71’inde cezaevine konuldu

Yurt Dışı Haberleri —

71'inde zindana girdi

71'inde zindana girdi

  • Türk cezaevlerinde 8 yıl rehin kalan 71 yaşındaki Ali Engizek şimdi de Almanya’da cezaevine konuldu. Ciğerinin üzerinde leke olan, geceleri oksijen tüpü kullanması gereken Engizek’in tedavisi yarım kaldı. 

BERDAN DOĞAN

71 yaşındaki Kürdistanlı Ali Engizek Almanya’da 129b’den tutuklandı. Ciddi sağlık sorunlarına rağmen Engizek 4 Mart’tan beri Stuttgart-Stammheim Cezaevi’nde tutuluyor. Engizek daha önce Türkiye’de 8 yıl, İngiltere’de ise 3 ay tutuklu kalmıştı. 
Avukatı Anna Magdalena Busl gazetemize yaptığı açıklamada “Müvekkilim Alman Ceza Kanunu’nun 129b maddesi gereğince ’terör örgütüne üye’ olduğu iddiası ile tutuklandı. Stuttgart Eyalet Başsavcılığı müvekkilimin 2011 yılından bu yana PKK kadrosu olduğu ve çeşitli alanlarda bölge sorumlusu olarak faaliyet yürüttüğü iddiasında bulunuyor” dedi. Suçlamaların mesnetsiz olduğunu belirten Avukat Busl, Engizek’in Türkiye’de 80 askeri darbesi döneminde tutuklandığını ve 8 yıl cezaevinde kaldığını belirterek “Müvekkilim, Kürt halkına karşı anti demokratik süreçleri eleştiren siyasi bir kişilik” dedi. 

‘Kaçma ihtimali var’ iddiası gerçek dışı
Tutuklama kararına itiraz ettiklerini söyleyen Busl, “Ancak Eyalet Mahkemesi müvekkilimin kaçma ihtimali olduğunu öne sürerek tutukluğunun devamına karar verdi. Buna bir anlam veremiyorum. Müvekkilim 30 yılı aşkın süredir Almanya’da yaşıyor ve sabit bir adresi var” diyerek, kaçma iddiasının gerçek dışı olduğunun altını çizdi.  

Geceleri oksijen tüpü takmalı
Ali Engizek’in ciddi sağlık sorunları olduğuna da işaret eden Busl, “Müvekkilim 71 yaşında. Yaşından dolayı sağlık sorunları var. Dışarıda tedavi görüyordu ve tutuklanana kadar da tedavisi aile fertleri tarafından destekleniyordu. Kaçması için hiçbir neden yok” diye ekledi. 

Soruşturması gizli yürütülmüş
Avukat Anna Magdalena Busl, son dönemlerde Alman Federal Başsavcılığı tarafından Kürtlere yönelik açılan soruşturma ve davaların sayısında artış olduğuna da dikkat çekti.
Busl, “Almanya’nın Kürtlere yaklaşımında kötüye bir gidişat var ve tutuklamalar artıyor. Şu an Almanya’da 10 kişi tutuklu. Soruşturmalar ise gizli yürütülüyor. Hakkında soruşturma başlatılanlar ile avukatları bu durumdan iddianame hazırlanana kadar haberdar olmuyor. Ali Engizek Almanya’da ilk kez tutuklandı. Ancak hakkındaki iddianameyi incelediğimizde Engizek’in uzun bir süre takip edildiğini anlıyoruz” dedi. 

Tedavisi yarım kaldı
Gazetemize konuşan Ali Engizek’in kız kardeşi Hatice Engizek ise abisinin 1988 yılından itibaren Almanya’da yaşadığını belirterek, “1980-88 yılları arasında 8 yıl cezaevinde kaldıktan sonra Avrupa’ya geldi. Abimin ciddi sağlık sorunları var. Ciğerinin üzerinde bir leke var. Bunun için geceleri oksijen tüpü kullanması gerekiyor. Şu anda bu tedavisi yarım kaldı. Ayrıca bir bacağında kısalık var bu yüzden bel ve kalçasında ağrılar oluyor ve prostat rahatsızlığı da var” bilgilerini paylaştı.

Kürt halkı için mücadele etti
Abisinin Türkiye’de yaşadığı baskılar yüzünden Almanya’ya gelerek iltica ettiğine vurgu yapan Hatice Engizek, “Almanya’ya iltica ettiğinde Kürt halkının hakları için mücadele ettiğini söyledi ve bundan ötürü oturum aldı. Hem baskı görmesini kabul etmeyip burada sığınma hakkı vereceksin hem de mücadelesini burada da sürdürdüğü için tekrar yargılayacaksın” sözleriyle tutuklama kararına tepki gösterdi. 

 

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.