45 yıl sonra Mazlum Doğan'ın kaleminden

Yurt Dışı Haberleri —

Serxwebûn

Serxwebûn

  • Serxwebûn Gazetesi’nin hazırladığı özel sayıda, PKK kurucularından şehit Mazlum Doğan’ın daha önce hiçbir yerde yayınlanmayan yazısı yer alıyor.

Serxwebûn gazetesi, bu ay Özel Sayı “Serxwebûn 44 yaşında” ve Aralık 480. sayısı ise “2021 yılının kazananı gerillanın sergilediği Apocu fedai ruh olmuştur” manşetiyle iki farklı sayıyı birlikte çıkardı.

PKK kurucularından şehit Mazlum Doğan’ın 45 yıl önce 10 madde halinde yazdığı, daha önce hiçbir yerde yayınlanmayan “Özgürlük Hareketi’nin neden ideolojik bir yayın organına ihtiyacı var” yazısı, Serxwebûn’un özel sayısında ilk defa yayınlandı. 

Mazlum Doğan’ın kaleme aldığı yazısında şunları belirtiyor: ”Ulusal inkarcı ve feodal kültüre karşı, ilerici insanlığın da devrimci kültürünü halka vermek gerekir. Bugüne kadar halkımıza devrimci, ilerici bir kültür verilme çabası pek büyük olmamıştır. Burjuvazi ilericiyken ulusuna ilerici kültür vermiştir. Bizde ise böyle bir burjuvazi yok. Hepsi bize düşüyor. 

Kürdistan halkına devrimci fikirler verilmeye çalışılırken, halkın çıkar ve istemlerinden yola çıkmak lazımdır.

Bizim ulus tarihinde bu güne kadar yaratıcı bir şeyimiz olmadığı gibi başkalarınkini de taklit edemeyiz. Sözgelimi Türk kültürüne göre yetişmiş olan aydınlarca çıkarılan yayınlar halkın taleplerine cevap veremez. 

Şimdiye kadar gerçekten kurtuluşçu, devrimci bir mücadele olmadığından böyle bir yayına Kürdistan’da rastlanılamadı. Ama biz devrimci mücadeleyi yükseltme, geliştirme yolunu seçtik. Değişen şartlarda mücadelenin biçimini ve her alanda ortaklığını yaratmak zorundayız. İşte bu görevleri sürekli yerine getirici nitelikte bir yayın olmalıdır.” 

Serxwebûn 1978’de yayına başladı

Serxwebûn gazetesi, Ekim 1978 yılında Kürdistan Devriminin Yolu (Manifesto) ile ilk defa yayın hayatına başladı ve Ocak 1982 yılından itibaren ise 40 yıldır kesintisiz yayınını sürdürüyor. 

Aynı zamanda bir yayınevi görevi de yürüten Serxwebûn, 40 yılda 480 sayı, her sayıda farklı değerlendirme, analiz ve anı yazıları… 200’den fazla kitap, sayısız çözümleme, gerilla anı kitabı, toplamda binlerce sayfadan ibaret 15 şehitler albümü kitabı, 34 Özel Sayı ve her yıl bir takvim, Serxwebûn yayınları tarafından çıkarıldı. 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.