572 bin öğretmen atama bekliyor

Eğitim emeçlilerinin eylemi

Eğitim emeçlilerinin eylemi

  • Saray, günde 28 milyon harcıyor
  • Dev bütçeli Diyanet’ten işgüzarlık
  • İmam hatiplere bol keseden
  • Geçici iş ilanına 20 kat başvuru
  • 6 ayda 47 bin tahliye davası

Açıklama yapmak isteyen özel sektörde çalışan eğitim emekçilerine saldıran polis, yaklaşık 30 kişiyi gözaltına aldı. Atama bekleyen 572 bin öğretmen adayı bulunuyor. Her yıl 100-110 bin arası genç, öğretmen olmak istiyor. 

Özel sektörde çalışan öğretmenler, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası öncülüğünde, yaşadıkları haksızlıklara karşı yürüyerek, açıklama gerçekleştirmek istedi. İstanbul/Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde bulunan Türkiye Özel Okullar Derneği merkezi önünde önceki gün yapılmak istenen açıklamaya Yeşil Sol Parti Milletvekili Çiçek Otlu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Musa Piroğlu ve Emek Partisi (EMEP) Milletvekili İskender Bayhan, destek verdi. 

Yürüyüş ve açıklama yapmalarına izin vermeyen polis, öğretmenleri ters kelepçeyle gözaltına aldı. Polislere tepki gösteren bir yurttaş da öğretmenlerle birlikte gözaltına alındı. Aralarında sendikanın Genel Başkanı Eren Edebali, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ve temsilcilerin de olduğu yaklaşık 30 kişi gözaltına alınarak, Emniyet'e götürüldü.

Öğretmenler işsiz

Son 5 yılda KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı’na 2.3 milyon öğretmen başvuruda bulundu; sadece 177 bininin ataması yapıldı. Halen atama bekleyen 572 bin öğretmen adayı bulunuyor. Eğitim uzmanı Alaattin Dinçer, “2023’te eğitim bilimleri sınavına 572 bin 19 öğretmen başvurusu ile son yılların rekoru kırıldı. 75 devlet, 7 özel eğitim fakültesinde yaklaşık 200 bin öğrenci, öğrenim görüyor. Her yıl 100 ile 110 bin arasında mezun, öğretmen olmak için bakanlığın kapısına dayanıyor. Mevcut öğretmen yetiştirme politikası yeniden ele alınıp düzenlenmezse önümüzdeki birkaç yıl içinde sayının 1 milyonu bulması kaçınılmaz olacaktır” dedi.

 

*****

Saray, günde 28 milyon harcıyor

Cumhurbaşkanlığı bütçesi, ek ödeneklerle yüzde 100 artırılarak 10 milyar 877 milyon liraya ulaştı. Saray, saatte 110 bin, günde 28 milyon, ayda 845 milyon lira harcıyor.

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Hazine ve Maliye Bakanlığı internet sitesinde yayınlanan, ancak 24 saat sonra kaldırılan Saray harcamalarıyla ilgili Meclis’te açıklama yaptı. Başarır, özetle şunları söyledi: “Saray, Haziran’da dakikada 15 bin, saatte 900 bin, günde 21 milyon, ayda 647 milyon lira harcıyordu. Temmuz’da dakikada 18 bin yani 2.5 emekli maaşı, saatte 110 bin, günde 28 milyon, ayda 845 milyon lira harcıyor. Cumhurbaşkanlığı bütçesi 5 milyar 62 milyon liraydı, 5 milyar 700 milyon lira olmalıydı ama 10 milyar 877 milyon lira oldu. Çıkıp söylesin, nedir bu 5 milyar liralık fark. Emekliye, işçiye, sokakta kalana, tüyü bitmemiş yetime çıksın anlatsın Erdoğan, nereye verecek bu parayı.” ANKARA

 

*****

Dev bütçeli Diyanet’ten işgüzarlık

Diyanet İşleri Başkanlığı, 50.4 milyar liralık bütçesine rağmen Kuran kurslarının giderlerini belediyelere yüklüyor.

AKP’li Gebze Belediyesi, Kuran kursu ve ibadethane halılarının yıkatılma işi için ihaleye çıktı. İhaleyi AKP’li Aksil Tasarım ve Temizlik kazandı. Şirket, 750 bin liraya halı yıkayacak. Şirketin şimdiye kadar 13.9 milyon değerinde 11 farklı ihalede de imzası var. Gebze’de Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı 78 farklı Kuran kursu bulunuyor.

 

*****

İmam hatiplere bol keseden

Din öğretimi yapan okullar için Ocak 2020-Haziran 2023 döneminde 60,1 milyar TL’lik bütçe harcandı.

Türk Milli Eğitim Bakanlığının verilerine göre, dini eğitim yapan okullar için son 3,5 yılda harcanan para, 60 milyar 124 milyon 605 bin TL oldu. BirGün’ün haberine göre; İmam hatip ortaokulları ile imam hatip liselerini kapsayan okullara seferber edilen tutarda yıllar itibarıyla çarpıcı artış yaşandı.

