3 milyon imzacı: PKK yasağına son verin 

Yurt Dışı Haberleri —

3 milyon imza Avrupa Birliği Komisyonu’na iletildi

3 milyon imza Avrupa Birliği Komisyonu’na iletildi

  • PKK'nin Avrupa Birliği ‘terör örgütleri listesi’nden çıkarılması için uluslararası alanda toplanan 3 milyon imza Avrupa Birliği Komisyonu’na verildi. 
  • Kampanya yürütücüleri AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’e seslenerek, “PKK’nin listede kalması Avrupa için utançtır. PKK, ‘terörist’ değil Kürtlerin siyasi partisidir, listeden çıkartılmalıdır” dedi.  

REWŞAN DENİZ/BRÜKSEL

PKK'nin Avrupa Birliği ‘terör örgütleri listesi’nden çıkarılması talebiyle toplanan 3 milyon imza Avrupa Birliği Komisyonu’na iletildi. Kampanyaya öncülük eden isimler, Avrupa devletleri ve kurumlarına seslenerek “PKK ‘terörist’ değil Kürt halkının siyasi partisidir. Ortadoğu’da barışın teminatıdır. Kürtleri kriminalize eden, Türk devletinin saldırılarına kapı aralayan yasağa son verin” dedi. 

Kürtlere Uluslararası Adalet İnisiyatifi, PKK’nin AB ‘terör örgütleri listesi’nden çıkarılması için 1 yılı aşkın süredir imza kampanyası yürütüyordu. Avrupa’nın dört bir yanı, Kanada, Kıbrıs gibi birçok ülke, Rojava, Güney Kürdistan’da toplanan imzalar dün Avrupa Birliği Komisyonu’na teslim edildi. Öncesinde ise Avrupa Birliği kurumlarına ev sahipliği yapan Schuman Meydanı’nda basın toplantısı düzenlendi. Açıklamaya kampanyanın yürütücüsü ve destekleyeni çok sayıda isim ve imzaların toplanmasına katkı sunan çok sayıda aktivist de katıldı. 

3 milyon imza

Avrupa’daki Kürt kurumlarının çatı örgütü Avrupa Kürdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi (KCDK-E) Eşbaşkanı Yüksel Koç, Kürtler ve dostlarının ortaklığıyla 3 milyona yakın imza topladıklarını belirterek, “Kampanyaya katılan, destek veren herkese teşekkür ediyoruz” dedi. “Türk devleti yürüttüğü savaşta yasaktan destek alıyor. Kürtler, siyasetçiler bu yüzden baskıya uğruyor” diyen Koç, “PKK, Kürtlerin özgürlüğü, Ortadoğu’daki barışın teminatıdır. Sadece Kürtler için Ortadoğu’da demokrasi ve barışının teminatıdır. Sonuna kadar bu yasağın kalkması için mücadele edeceğiz” diye konuştu. 

Avrupa Solu Partisi Başkanı Dr. Walter Baier

PKK: Kürt halkının siyasi partisi

Avrupa’da ve Avrupa Birliği’nde sosyalist ve komünist partilerin bir araya gelerek oluşturduğu Avrupa Solu Partisi Başkanı Dr. Walter Baier şöyle konuştu: “Avrupa Birliği Komisyonu’na sesleniyoruz: PKK ‘terör örgütü listesi’nden çıkarılmalıdır. PKK, Kürtlerin siyasi partisidir, ‘terörist değildir’. Avrupa Solu, PKK’nin listeden çıkmasını talep ediyor. Barışçıl bir çözüm, PKK’nin ve Kürt halkının talebidir. Yaşasın uluslarası dayanışma, yaşasın Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan.”

İlerici Enternasyonal Örgüt Temsilcisi Daniel Kopp

Nasıl DAİŞ’le aynı listede olur!

İlerici Enternasyonal Örgüt (Progressive International) Temsilcisi Daniel Kopp, Almanya’da Êzîdî soykırımının tanındığını hatırlatarak, “Ancak burada şu unutuldu; PKK gerillaları o insanların kurtarılması için bir koridor açtı. Şengalliler, PKK sayesinde kurtuldu. PKK Êzîdî halkını koruyan tarafken DAİŞ ile aynı listede tutuluyor, bu anlaşılır ve kabul edilir değil. PKK’nin listede olması yasal değil” dedi. Avrupa’da milyonlarca insanın PKK’nin AB ‘terör örgütleri listesi’nden çıkarılmasını istediğini söyleyen Kopp, “Avrupa Birliği barıştan, demokrasiden yana olmalı, otokrasiden değil. Öcalan özgür olmalı” diye seslendi.

