30 yıl sonra zılgıtlı karşılama

30 yıllık tutsaklardan dördü hafta sonu tahliye edildi

30 yıllık tutsaklardan dördü hafta sonu tahliye edildi

  • Türk cezaevlerindeki 30 yıllık tutsaklardan dördü hafta sonu tahliye edildi. Tutsaklar, cezaevi çıkışında ve gittikleri memleketlerinde zılgıt ve alkışlarla karşılandı.

30 yıllık tutsaklar Metin Gümüş ve Nevzat Çelik, Bafra T Tipi Cezaevi'nden; Zülfikar Bayram, Diyarbakır 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nden ve Cihan Özyıldız, Menemen T Tipi Kapalı Cezaevi'nden tahliye edildi. 

Samsun Bafra Cezaevi'nde tutulan Metin Gümüş 30 Kasım'da tahliye oldu. 30 yıllık tutsak Gümüş, 1992'de “Örgüt üyesi" olduğu iddiasıyla Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde (DGM) yargılanarak, müebbet hapis cezası verildi. Gümüş, tahliyesinden iki gün sonra İzmir'in Bayraklı ilçesinde oturan ailesinin yanında geldi. Gümüş, ailesi, Ege Tutuklu ve Hükümlü Yakınları Derneği (EGE TUHAYDER), Barış Anneleri, Demokratik Bölgeler Partisi Ege Danışma Bürosu (DBP), Halkların Demokratik Partisi HDP İzmir İl Örgütü, Milletvekili Murat Çepni ile çok sayıda kişi tarafından kitlesel karşılandı. Gümüş'e zılgıtlarla karşılama yapıldı. 

Samsun Bafra T Tipi Cezaevi'nde tutulan Nevzat Çelik de 30 yılın ardından tahliye oldu. Çelik, 1992'de Amed'te gözaltına alındı. Ardından çıkarıldığı Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) "Devletin birliği ve bütünlüğü bozmak" ve "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla 36 yıl (müebbet) hapis cezası verdi. Dün Cezası biten Çelik bulunduğu cezaevinden tahliye oldu. Tahliye olan Çelik, uçakla Amed Havaalanı'na geldi. Havaalanında ailesi, Tutuklu Aileleri İle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) Amed yöneticileri, HDP Amed İl Örgütü üyeleri ve çok sayıda yurttaş tarafından zılgıt ve alkışlarla karşılandı. Karşılama sırasında 30 yıl aranın ardından ağabeyini gören kız kardeşi heyecandan baygınlık geçirdi.

Buruk sevinçle toprağı öptü

Diyarbakır 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan Zülfikar Bayram da 30 yıl tutukluluğun ardından hafta sonu tahliye edilenlerdendi. 1992'de Amed’in Sûr ilçesine bağlı Kahbê köyünde gözaltına alındıktan sonra ağır işkencelere maruz kalan ve “Devletin birliği bütünlüğü bozmak” iddiasıyla müebbet hapis cezasına çarptırılan Zülfikar Bayram, infazını tamamlaması üzerine önceki gün tahliye edildi. Diyarbakır 2 No’lu Yüksek Kapalı Cezaevi’nde tutulan Bayram, ailesi tarafından karşılandı. Tahliye sonrası kısa bir açıklama yapan Bayram, 30 yıllık süreci anlatmanın kolay bir durum olmadığını belirtti. Bayram, “Bu süreçte birçok arkadaşla tanıştım. Cezaevinde birçok zorluklar yaşadık. Birçok cezaevi gördüm. Her ne kadar bugün tahliye olsam ve bir yanım sevinse de bir yanım üzüntü dolu. Çünkü arkadaşlarım içeride ve bu nedenle buruk bir sevinç var. En kısa sürede içeride kalan arkadaşların da özgürlüklerine kavuşacağına ve bir araya geleceğine inanıyorum” diye konuştu. Konuşmasından sonra toprağı öpen Bayram, “Bu kutsal Amed toprağını 30 yıl sonra öpüyorum” dedi.

Yeni bir mücadele alanı

Amed'in Licê ilçesinde 1992'de “Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklandıktan sonra yargılandığı davada müebbet hapis cezası verilen Cihan Özyıldız, 30 yılın ardından tahliye oldu. Menemen T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tahliye olan Özyıldız’ı, İsveç, İsviçre, Amed ve İstanbul'dan gelen yakınları ile Ege Tutuklu ve Hükümlü Yakınları Derneği (EGE TUHAYDER), Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER), Halkların Demokratik Partisi ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyeleri karşıladı. 

Özyıldız, tahliyesi sonrası yaptığı açıklamada, “özgürlük kazanacak” dedi. Özyıldız, "Yeni bir mücadele alanına girdim. Mücadelemizi dışarıda sürdüreceğiz. Özgür Önderlik için mücadelemize devam edeceğiz. Bijî berxwedana zindanan, bijî berxwedana Rêbertî (Yaşasın Önderlik ve zindan direnişi)" ifadelerini kullandı. Özyıldız, dün ailesiyle birlikte Amed'e gitti.

Özyıldız, 24 yaşında girdiği cezaevinden 54 yaşında çıktı. Özyıldız, tutuklu bulunduğu süreçte sırasıyla Diyarbakır, Ordu, Trabzon, Sincan, Kırıkkale, Bingöl, Batman ve en son İzmir Menemen T Tipi Kapalı cezaevlerine sevk edildi. Özyıldız, bu süreçte İki Cihan Harbi Arasında Kürt Vurgunu ve Filozof Peygamber Zerdeşt isimli iki kitap yazdı. AMED

Şadiye Manap

Manap'a gözaltıya ikinci uzatma

Gebze Kadın Kapalı Cezaevi’nden tahliye edilen ve cezaevinden çıkmadan gözaltına alınan 30 yıllık tutsak Şadiye Manap’ın gözaltı süresi, ikinci kez uzatıldı.

Gebze Kadın Kapalı Cezaevi’nden 1 Aralık’ta tahliye edildikten sonra, henüz cezaevinden çıkmadan gözaltına alınan Şadiye Manap'ın gözaltı süresi ikinci defa 24 saat uzatıldı. 1992'de tutuklanan ve 1 Aralık'ta tahliye olan Manap, Gebze Kadın Kapalı Cezaevi’nde hakkında 2020'de başlatılan farklı bir soruşturma kapsamında “yazı örneği” alınmadığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Manap'ın gözaltı süresi ikinci defa 24 saat uzatılırken, soruşturma kapsamında ifade vermesine rağmen Manap, "yazı örneği” alınmadığı gerekçesiyle Kocaeli Emniyet Müdürlüğünde tutuluyor. HABER MERKEZİ

Bir yılda 73 tutsak katledildi

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun yayınladığı rapora göre, Türk cezaevlerinde bir yılda 73 tutsak katledildi.

Gergerlioğlu, 1 Aralık 2021 ile 1 Aralık 2022 tarihleri arasında cezaevinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin bir rapor yayınladı. Raporda, Türkiye genelinde en az 34 şüpheli olmak üzere 73 kişinin cezaevinde katledildiği vurgulandı. Raporda, ayrıca 39 hasta tutsağın cezaevindeki durumu dikkat çekildi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.