Eğitim bütçesinden gerçekleştirilen ödemelerin detaylarına göre; Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün 2020’de yaptığı harcamaların toplamı 10 milyar 78 milyon 100 bin TL oldu. Müdürlük, 2021’de ise harcamasını 11 milyar 914 milyon 839 bin TL’ye yükseltti. Geçen yıl ise harcama rekorunu kırdı; 20 milyar 642 milyon 274 bin TL. Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, bu yıla da hızlı başladı. Din öğretimi yapan okullar için yılın henüz ilk 6 ayında toplam 17 milyar 489 milyon 389 bin TL bütçe verildi. Bu okullara yılın tamamında harcanması öngörülen para da 33 milyar 452 milyon 904 bin TL. ANKARA

 

*****

Geçici iş ilanına 20 kat başvuru

Amed’de İŞKUR’un alacağı bin 400 kişilik geçici işçi kadrosuna 20 bin kişi başvurdu.

İŞKUR ile 17 İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü arasında gerçekleştirilen protokol uyarınca afet durumlarının etkilerinin hafifletilmesi ve kamu hizmetlerine destek sağlamak amacıyla toplum yararına destek programı kapsamında 11 Eylül 2023 ile 10 Haziran 2024 tarihlerini kapsayacak şekilde bin 400 kişilik personel alımıyla ilgili duyuru yapıldı. Amidahaber'e göre; 9 aylık iş için üç günde yaklaşık 20 bin kişi başvurdu. Adayların 5 Eylül’de elektronik noter kurasıyla belirleneceği ve 11 Eylül’de iş başı yapacakları bildirildi. AMED

 

*****

6 ayda 47 bin tahliye davası

Kiracı ile ev sahibi arasındaki zorunlu arabuluculuk dönemi bugün başlıyor. 2023’ün ilk 6 ayında açılan tahliye davası sayısı 47 bine ulaştı. 1,5 yıl içinde açılan kira tespit davası sayısı ise 100 binin üzerinde.

Türk hükümeti, ekonomik krizin neden olduğu bir sorunu daha palyatif önlemlerle çözmeye çalışıyor. Ev sahibi ve kiracıları kapsayan zorunlu arabuluculuk dönemi, bugün başlıyor. Bu tarihten itibaren kira uyuşmazlıklarında mahkemeden önce arabuluculara başvurulması zorunlu olacak. Uygulama ile kira tespit, tahliye uyarlama, kira sözleşmesi kaynaklı uyuşmazlıklar ve kat mülkiyetinden kaynaklı ihtilafların taraflar arasında mahkemeye gitmeksizin çözülmesi planlıyor.

İlk olarak davayı açmak isteyen tarafın arabulucuya başvuracağı sistemde, başvurular dava açılacak yetkili mahkemenin bulunduğu adliyedeki arabuluculuk bürosuna yapılacak. Söz konusu mahkemede büro kurulmamış ise yetkilendirilen sulh hukuk mahkemelerine başvuruda bulunulacak.

UYAP verilerine göre; 2022’de açılan tahliye davası sayısı 22 bin. 2023’ün sadece ilk altı ayında açılan tahliye davası sayısı ise 47 bin. Açılan tespit davası da 1,5 yıl içinde 100 binin üzerine çıktı. Taraflar arasındaki uyuşmazlıkların yapısal başkaca problemlere uzandığı biliniyor. Enflasyonist ortam, kira artışında uygulanan yüzde 25 taban uygulaması, yargının işleyişi ve konut politikası bu problemlerin başında geliyor. Tüm bunlardan yola çıkarak uzmanlar, emlak piyasasını rahatlatması beklenen arabuluculuk uygulamasının kısmi bir çözüm olacağı görüşünde birleşiyor.

Artı Gerçek’e konuşan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, “Arabuluculuğun kira tahliye davalarında başarı şansı çok düşük” dedi. Ankara Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Sema Nur Erdem de kiracılar ile ev sahipleri arasındaki uyuşmazlıkların mahkemeleri kilitlediğini ifade ederek, “Mahkemeler, çok uzak tarihler veriyor. Yargılamalar uzun sürüyor. Bir de istinaf süreci var. İstinaf sürecinin tamamlanması da üç seneyi bulabiliyor. Bu sebeple sektör çok büyük bir sıkıntı içinde” diye konuştu.

Avukat Sema Nur Erdem ise yüzde 25’lik taban uygulamasının kira krizinin temel nedenlerinden birisi olduğunu ifade etti. Erdem, “Yüzde 25 sınırı devam ettiği müddetçe sıkıntılar sürecek. Sınıra ilişkin farklı bir düzenleme yapılmalı. Enflasyonun yanında yüzde 25 sınırı çok küçük kalıyor. Sınırın düzenlenmesinde ev sahibinin de kiracının da düşünülmesi gerekiyor” şeklinde konuştu. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.