AB: ’Tam barış politika’sını destekleyeceğiz

Dünya Haberleri —

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro

  • Avrupa Birliği (AB), Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro'nun "tam barış politikası" kapsamında yapılacak barış görüşmelerine destek olacağını açıkladı.

Bir dizi temas için Kolombiya’ya giden Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Başkan Petro'nun 'tam barış' projesiyle yapmak istediğinden etkilendim. Avrupa Birliği, bu süreci siyasi ve ekonomik olarak yapabileceği her şekilde destekleyecek" ifadelerini kullandı. Borrell, "Beni endişelendiren şey bu sürecin, siyasi enerjiye, Kolombiya halkının bağlılığına ve devasa mali kaynaklara ihtiyaç duyması. Avrupa Birliği'nin, Kolombiya'nın yanında duracağını garanti edebilirim" diye konuştu.

Herkesle barış görüşülecek
Kolombiya hükümeti son aylarda ülkedeki birçok silahlı aktörle müzakere yürütme hazırlığı yapıyor. Müzakere edilmesi planlanan grupların içinde paramiliter oluşumlar, silahlı çeteler ve 2016'daki barış anlaşmasından sonra Marksist gerilla hareketi FARC'tan ayrılan gruplar da bulunuyor.
Kolombiya'nın ilk solcu devlet başkanı Gustavo Petro'nun "tam barış politikası" kapsamında yapılacak müzakerelerin mayısta FARC'tan ayrılanların oluşturduğu Central General Staff'la başlaması bekleniyor.

ELN ile barış stratejik
Kolombiya lideri Petro'nun "tam barış politikası" kapsamında en büyük hedeflerinden birinin ülkenin en büyük silahlı örgütü Ulusal Kurtuluş Ordusu'yla (ELN) barışı sağlamak. Kolombiya hükümetiyle ELN arasındaki görüşmeler geçen yıl kasımda başlamış, şubatta tamamlanan ikinci tur müzakereleri sonucunda ELN'nin siyasi statüsü tanınmıştı. Ancak geçen ay ELN'nin bir askeri birliğe düzenlediği saldırı barış sürecinin sona ereceği endişelerini de beraberinde getirmişti.

Yarım milyon kayıp
Uzun yıllardır şiddet olayları ve silahlı çatışmalarla gündeme gelen Kolombiya'da son 60 yılda 450 bin kişi  çatışmalarda hayatını kaybetti. 52 yıl boyunca Kolombiya devletiyle savaşan FARC, 2016'da imzalanan barış anlaşmasıyla silah bırakmış ancak örgüt içindeki bazı gruplar anlaşmaya dahil olmayı reddetmişti. Kolombiya devletiyle FARC arasındaki çatışmalarda toplam 260 bin kişi hayatını kaybetmiş, 6 milyon kişi de göçe zorlanmıştı.
Kolombiya'nın ilk solcu lideri Petro da 17 yaşındayken, 1970'lerde kurulan "şehir gerillası hareketi" M-19'un bir üyesiydi. BOGOTA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.