladı. 19-21 Kasım arasında 15 sivil rejim güçlerince şehit edildi.

İran’da halkın sistem karşısında Jina Amini’nin katledilmesi ile başlattığı, değişim ve suçluların adil yargılanması talepli direnişin 67. gününe girildi. İran devlet güçleri özellikle Rojhilatê Kurdistan’da yoğunlaşan halk hareketinde sivillere karşı silah kullanmaya devam ediyor. Kürdistan İnsan Hakları Ağı (KHRN) yayınladığı bir rapor ile son 3 günde katledilen sivillerin isimlerini açıkladı. Sivillerin çoğunun Devrim Muhafızları Ordusu tarafından katledildiklerine vurgu yapılan rapor Rojhlatê Kurdistan’da devletin pervasızlığını gözler önüne serdi. 

Rojhilatê Kurdistan’da 15 şehit 

19-21 Kasım tarihleri arasında Rojhilatê Kurdista’da halkın protesto gösteri ve yürüyüşlerine saldıran İran’ın asker, polis ve paramiliter güçleri en az 15 sivili katletti. Bu veriler ile birlikte İran genelindeki protestolarda katledilen ve ismi tespit edilebilen Kürt sivillerinin sayısı da 98’e çıkmış oldu. Yaşanan halk ayaklanamsının merkezi Rojhilatê Kurdistan’a kayarken İran genelinde de bazı bölgelerde geceleri yürüyüş ve protesto gösterileri düzenleniyor. İran’ın Kurdistan eyaletinin bir çok kent ve kasabasında halen iş yerleri ve dükkanlar genel grev kararına uyarak gün için de yalnızca birkaç saat açılıyor. 

Kurdistan, Kirmanşan, İlam ve Batı Azerbaycan vilayetleri 

Rojhilatê Kurdistan’ın diğer kentlerinde de halkın itirazları en üst düzeye ulaştı. Protestolar karşısında hukuki yöntemleri ilk günden itibaren uygulamayan İran rejimi halka karşı ateşli silahlar kullanıyor. Şehit sayısının netleştirilemediği ve iletişim imkanlarının kesildiği kentlerden sağlıklı bilgi alınamıyor. Bu dönemde Ciwanro, Pîranşar, Sine, Dehgolan ve Bokan'da en az 15 Kürt sivil öldürüldü.

KHRN’nin kayıt altına alıp raporladığı verilerde Batı Azerbaycan, Kurdistan, Kirmanşan ve Îlam vilayetlerinde yüzlerce kişinin gözaltına alındığını ve çok sayıda Kürt sivilin yaralandığına yer veriliyor. Tutukluların götürüldükleri merkezler ve tutuldukları yerler hakkında ailelerinin de bilgi alamadığına vurgu yapılan raporda Yaralılardan bazılarının fiziki durumlarının kritik olduğu bildirildi.

Ciwanro, Pîranşar ve Mahabad'daki Kürdistan İnsan Hakları Ağı'nın (KHRN) kaynakları, İslam Devrim Muhafızları Kolordusu'na (IRGC) bağlı güçlerin bu şehirlerde yaygın olarak konumlandığını bildirdi. Sivillere yönelik sistematik şiddetin düzeyinin oldukça yüksek olduğu belirtilirken, son günlerde vilayet merkezlerinden bu şehirlere askeri konvoylar sevk edildi.

Geçtiğimiz son 3 günde Kurdistan, Kirmanşan, İlam ve Batı Azerbaycan vilayetlerinin diğer şehirlerinde de halk protestoları devam etti. 

Kürdistan eyaletine bağlı Sine kentinde rejimin paramiliter güçleri ve Besicler sivillerin evlerine saldırdı, sakinleri dövdü, eşyalarını tahrip ederek insanları gözaltına aldı.

KHRN tarafından toplanan istatistiklere göre, yalnızca geçen hafta, Kürdistan'ın şehir ve köylerinde ve İran'ın diğer bölgelerindeki halk protestoları sırasında en az 39 Kürt sivili öldürdü.

Şehitlerin dağılımı

Jîna Amînî’nin Tahran’da polis tarafından katledilmesi ardından ülke çapındaki halk hareketlinin başlamasından bu güne, 10'u çocuk olmak üzere 98 Kürt sivil, İran’ın asker, polis ve Besic güçleri tarafından şehit edildi.

Katledilen 98 sivilin 38'i Batı Azerbaycan vilayetinden. (Mahabad'da 11 kişi, Bokan'da 12 kişi, Pîranşar'da 7 kişi, Urmiye’de 4 kişi, Şino’da 3 kişi ve Serdeş’te 1 kişi). 

Kurdistan vilayetinde de protestolar esnasında rejim güçleri tarafından 33 kişi öldürüldü. Sine’de 5 kişi, Saqiz'da 5 kişi, Bane'de 3 kişi, Kamyaran'da 2 kişi, Divandare'de 4 kişi, Marivan'da 1 kişi ve Dehgolan'da 2 kişi

Kirmanşan vilayetinde 19 kişi katledilirken kentlere göre şehitlerin dağılımı şöyle: Cavanrud'da 7 kişi, Kirmanşan merkezde 7 kişi, Eslamabad-e-Gharb'da 3 kişi, Qasr-ı Şirin’de bir kişi ve Salas-e Babacani'de 1 kişi)

Îlam vilayetinde 1 kişi, Tahran’da 3 kişi (Tahran merkezde 2 ve Varamin'de 1 kişi), Razavi Horasan vilayetinde (Quchan) bir kişi, Kazvin vilayetinde (Qazvin) bir kişi ve Elburz vilayetinde (Karaj) bir kişi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.