ABD ve Rusya masaya oturdu

Dünya Haberleri —

  • Son dönemlerde Ukrayna krizi nedeniyle ilişkileri oldukça gergin olan Rusya ve ABD’nin masaya oturdu. Moskova’nın talep ettiği güvenlik garantileriyle ilgili Rusya ve ABD heyetleri arasındaki müzakereler dün İsviçre’nin Cenevre yapıldı. 

Müzakereler, BM Cenevre Ofisi’ndeki ABD Daimi Temsilciliği’nde basına kapalı olarak organize edildi. Ana gündem maddesi Rusya’nın ABD’ye sunduğu güvenlik garantileriyle ilgili anlaşma olan görüşmelerde, özellikle orta ve kısa menzilli füzelerin karşılıklı erişim bölgeleri içine yerleştirilmemesi, NATO’nun eski Sovyet ülkelerini kapsayacak şekilde genişlemesinden vazgeçilmesi ve askeri tatbikatların azaltılması üzerinde duruldu. 

Ryabkov: Görüşme müthişti

Rus heyetini Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov’un temsil ettiği müzakerelerde ABD heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman başkanlık etti. Taraflar, Pazar günü çalışma yemeğinde bir araya gelerek müzakerelerle ilgili ‘ön görüşme’ kısmını tamamlamıştı. Ryabkov, ABD’li mevkidaşı Sherman ile görüşmesinin “müthiş” geçtiğini, ileriye dönük iyimserliğini kaybetmediğini belirtmişti. Ukrayna sınırlarına yığdığı on binlerce askeri geri çekmesi için ABD ve AB’nin baskısı altında bulunan ancak Batı’dan güvenlik garantileri isteyen Rusya, müzakerelerde “hiçbir taviz vermeyeceğini” açıklamıştı.  

Müzakereler sürecek

Cenevre’deki görüşmeleri Brüksel ve Viyana’daki diğer toplantılar takip edecek. Yarın Brüksel’de Rusya-NATO Konseyi toplantısı, 13 Ocak’ta da Viyana’da Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) dahilinde görüşmeler yapılacak.  CENEVRE

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.