75 günde 20 bin can kaybı
Dünya Haberleri —
- İsrail Hamas savaşının 75. gününde açıklama yapan Gazze Hükümeti 20 binden fazla Filistinlinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. İsrail’de de kayıplar bin 800’ü aştı.
- Gazze’de savaş suçu işleyen ve emir veren 40 İsrailli üst düzey askerin yanı sıra İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın da yargılanması için UCM’ye başvuru yapıldı.
Arap Dünyası için Şimdi Demokrasi (DAWN) adlı kuruluş, Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) 40 İsrailli komutanın isminin yer aldığı bir liste göndererek, bu kişilerin Gazze'ye yönelik saldırılar nedeniyle yargılanmasını talep etti. DAWN'ın internet sitesinden yapılan açıklamada, "UCM; DAWN tarafından belirlenen, savaş suçu ve insanlığa karşı suç şüphelisi üst düzey İsrailli komutanları soruşturmalı" ifadesi kullanıldı.
İsrailli 40 komutan ile 9 Ekim'de Gazze için "tam abluka" emrini veren İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın isimlerinin UCM Başsavcısı Kerim Han'a iletildi. Bu kişilerin, Gazze'de sivillere yönelik ayrım gözetmeyen ve kasıtlı saldırılarda, açlığın silah olarak kullanılmasında, insani yardım girişinin engellenmesinde ve Gazze'nin abluka altına alınmasında ya doğrudan komuta sorumlusu olduğu ya da bu olaylarda işbirlikçi oldukları aktarıldı.
İşkence taburu
Açıklamada görüşlerine yer verilen DAWN İcra Direktörü Sarah Leah Whitson, "İsrail'in Gazze'de ayrım gözetmeyen bombardımanlarını, ahlaksız yıkımını ve sivillerin topluca öldürmesini planlayan, emir veren ve yürüten bu 40 İsrailli asker, ilgili herhangi bir UCM soruşturmasında baş şüpheli olmalıdır" ifadesini kullandı. DAWN, 28 Kasım'da da İsrail'in Netzah Yehuda taburunun, "kasten öldürme, işkence, insanlık dışı uygulamalar" dahil savaş suçları işlediğine dair rapor yayımlamıştı.
75 günlük kıyım
Gazze'deki hükümetin Medya Ofisinden yapılan açıklamada, İsrail ordusunun Gazze'ye 75 gündür sürdürdüğü saldırılarda çoğunluğu sivil olmak üzere ölen Filistinlilerin sayısının 20 bini aştığı, bunların en az 8 bininin çocuk, 6 bin 200'ünün kadın olduğu belirtildi.
İsrail saldırılarında yıkılan binaların enkazında kalan kayıp kişilerin sayısının 6 bin 700 olduğu belirtildi. Açıklamada, Gazze'de İsrail saldırılarında yaralananların sayısının 52 bin 600'ü geçtiği ifade edildi.
310 sağlık çalışanı öldü
İsrail'in 310 sağlık çalışanı, 35 sivil savunma görevlisi ve 97 gazeteciyi öldürdüğü belirtilen açıklamada, 99 sağlık çalışanı ile 8 gazeteciyi de alıkoyduğu kaydedildi. İsrail'in Gazze Şeridi'nde 140 sağlık kuruluşunu hedef aldığı, 23 hastane ile 53 sağlık merkezini hizmet dışı bıraktığı ve 102 ambulansı kullanılmaz hale getirdiği aktarıldı.
23 bin konut yıkıldı
İsrail’in saldırılarında Gazze Şeridi'nde 53 bin konutun tamamen yıkıldığı, 255 bin konutun kısmen zarar gördüğü, toplamda 308 bin konutun zarar gördüğü belirtildi. Gazze Hükümetinin açıklamasında, İsrail'in Gazze Şeridi'nde 126 hükümet tesisi, 90 okul ve üniversiteyi hedef alarak tamamen yıktığı, toplamda 283 okul ve üniversiteye de zarar verdiği aktarıldı.
Yardım yüzde 2 düzeyinde
Gazze Şeridi'ne ulaştırılan yardımların ihtiyacın yüzde 2'sini karşılamadığına vurgu yapılan açıklamada, Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı'nın sürekli açılmasını ve günlük 1000 yardım tırının bölgeye ulaştırılması istendi.
İsrail'in Gazze'deki hastaneleri ve sağlık sistemini hedef aldığına işaret edilen açıklamada, uluslararası kuruluşlara ve dünya ülkelerine İsrail'in işlediği suçları kınama çağrısı yapıldı.
1.8 milyon yerinden edildi
Gazze Şeridi'nde yerinden edilen 1,8 milyondan fazla Filistinlinin, gıda, su ve ilaç güvenliğinin tehdit altında olduğuna vurgu yapılan açıklamada, yerinden edilenlerin kötü yaşam ve barınma koşulları altında hayat mücadelesi verdiği belirtildi.
Açıklamada, uluslararası kurum ve kuruluşların Filistin halkına yönelik açlık ve susuzluk politikalarına uymaması istendi ve Gazze Şeridi'nde kıtlığın yayılması konusunda uyarı yapıldı.
Çirkin ve vicdansızca
Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, İsrail saldırıları nedeniyle ölen Filistinli sayısının 20 bini aşmasıyla ilgili, "Gazze'de vahşi çatışmanın bu kadar uzun sürmesi, ortak bilincimizde silinmez leke olarak kalacak." değerlendirmesinde bulundu.
Gazze'de can kaybının yine korkunç ve utanç verici bir dönüm noktasına ulaştığını belirten Griffiths, gerginliğin artmasına neden olan olayların çirkin olduğunu, devamında süren olayların ise vicdansızca olduğunu ifade etti. HABER MERKEZİ