ABD Kongre üyeleri: Türkiye'ye F-16 satmayın

Dünya Haberleri —

F16 uçakları / foto: wikipedia

F16 uçakları / foto: wikipedia

  • ABD Kongre üyeleri, Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'a bir mektup yazarak “Türkiye’ye F16 savaş uçakları satılmamasını” istedi.

 

ABD Kongre üyeleri, Türkiye’nin 40 adet F-16 savaş uçağı ve var olan yaklaşık 80 uçak için modernizasyon kiti satın almak için ABD’ye yaptığı başvurunun kabul edilmemesini istedi. Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'a yazılan mektupta, “Rusya'dan S-400 savunma sistemi satın aldığı için CAATSA yaptırımlarıyla karşılaşan Türkiye'ye F-16'ların satılmasının Washington'ın politikasıyla ilgili şüpheler yaratacağı” belirtildi.

Mektubu kaleme alan kongre üyeleri Chris Pappas, Gus Bilirakis ve Carolyn Malon, Türkiye’nin 10 milyarlık silah ticaretinin reddedilmesini talep ediyor.

F16 savaş uçaklarının satışı ABD’nin Yabancı Askeri Satışlar düzenlemelerine tabi olduğu için ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan ve ABD Kongresi’nden onay alması gerekiyor.

Afrika turu öncesi konuşan Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye'nin F-35'ler için yapmış olduğu ödemeye karşı ABD’nin yeni bir teklif sunduğunu” açıklamış, ancak bu açıklama ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü tarafından yalanlanmıştı.

WASHINGTON

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.