ABD’de sonuçlar netleşiyor

Dünya Haberleri —

.

.

  • ABD’de her iki yılda bir yapılan ara seçimlerde iktidarda olan Demokratlar konumunu korurken, 2024 seçimlerine hazılık yapan eski ABD Başkanı Trump beklediği sonucu alamadı. 

Cumhuriyetçilerin, Kongre’nin Temsilciler Meclisi kanadını kontrol etmesine hala kesin gözüyle bakılırken, Senato’da ise Demokratların umulmadık şekilde başarılı olması yorumlara neden oldu.

The Washington Post (WP), “Demokratlar beklentilere meydan okudukça Kongre dengede duruyor” manşetine yer verirken, New York Times (NYT), Cumhuriyetçilerin hayal kırıklığına uğradığına işaret ederek, “Kongre'nin kontrolü hala çekişmeli geçen birbirine çok yakın yarışlara bağlı” başlığını attı.

Amerikan basını Cumhuriyetçilerin sandıkta beklediği “kırmızı dalga” belirtisinin görülmediğine işaret edilerek,"Cumhuriyetçi dalga nasıl dalgacık oldu" ironisi ile duyuruldu.

Kırmızı dalga oluşmadı

Seçimler ile ilgili analiz yayınlayan bir çok ABD ana akım medyası, seçim sonuçları ile ilgili eski Başkan Donald Trump’a yönelik bekleneni vermedi tarzında yayın yaptı. İki yıl boyunca Cumhuriyetçi 330 adayın seçim çalışmalarına aktif katılan Trump için seçimin kaybedeni yorumları yapılıyor.

WP, seçimle ilgili analiz haberinde, “2022 ara seçimlerinin Trump için neden felaket olduğunu” tartışmaya açtı.
Fox Haber'in internet sitesinde de, "Trump'ın desteklediği adaylardan kazananlar zafer konuşmasında eski başkandan bahsetmiyor", "Trump'ın eleştirdiği Cumhuriyetçi Brad Raffensperger, Georgia'da yine kazandı” ve "Muhafazakarlar, Cumhuriyetçilerin ezici seçim sonuçlarının ardından Trump'ı işaret ediyor" şeklinde ifadelere yer verdi.

Senatonun kaderi Georgia’ya bağlı

Associated Press'in açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre, şu an Cumhuriyetçilerin elinde 49, Demokratların elinde 48 sandalye bulunuyor. Georgia, Nevada, Arizona eyaletlerinden gelecek sonuçlar seçimin kaderini belirleyecek. Resmi olmayan sonuçlara göre Arizona seçimlerinde hiç bir adayın salt çoğunluk olan yüzde 50’ye ulaşamaması ile seçimler ikinci tura kaldı. 6 Aralık’ta Arizona seçimlerinde en çok oyu alan, Demokrat Raphael Warnock ve Cumhuriyetçi Herschel Walker arasında geçecek.  

Georgia'da Demokrat adayın kazanması durumunda, Senato'daki denge 50'ye 50 olacak. Bu durumda da ABD Başkan Yardımcısı Demokrat Kamala Harris, Senato Başkanlığı sıfatıyla dengeyi bozacak ve Senato'nun çoğunluğu Demokratlarda kalacak. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.