8000 ajandan sadece 8’ine soruşturma

Dünya Haberleri —

  • Almanya’da cirit atan MİT ajanlarının yasa dışı faaliyetleri etkili bir şekilde soruşturulmuyor. Erdoğan rejiminin muhalifleri sindirmek için görevlendirdiği 8 bin ajanın sadece 8’ine soruşturma açılmış durumda.

Almanya’da hükümetin muhalefetteki Sol Parti’nin soru önergesine verdiği yanıt Berlin’in MİT’in yasa dışı faaliyetlerine göz yumduğunu bir kez daha ortaya koydu. Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen’in soru önergesine 29 Temmuz’da verilen yanıta göre, 2021’de MİT’e ajanlık yaptıkları şüphesiyle 7 kişi hakkında, bu yıl da 19 Temmuz’a kadar 1 kişi hakkında soruşturma başlatıldı. 2020’de ise MİT için çalışan 4 kişi hakkında soruşturma yürütüldüğü açıklanmıştı. Ancak federal hükümet, MİT’in faaliyetlerine dönük açılan soruşturmaların içeriğine ilişkin ayrıntı vermekten kaçınıyor.

Ajanlar Almanya’da cirit atıyor

Türk gizli servisi MİT, özellikle 2016’dan bu yana Almanya’daki casusluk faaliyetlerini artırdı. İstihbarat uzmanlarına göre, Almanya’da MİT için çalışan ajan ve muhbir sayısı 8 bine dayandı. Bu kişiler sadece istihbarat toplamakla kalmıyor, Almanya’daki muhalifleri sindirmeye ve Alman güvenlik birimlerine sızmaya çalışıyor. 

Etkili soruşturma yürütülmüyor

Ancak MİT ajanları ile muhbirlerinin yasa dışı faaliyetlerine karşı etkili soruşturma yürütülmüyor. 2017 yılı başında DİTİB’li casus imamlar hakkında federal savcılığın açtığı soruşturma da Erdoğan rejimiyle yapılan pazarlıklar sonrası kapatılmıştı. 

Tek istisna Ali Demir davası 

Bu konuda tek istisna Düsseldorf’ta yaşandı. 2021 yılının Ekim ayında Düsseldorf’da bir otelde mermi ve isim listesiyle birlikte gözaltına alınan Ali Demir, MİT’e muhbirlik yaptığını itiraf etmişti. Tutuklanan Demir’in yargılanmasına ise 22 Haziran 2022’de Düsseldorf Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde başlanmıştı. Alman Ceza Kanunu’nun 99’uncu maddesine göre, Almanya’da yabancı bir ülkenin istihbaratına bilgi sızdırmanın 5 ila 10 yıl arası hapis cezası var.   BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.