Yasak, Avrupa için utançtır

Belçika Barış Hareketi’nden (Belgian Peace Organisation) Ludo de Brabander, Belçika yargısının “PKK ‘terörist örgüt’ değil savaşın bir tarafıdır” kararına dikkat çekerek, “Avrupa’da PKK’nin listede olması utanç vericidir. Kürt halkının insan hakları engelleniyor. PKK, 20 yıldır bunun için mücadele ediyor. PKK’nin bu listede yer alması çifte standarttır. Kürt kurumları kriminalize edilmek yerine tanınmalıdır. PKK, barışı savunan taraftır. Biz de Kürt halkı ile dayanışmaya devam edeceğiz” diye konuştu. 

PKK barışın teminatıdır

2025 Avrupa’da Demokrasi Hareketi’nden (DİEM25) Erik Erdman geçtiğimiz günlerde Tecride Karşı Uluslararası Delegasyon’un bir üyesi olarak İstanbul’a gittiğini belirterek, “Bazı şeyleri açıkça gördük; Öcalan ve diğer siyasi tutsakların tutulduğu koşullar hukuk dışıdır. Avrupa bunu biliyor. Ancak demokrasiyi savunan Avrupa, Erdoğan’a destek veriyor, insan haklarının çiğnenmesine tepki vermiyor. Bu, tamamen politiktir. Türkiye’nin baskısıyla listeye alınan PKK barışın teminatıdır ve bu yüzden listeden çıkartılmalıdır” dedi. 

AB Komisyonu Başkanı’na çağrı

Norveç eski Milletvekili ve yazar Erling Folkvord, PKK’nin 30 yıl önce ilk kez ateşkes ilan ederek barıştan yana olduğunu gösterdiğini belirtti ve PKK’nin Norveç’te ‘listede’ olmadığını söyledi. 2015 müzakere sürecini hatırlatarak masanın Erdoğan hükümeti tarafından devrildiğini belirten Folkvord, “Ne zaman bir görüşme olsa, umut olsa Erdoğan savaşı devam ettirerek PKK’ye ve Kürtlere saldırmaya devam etti. Eğer AB Türkiye’de barışın olmasını istiyorsa, PKK’nin listeden çıkması lazım. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’e sesleniyorum. Avrupa bunu yaparsa Erdoğan çözüm için PKK ile el sıkışmak zorunda kalacak ” dedi. 

En fazla imza Rojava’dan

Kampanya kapsamında en fazla imzanın toplandığı yer ise Rojava oldu. Rojava’dan gelen Midya Abdullah, “PKK, Rojava’da teröristlere karşı halkımızı savundu. PKK, tüm dilleri, dinleri ve halkları kapsayan bir model oluşturmuştur. Kürt halkının kendini dört yönetebilmesi ve barış için PKK’nin listeden çıkarılması gerekiyor. AB’ye ve PKK’yi listeye alan ülkelere çağrımız, bu yasağa son verilmesidir” dedi. 

Konuşmalar ardından bir heyet 3 milyon imzanın Noter tasdikli olduğunu gösteren bir belgeyi Avrupa Birliği Komisyonu’na teslim etti. 

1003 isimin öncülüğünde 

Avusturyalı Nobel edebiyat ödüllü yazar Elfriede Jelinek ile Slovenyalı filozof Slavoj Zizek, uluslararası hukuk uzmanı Norman Paech, Plaza de Mayo Anneleri kurucusu Nora Cortinas’ın da aralarında olduğu 29 aydın, siyasetçi ve yazarın kurduğu Kürtlere Uluslararası Adalet İnisiyatifi’nin PKK’nin Avrupa Birliği’nin ‘terör örgütü listesi’nden çıkarılması için Kasım 2021’de kampanya başlatmıştı. Kampanyaya 13 Aralık’ta aralarında ünlü yönetmen Ken Loach, Fransız senatörler Pierre Laurent, Laurence Cohen gibi isimlerin de bulunduğu 30 ülkeden 1003 tanınmış isim destek verdiğini duyurmuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.